Доступність посилання

ТОП новини

Ми маємо стояти пліч-о-пліч з українцями - сенатор США про передачу летальної зброї


Роб Портман
Роб Портман

Один із чільних американських сенаторів, співголова Групи підтримки України в Сенаті США, Роберт Портман заявив, що американська летальна зброя, яка має бути передана Україні найближчим часом, допоможе українцям краще себе захистити. В ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода у Празі перед візитом в Україну сенатор Портман також висловився за рішучішу підтримку українських реформ з боку США та ЄС. Роб Портман, який є членом сенатського Комітету в закордонних справах, також віддав належне українській рішучості до змін після Революції гідності і висловив оптимізм щодо майбутнього України, не дивлячись на серйозні виклики, головним із яких, на його думку, є загроза територіальній цілісності.

Летальна зброя потрібна Україні для самозахисту – сенатор Роб Портман (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

– Після Праги Ви здійсните візит в Україну. Що на Вашому порядку денному цього разу в Україні?

– Це буде візит для вивчення ситуації. Ми зосередимось насамперед на двох речах. Одна – впевнитись, що Сполучені Штати надають Україні ту допомогу, якої вона потребує, включно з військовою допомогою, аби Україна могла захищати свою територіальну цілісність. Протягом останніх пару років Конгрес США дав добро на те, щоб американська військова продукція могла бути продана українцям. І недавно нова адміністрація дала згоду на продаж певного озброєння, щоб українці мали змогу захистити себе. І як член Комітету в закордонних справах Сенату я хочу побачити, як це працює і що ще потрібно українському урядові від Сполучених Штатів.

По-друге, ми будемо говорити про реформи – економічні й політичні. Я вважаю, що вони дуже важливі. Одне – це територіальна цілісність країни, яка після Майдану повернулася обличчям до Заходу. Ми повинні разом із Євросоюзом підтримати українців. Але, по друге, важливо також пересвідчитись, що Україна втілює реформи. Певного прогресу досягнуто, але є місце для ще більшого поступу. Ми будемо говорити з керівництвом країни, депутатами Верховної Ради про ці питання також.

– Незабаром буде передано першу частину американської військової допомоги цього року. У чому важливість цього?

Одне з питань, яке постало в Конгресі: чому адміністрація не є більш проактивною в плані допомоги Україні? Після багатьох місяців обговорення, нинішня адміністрація робить поступ уперед

– Це дозволить українцям просто захистити себе. І одне з питань, яке постало в Конгресі: чому адміністрація не є більш проактивною в плані допомоги Україні? Адміністрація Обами, як виглядало, була зацікавлена, але військова допомога Україні так і не була нею надана. Після багатьох місяців обговорення нинішня адміністрація робить поступ уперед. Я вважаю, що США роблять правильно – разом з іншими надаючи Україні можливість придбати зброю, аби захистити себе.

– Чи українці зможуть використовувати летальну зброю де завгодно, коли завгодно і як завгодно, чи ця зброя переважно оборонного характеру і певні умови є з боку США щодо її використання?

Українці не наступають – вони захищають територіальну цілісність і свою територію

– Вона переважено для оборонних цілей. Бо українці не наступають – вони захищають територіальну цілісність і свою територію.

На східному кордоні України є потреба відповісти на дії підтримуваних Росією заколотників. Там також є російське озброєння і частина з нього була захоплена і виставлена на площі в Києві

І на східному кордоні України є потреба відповісти на дії підтримуваних Росією заколотників. Там також є російське озброєння і частина з нього була захоплена і виставлена на площі в Києві. І українцям важко захищатися, зокрема проти танків. І будуть передані (протитанкові) ракетні комплекси, які дадуть можливість українцям відповісти на це, щоб краще себе захистити.

– Серед цього озброєння протитанкові ракетні комплекси «Джавелін».

– Так, це правда.

– У чому важливість «Джавелінів» для України, адже для неї – це новий тип американського озброєння…

Це тип зброї, який дозволяє українцям мати змогу відповісти на загрозу, перед якою вони постали, включно з танками

– Це тип зброї, який дозволяє українцям мати змогу відповісти на загрозу, перед якою вони постали, включно з танками.

Крим забрали, а на східному кордоні – справжня війна. І тому існує потреба, аби українці мали потрібну зброю для самозахисту

Знаєте, після Другої світової війни було переконання, що такого роду діяльність (агресія Росії – ред.) більше не матиме місця в Європі. Але все ж таки це сталося. Крим забрали, а на східному кордоні – справжня війна. І тому існує потреба, аби українці мали потрібну зброю для самозахисту.

– Серед експертного середовища у Вашингтоні є й така думка: мовляв, більше зброї означатиме більше напруги, більше насильства в зоні конфлікту… Якою є Ваша відповідь на це?

Маючи здатність захищати себе, є більше шансів досягти миру. Бо будуть певні наслідки. Сила українського війська покращилась

– Я думаю, що доведено, що буде якраз навпаки. Маючи здатність захищати себе, є більше шансів досягти миру. Бо будуть певні наслідки. Сила українського війська покращилась, так само, як і вишкіл. Країни НАТО допомагають у цьому сенсі, включно зі США та іншими партнерами по НАТО.

Ми ж хочемо бачити мир у тому регіоні. Українці не намагаються наступати, вони лише намагаються захищати свою територіальну цілісність

А зараз для українців буде нагода мати додаткове озброєння і вони зможуть сказати, що будуть наслідки в разі, якщо агресія триватиме. І це, я думаю, призведе до мирного вирішення, включно з потребою виконувати Мінські угоди і Мінськ-2 зокрема, замість того, щоб бути свідками того, що відбувалося донині. Бо без здатності відповісти і щоб інша сторона відчула наслідки своїх дій, буде більше агресії, а відтак і більше кровопролиття. Ми ж хочемо бачити мир у тому регіоні. Українці не намагаються наступати, вони лише намагаються захищати свою територіальну цілісність.

– Були повідомлення, що американська зброя не буде надана бійцям крайньоправих батальйонів. Чи це правда?

– Я так розумію, що зброя буде надана українській армії. І українська армія буде мати контроль над цими озброєннями і буде здатна їх правильно використовувати.

– Чи Ви налаштовані позитивно, що конфлікт на сході України буде вирішений швидше і в мирний спосіб?

Ми маємо стояти пліч-о-пліч з українцями. Так само, як ми стоїмо пліч-о-пліч, тримаючи санкції у відповідь на агресію й незаконне забирання Криму

– Він буде вирішений через відданість. Не лише через українську армію, Збройні сили і краще озброєння, яке вони зможуть використовувати. Але й з допомогою решти світу, зокрема з допомогою Європейського союзу та Сполучених Штатів. І ми маємо стояти пліч-о-пліч з українцями. Так само, як ми стоїмо пліч-о-пліч, тримаючи санкції у відповідь на агресію і незаконне забирання Криму. Я дійсно думаю, що конфлікт може бути врегульовано. Але це не станеться за умов відчутності наполегливості і відданості. Одна з речей, про які я говорю, коли їжджу Європою – і зараз у Чеській Республіці, і перед цим у Німеччині, – ми маємо стояти разом. І за цих умов імовірність успіху є вищою.

– Чи Крим все ще високо стоїть на зовнішньополітичних радах США, через чотири роки після незаконної анексії і окупації його Росією?

Ми звертаємо увагу на Крим і це мають робити й інші. Це те, що має робити цілий світ, включно з ООН

– Так, ми звертаємо увагу на Крим і це мають робити й інші. Це те, що має робити цілий світ, включно з ООН. Бо це вперше, як мені бачиться, з часів Другої світової війни, ми мали таку дію (анексію – ред.) без відповіді. Ми маємо й далі бути твердими, і, роблячи це, ми робимо шанси на успіх щодо Криму добрими, і для України в цілому. Але також ми не створюємо прецедент для іншої агресії щоб вона відбулася деінде в світі.

– Ви стежите за подіями в Україні, Ви були засновником і нині є співголовою українського кокусу (Групи підтримки) в Сенаті США. Беручи до уваги ті проблеми й виклики, перед якими нині стоїть Україна, чи Ви все ж маєте оптимізм щодо її майбутнього?

Українських народ твердий, він має cтійкість

– Україна завжди поставала перед викликами. Коли я буду в Києві, я відвідаю Меморіал пам’яті жертв Голодомору. І я ще раз пригадаю ті величезні виклики, з якими стикалась Україна. Але українських народ твердий, він має cтійкість. Тому маю надію, що те, що відбулось під час Майдану і ціла Революція гідності – тоді йшлося саме про гідність, щоб Україна мала право обирати свій власний шлях, щоб Україна була незалежної державою і мала право вибору. І за це постав народ України. І у підсумку це переможе, це матиме успіх.

У мене є великі надії, що з продовженням відданості і рішучості з боку ЄС, США, ООН, цілого вільного світу, і зі стійкістю українського народу, майбутнє України може бути світлим

Як я вже казав, є серйозний виклик у плані територіальної цілісності і є військові виклики. Але також є і внутрішні виклики, і треба продовжувати реформи всередині країни, політичні, економічні реформи. Я був спостерігачем на українських президентських виборах разом із парламентарями з цілого світу. Решта Вільного світу дивиться на Україну, щоб вона була успішною. І в мене є великі надії, що з продовженням відданості і рішучості з боку ЄС, США, ООН, цілого вільного світу, і зі стійкістю українського народу, майбутнє України може бути світлим.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG