Доступність посилання

ТОП новини

Справа Скрипаля. День дев’ятий. Розробник «Новачка» бачить слід Москви


Експерт про отруту: у літню пору всього двох грамів буде достатньо, щоб вбити 500 осіб
Експерт про отруту: у літню пору всього двох грамів буде достатньо, щоб вбити 500 осіб

Реакції на отруєння у Великій Британії колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля набувають форми величезної інформаційної снігової кулі. 9 днів минуло відтоді, як 4 березня у містечку Солсбері на півдні країни цього 66-літнього колишнього співробітника російських спецслужб та його 33-літню дочку Юлію намагалися смертельно отруїти нервово-паралітичною речовиною. Сліди отрути знайшли у пабі та ресторані, які вони відвідували перед різким погіршенням стану здоров’я.

Виявилось, що смертоносна нервово-паралітична речовина, якою отруїли Сергія Скрипаля, має назву «Новачок» (російською «Новичок»). За військовою термінологією, це «бойова отруйна речовина». Її розробили в Радянському Союзі в 1970–80-х роках.

Вона є сполукою високотоксичних агентів із дещо відмінним хімічним складом порівняно із такими найвідомішими отруйними газами, як «зарин» чи VX.

Про це повідомила напередодні, виступаючи у британському парламенті після зустрічі з чільними урядовцями своєї країни, прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей. Вона також додала, що планує оголосити 14 березня про додаткові заходи проти Росії за її ймовірну участь в отруєнні Сергія Скрипаля та його дочки Юлії на британській території.

Реакції надійшли з найвищих політичних кабінетів

Від генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа пролунала заява, що альянс «глибоко занепокоєний» імовірною причетністю Росії до отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля у Великій Британії.

Президент США Дональд Трамп пообіцяв засудити Росію в разі доведення її причетності до цієї справи.

«Як на мене, це була Росія, зважаючи на всі ті докази, які вони (Лондон) мають. Як тільки ми матимемо факти, якщо ми з ними погодимося, ми засудимо Росію чи будь-кого іншого», – сказав Трамп 13 березня, додавши, що пізніше матиме розмову з прем’єром Великої Британії Терезою Мей.

А напередодні – увечері понеділка – тепер уже колишній держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що США готові вдатися до дій у відповідь проти Москви.

«Ми повністю впевнені в розслідуванні Великої Британії і її оцінці, що Росія, ймовірно, несе відповідальність за напад з використанням нервово-паралітичної речовини у Солсбері минулого тижня», – сказав Тіллерсон після заяви Мей про ймовірну причетність Росії.

Рекс Тіллерсон додав, що не може бути виправдання таким нападам – «замахові на вбивство приватної особи на території суверенної держави».

«Від України до Сирії, а тепер і Великої Британії, Росія продовжує бути безвідповідальною силою дестабілізації, діючи з відкритим нехтуванням суверенітету інших держав і життями їхніх громадян», – сказав тоді ще держсекретар США.

У реакціях на заяву Тіллерсона дехто з коментаторів навіть звернув увагу на збіг обставин: «Через день після того, як держсекретар Рекс Тіллерсон звинувачує Росію в отруєнні екс-шпигуна, його замінюють», – написала на своїй сторінці кореспондент телеканалу Fox4 Дженні Енчондо.

У Москві цього дня посла Великої Британії Лорі Брістоу викликали до Міністерства закордонних справ Росії. А напередодні речниця МЗС Росії Марія Захарова назвала заяву британського прем’єра Терези Мей «цирковим шоу».

«Це циркове шоу в британському парламенті. Висновок очевидний: чергова інформаційно-політична кампанія, заснована на провокації», – передають російській інформагенції слова Захарової.

А президент Росії Володимир Путін, відповідаючи на запитання журналіста британського громадського мовника ВВС, заявив, що британці мають самі розібратися з отруєнням на своїй території колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля і його дочки Юлії: «Ви там розберіться у себе, а потім ми з вами будемо це обговорювати».

Отруєних «Новачком» неможливо вилікувати?

Тим часом британська газета Telegraph взяла інтерв’ю у хіміка Віла Мірзаянова, колишнього співробітника саратовського підприємства ГНІІОХТ (Державного науково-дослідного інституту органічної хімії і технології), де в Росії розробляли отруйні речовини з серії «Новачок». У 90-і роки на Мірзаянова там завели кримінальну справу про розголошення державної таємниці після того, як він розкрив деталі розробок інституту. Зараз хімік живе в штаті Нью-Джерсі в США.

За оцінкою Мірзаянова, якщо Скрипаля та його доску Юлію дійсно отруїли «Новачком», то навіть за сприятливого розвитку подій вони навряд чи зможуть повністю видужати.

«Їх практично неможливо вилікувати. Вона (отрута) мінімум в 10 разів потужніша, ніж будь-яка відома отруйна речовина нервово-паралітичної дії. Ці люди, чоловік і його дочка, …якщо вони виживуть, вони не одужають», – заявив хімік.

За припущенням Мірзаянова, в Солсбері завезли два окремі нешкідливі компоненти (прекурсори), і вже в Великій Британії з’єднали їх в аерозоль. Зовсім невеликої кількості цього, на його думку, могло вистачити для летального результату.

«Навіть 10 грамів речовини вже багато. У літню пору всього двох грамів буде достатньо, щоб вбити 500 осіб», – сказав він.

Мірзаянов заявив, що формулу «Новачка» в Росії не розсекречують, і тому «немислимо», щоб цю речовину могла використовувати інша країна.

«Тільки Росія могла це зробити… Вони можуть відправити це куди завгодно в дипломатичному багажі», – вважає хімік.

66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна дочка Юлія станом на вівторок перебувають у лікарні в «критичному, але стабільному» стані. Вже 9 днів минуло від 4 березня, коли їх виявили непритомними на лавці в парку міста Солсбері на півдні Великої Британії. Також у серйозному стані перебуває працівник поліції, який першим намагався надати їм допомогу.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG