Доступність посилання

ТОП новини

Незадовго до отруєння Скрипаля вдова Литвиненка прогнозувала нові політичні розправи


Ілюстраційне фото. Примірники книжки «Смерть дисидента» Марини Литвиненко та Алекса Ґольдфарба
Ілюстраційне фото. Примірники книжки «Смерть дисидента» Марини Литвиненко та Алекса Ґольдфарба

Шахіда Якуб

4 березня в торговому центрі в Солсбері в Англії був отруєний колишній російський військовий розвідник Сергій Скрипаль. Він був завербований британською розвідкою і отримав 13 років в’язниці, але пізніше його обміняли на Анну Чапман і ще декількох росіян, які працювали у США на російські спецслужби.

Сергій Скрипаль і жінка, яка його супроводжувала (імовірно, його дочка), досі залишаються в критичному стані. Медики вважають, що вони були отруєні фентанілом, але це офіційно не підтверджено.

Скрипаль – не перший росіянин, отруєний у Великобританії за підозрілих обставин. У листопаді 2006 року в лікарні в Лондоні помер колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко: причиною його смерті став радіоактивний полоній-210. Британські спецслужби вважають, що він був доданий у чай, який Литвиненко випив під час зустрічі з колишніми співробітниками ФСБ Андрієм Луговим (нині депутат Держдуми Росії від партії ЛДПР Володимира Жириновського) і Дмитром Ковтуном.

У 2012 році за підозрілих обставин помер бізнесмен Олександр Перепеличний, головний інформатор у справі Сергія Магнітського, який довгий час «відмивав» за кордоном гроші високопоставлених російських чиновників. У 2009 році він, як і Литвиненко, покинув Росію, «побоюючись за своє життя», і попросив притулок у Великобританії.

Незадовго до новин про отруєння Скрипаля Марина Литвиненко, вдова убитого Олександра Литвиненка, не виключала нового сплеску фізичних розправ над опонентами Кремля і особисто Володимира Путіна, які втекли з Росії і сьогодні живуть у країнах Заходу.

– Чи вважаєте ви, що випадки, схожі до отруєння вашого чоловіка, ще можливі в майбутньому? Випадки розправи над політичними опонентами, над людьми, які, як вважають представники російської влади, загрожують Путіну і його найближчому оточенню?

– Я не хочу робити страшних прогнозів, але з урахуванням того, що відбувається зараз в Росії, і того, як там вершиться правосуддя, як люди в Росії опиняються у в’язниці за надуманими звинуваченнями – таке цілком можливо.

– Аж до фізичної ліквідації?

– Чому б і ні? Нещодавно ми почули, як нинішній очільник ФСБ (Росії Олександр) Бортников розповів про те, що вся історія ВНК (Всеросійська надзвичайна комісія, відома за російським скороченням як «Чека» – ред.), КДБ – це було абсолютно правильно. А вони є правонаступниками цих організацій.

Новий термін Путіна може виявитися дуже суворим випробуванням для всіх

Після закінчення багатьох років ми знаємо, що багато людей були вбиті представниками цих організацій. Як ми можемо бути впевнені в тому, що правонаступники цих організацій не почнуть займатися тим же в наш час? З огляду на це новий термін Путіна може виявитися дуже суворим випробуванням для всіх.

Люди, які перебувають при владі у Росії, зрозуміли, що що б вони не робили – їм все минається. Вони можуть заарештовувати людей за надуманими звинуваченнями. Вони можуть забороняти людям обиратися в президенти тільки тому, що вони цього не хочуть, вони бояться слова «Майдан», тому що для них це страшно. Для того, щоб цього не відбувалося, вони можуть робити все що завгодно.

– Як це може позначитися на тих людях, опонентах Путіна, які покинули Росію і які зараз живуть у країнах Балтії, США, у Великій Британії? Чи може їм загрожувати фізична розправа, якщо вони будуть продовжувати свою діяльність за межами Росії? Наскільки російська влада стурбована тим, що вони там, за кордоном, критикують цей режим?

Вони хочуть жити і влаштовувати своє життя в Росії, але при цьому користуватися благами західної цивілізації

– Я можу в цьому сенсі тільки повторити за моїм чоловіком: їх хвилюють тільки гроші. Якщо критика буде впливати на те, що їхній бізнес, їхні банківські рахунки, їхні можливості вести західний спосіб життя будуть якимось чином наражатися на небезпеку, – вони підуть на це. Це основне, чого вони бояться.

Вони хочуть жити і влаштовувати своє життя в Росії, але при цьому користуватися благами західної цивілізації і жити так, як живуть люди у Франції, Німеччині, Італії, в Англії.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG