Доступність посилання

ТОП новини

Ще шість років Путіна. Хроніка виборів в Росії

Володимир Путін на виборах президента Росії набирає понад 70% голосів, свідчать дані екзит-полу Всеросійського центру вивчення громадської думки

В Росії пройшли вибори президента країни. Голосування завершилось о 20-й годині 18 березня в Калінінградській області, де місцевий час збігається з київським.

Згідно з даними екзит-полу Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦИОМ), Володимир Путін набрав 73,9% голосів, кандидат від Комуністичної партії Павло Грудінін – 11,2%, лідер ЛДПР Володимир Жириновський – 6,7%.

За ними йде кандидатка від партії «Громадянська ініціатива» Ксенія Собчак – 2,5%. П'ятим став Григорій Явлинський (1,6%), шостим – Борис Титов (1,1%), сьомим – Сергей Бабурін (1%), а восьмим – Максим Сурайкин (0,8%).

Явка виборців, за попередніми оцінками, перевищила 60 відсотків. Спостерігачі на виборчих дільницях в різних регіонах Росії неодноразово повідомляли про такі порушення, як підвезення виборців з використанням адмінресурсу, а також "вкидання" бюлетенів в урни. Низка спостерігачів скаржилися, що на них чинили тиск. У Центрвиборчкомі Росії вибори назвали прозорими і заявили, що серйозних порушень не було.

В Україні 18 березня на територію російських дипломатичних представництв (посольства в Києві, генеральних консульств у Львові, Одесі і Харкові) громадяни Росії для голосування не допускалися. Біля диппредставництв проходили акції протесту та блокування.

Наступні шість років політику Росії, дії якої в Україні на законодавчому рівні названі агресією та окупацією, буде визначати Володимир Путін. Як росіяни обирали президента, читайте в хроніці Радіо Свобода:

Заступник голови руху «Відкрита Росія» Володимир Кара-Мурза пішов голосувати в посольство Росії у Вашингтоні, але у виборчому бюлетені не знайшов прізвища свого друга, покійного російського опозиціонера Бориса Нємцова.

Омбудсмен Людмила Денісова заявляє, що порушень недопуску громадян РФ на виборчі дільниці в російських дипустановах виявлено не було.

Про це йдеться у повідомленні Денісової щодо звернення уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Тетяни Москалькової, повідомляє прес-служба омбудсмена.

Там зазначається, що 18 березня Москалькова звернулася до Денісової щодо недопуску громадян РФ на виборчі дільниці в російських дипломатичних установах на території України.

В анексованому Криму закрились виборчі дільниці. Також закрились вже вони і в європейській частині Росії, а в Калінінграді (найзахіднішому регіоні Російської Федерації) – закриються за годину.

Активність моряків Чорноморського флоту Росії у Криму становила 99,8 відсотків. Цікаво, за кого ж проголосували моряки?

Експертна думка політика і дипломата Романа Безсмертного про президентські вибори у Росії: «Україні не можна спати. У Росії сьогодні вибори президента. Тепер маємо десь півроку до Чемпіонату світу з футболу у цій країні, щоб витиснути із Кремля максимум результату. Цей період має стати жнивами для нашої зовнішньої політики. Так, він короткий. Але якщо правильно вибудувати стратегію, то перед Україною може відкритися колосальне вікно можливостей».

Кандидат у президенти Росії Ксенія Собчак та російський опозиціонер Олексій Навальний не дійшли згоди щодо участі у нинішніх виборах чи їхнього бойкоту:

Влада Криму встановила для міст та районів плани щодо активності виборців на виборах президента Росії на анексованому півострові. Про це повідомив координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров:

«Каждый район и город республиканского значения (в Крыму) получил норму по явке избирателей. В районах, где в основном славянское население, план явки установлен в районе 90%; где высокий процент крымскотатарского населения, там – 80%. Например, Белогорскому району доведен план в 80%. Учитывая, что здесь проживает почти 40% крымских татар, которые не ходят голосовать, этот план местные власти способны выполнить только за счет админдавления и голосующих из регионов соседней России, приписанных к избирательным участкам в районе, что все равно вряд ли обеспечит необходимый процент».

У Слов’янську на Донбасі теж пікет проти проведення російських президентських виборів в анексованому Криму:

Російський опозиційний політик Ілля Яшин: «Якщо на виборах є реальна конкуренція, то нікого затягати не треба. А якщо результат наперед запрограмований... тоді потрібні шоу, пісні, танці. Вибори без вибору завжди потребують додаткової мотивації»:

За даними російської Центральної виборчої комісії, на 1800 за московським часом, активність виборців в Криму становила 63.43%, а в Севастополі – 64.62%.

Україна не визнає російські президентські вибори в анексованому Криму.

Підбірка відео як деякі росіяни голосували у незвичний спосіб:

Репортаж Громадського про небайдужих росіян, які виявляють ініціативу і стежать за чесністю голосування в Росії. «Чим більше тиску, тим міцніший бентон».

Лідер Чечні Рамзан Кадиров щось «недопрацював» щодо явки виборців:

Останні дані щодо активності виборців у Росії (на 1700 за Києвом):

Правда про активність виборців, як її бачать російські соціологи:

Мешканець російського Омська протестував проти виборів президента поїданням бюлетеня. Не проігнорував народне волевиявлення, а таки прийшов на дільницю:

Справжній цирк перед виборчою дільницею в Зарічному в анексованому Криму на російських виборах:

На одній з виборчих дільниць у Москві до бюлетеня ще й «бонуси» додавали:

Випадок, що мав місце на одній з виборчих дільниць у Росії під час голосування 18 березня:

В Празі теж виступають проти виборів в анексованому Криму:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG