Доступність посилання

ТОП новини

Новий закон каратиме за доведення до самогубства онлайн – юрист


Новий закон про кримінальну відповідальність за сприяння самогубству передбачає покарання навіть за спробу схилити людину до суїциду, каже громадська діячка Леся Василенко. За даними офіцера ЗСУ Віктора Шидлюха, за січень цього року на сто тисяч українців прийшлося 26 таких випадків, тоді як у військовослужбовців, за його словами, ситуація краща.

Зараз актуальною проблемою стало доведення до самогубства через інтернет, а в Україні не передбачалось покарання за такі дії, каже юрист-кримінолог та одна з авторів закону Ганна Маляр.

Чоловік через інтернет довів до самогубства дев’ять молодих дівчат, але українське законодавство таких способів доведення не передбачало
Ганна Маляр

«На це вплинула історія, яка трапилась в Запоріжжі два роки тому, коли чоловік через інтернет довів до самогубства дев’ять молодих дівчат у віці 20 років і старше. В Україні родичі однієї з загиблих в комп’ютері знайшли все-таки те, що якась людина постійно їй писала, вчила, як це зробити, і переконала в тому, що це потрібно зробити. З’ясувалося, що він доводив до самогубства, але українське законодавство таких способів доведення, як через інтернет, не передбачало».

Офіцер Генерального штабу ЗСУ, полковник Віктор Шидлюх запевняє, що статистика самогубств в українській армії набагато нижча, ніж в Україні загалом.

За січень цього року в Україні на сто тисяч населення припадає 26 таких випадків. В українській армії зафіксовано сім випадків на сто тисяч
Віктор Шидлюх

«Лише за січень цього року в Україні на сто тисяч населення припадає 26 таких випадків. В українській армії зафіксовано сім випадків на сто тисяч – це не конкретно сім випадків на всю українську армію, це дольова участь», – наводить цифри він.

За словами Шидлюха, йому невідомо про випадки засудження за статтею 120 Кримінального кодексу України (доведення до самогубства), а саме явище комплексне і може бути пов’язане з великою кількістю чинників.

«Це може бути і суддя, який відібрав квартиру в людини і викинув її на вулицю, це може бути дружина, яка залишила. Може бути однією з причин психічне захворення, і таких причин називають від 23% до 90% всіх випадків», – перераховує він у студії «Ранкової Свободи».

Полковник згадує, що сплеск проблем, пов’язаних із суїцидом, почався в лавах армії після мобілізації.

«Значна частина українців не дуже сильно підготовлена. Це – фактично зріз України приїхав служити в Збройні сили, з усіма проблемами, які стосувались вживання спиртних напоїв, наркотиків і всього решта. І всі ці проблеми перенеслися в українську армію. Зараз при переході на службу за контрактом ми спостерігаємо значне зниження таких випадків в правильній прогресії», – повідомив він.

Завдяки тому, що військові живуть в колективі, схильність до самогубства в товариша по службі легше зауважити, зазначає Шидлюх. За його даними, з початку року було попереджено шість спроб накласти на себе руки.

Військовослужбовці перебувають в ситуації постійного стресу
Віктор Шидлюх

«Військовослужбовці перебувають в ситуації, де підвищена загроза таких випадків. Вони перебувають у ситуації постійного стресу, і нам також потрібна допомога. Оскільки ми можемо надати тільки психологічну допомогу в рамках військової частини», – каже офіцер.

За словами Шидлюха, в армії існує система комунікації, яка дозволяє запобігти психічним ускладненням, проте є суттєвий брак фахівців з психологічної допомоги – лише 50% від потреби. Він зауважує, що військовий психолог має інші завдання, ніж цивільний.

Віктор Шидлюх
Віктор Шидлюх

«Цивільний психолог допомагає людині розібратись із ситуацією, а військовий психолог має налаштувати на бій, має налаштувати на вихід з цього стану, і це зовсім інші речі», – додає він.

Вісім з десяти самогубств можна попередити – психіатр

Голова громадської організації «Юридична сотня» Леся Василенко, коментуючи ухвалення закону, зазначає, що його зареєстрували в парламенті ще в лютому 2016 року.

Вона уточнює, що закон змінює диспозицію 120 статті, тобто умови, за яких можна притягти до відповідальності.

Старий закон звучить так: доведення особи до самогубства або до замаху, а тут іде доведення особи до самогубства або до спроби самогубства
Леся Василенко

«Старий закон звучить так: доведення особи до самогубства або до замаху на самогубство, а тут іде доведення особи до самогубства або до спроби самогубства. Замах – це більш вузьке, коли особа вже вчинила якісь конкретні дії», – порівнює Василенко.

Відтепер, за її словами, покаранню підлягає сама спроба довести людину до самогубства.

До відповідальності притягуються особи, які підбурюють до самогубства
Леся Василенко

«До відповідальності притягуються особи, які підбурюють до самогубства, в тому числі шляхом підкупу, обману, а також будь-яким чином сприяють вчиненню самогубства», – каже юрист.

Віктор Шидлюх припускає, що законом може зловживати, але додає, що такий ризик існує щодо будь-якого закону України. Для зниження такого ризику, за його словами, необхідно усунути хиби в роботі українського правосуддя.

«Коли людина почувається захищеною, вона знімає 90% проблем, які є причинами тих самих суїцидів», – каже він.

При цьому без належної реабілітації військових проблеми можуть виникнути навіть через 4-5 років, посилається військовий на світовий досвід.

Потрібна реабілітація. Не можна її проводити в бліндажі, у переробленій світлиці
Віктор Шидлюх

«Візьмемо психологічні проблеми, які виникають і можуть, як наслідок, і до психічних призвести. Але тут потрібна реабілітація. Не можна її проводити в бліндажі, у переробленій світлиці, потрібні певні місця обладнані, харчування, спорт і все решта, щоб людина відновилась. Плюс – ставлення суспільства», – акцентує він.

За словами Шидлюха, саме доброзичливе ставлення оточуючих полегшує військовим повернення до мирного життя.

Завідувач кафедри психосоматичної медицини і психотерапії Національного медичного університету імені Богомольця Олег Чабан стверджує, що вісім з десяти самогубств можна попередити, якщо проаналізувати сигнали.

Олег Чабан
Олег Чабан

Спонтанний суїцид – це дуже рідкісний виняток
Олег Чабан

«Спонтанний суїцид, раптовий такий – посміхався, ходив радісний і раптом помер – це дуже рідкісний виняток. Як правило, люди готуються до суїциду, готуються до завершення життя і дають сигнали: емоційні, розумові, сигнали своїми діями, вчинками», – стверджує вчений.

Емоційні сигнали, додає він, проявляються пригніченому стані, тривозі, ангедонії – відсутності радості від життя.

«Треба більше розмовляти, запитувати. Якщо людина зависає, ночами не спить – з’ясувати чому. Можливо, дійсно є хворобливий стан», – радить Олег Чабан.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG