Доступність посилання

ТОП новини

Стівен Гокінґ попрощався зі світом у день народження Ейнштейна і день числа «пі»


Один із найвідоміших учених сучасності помер у своєму будинку в Кембриджі на 77-му році життя. Символічно, 14 березня – це міжнародний день числа «пі», який відзначають у день народження видатного фізика Альберта Ейнштейна, який для самого Стівена Гокінґа був справжнім кумиром.

Стівен Гокінґ – один із засновників квантової космології. Він вивчав теорію виникнення світу в результаті Великого вибуху і доклав зусиль для уточнення теорії чорних дір.

Широкому загалові Гокінґ відомий як автор науково-популярної книжки «Коротка історія часу», в якій розповідається про появу Всесвіту, природу простору і часу, чорні діри (він вважав їх «шляхом» до альтернативних всесвітів) і теорії супер-струн. Книжка розійшлася по всьому світу більш ніж десятимільйонним тиражем. Його книжки декому замінили підручники і розбудили зацікавлення у фізиці в тих, хто завжди був байдужий до неї.

Коли у 1963 році у Гокінґа діагностували аміотрофічний склероз, лікарі дали йому заледве три-чотири роки життя. Молодому вченому був 21 рік. Він пережив «вирок» лікарів майже на півстоліття.

Більшу частину життя вчений прожив знерухомлений, а після 1985 року міг говорити тільки за допомогою синтезатора мови.

Незважаючи на важку хворобу, Гокінґ був двічі одружений. Від першого шлюбу – в 1965 році з Джейн Вайлд – у нього залишилося троє дітей. Після розлучення в 1995-му він одружився на своїй доглядальниці і прожив з нею 11 років.

Написаний у співавторстві з дочкою Люсі цикл романів про космічні пригоди хлопчика Джорджа здобув любов дітей по всьому світу і привернув увагу до науки безлічі юних дослідників.

На телебаченні виходили науково-популярні фільми з участю Гокінґа: шестисерійний «Всесвіт Стівена Гокінґа» (1997) та трисерійний «У Всесвіт зі Стівеном Гокінґом». У 2012-му вийшов фільм «Великий задум за Стівеном Гокінґом». Його мрією було побувати космосі, у невагомості.

Після нічного гравітаційного польоту він заявив: «Я міг би піти і далі. Космосе, я в дорозі!»

Як Гокінґ «у космос літав»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

«Він був великим ученим і незвичайною людиною, чия робота і спадщина будуть жити протягом багатьох років, – мовиться в заяві дітей Гокінґа. – Його мужність і завзятість із блискучим гумором надихнули людей в усьому світі. Одного разу він сказав: «Це місце не було б важливою частиною всесвіту, якби не виявилося домом для тих, кого ти любиш». Нам завжди буде його не вистачати».

«Раніше життя здавалося мені нудним, – написав якось Гокінґ. – Але перспектива померти рано змусила мене зрозуміти, що життя варте того, щоб жити».

В одному з епізодів серіалу «Зоряний шлях: Наступне покоління» (Star Trek: The Next Generation), один із героїв серіалу, андроїд Дейта, грає в покер на голопалубі з Ісааком Ньютоном, Альбертом Ейнштейном і Стівеном Гокінґом – там він зіграв сам себе.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG