Доступність посилання

ТОП новини

Чи фінансував Вексельберг російський «мирний план» для України? Нові деталі слідства у США


Російський олігарх Віктор Вексельберг
Російський олігарх Віктор Вексельберг

Новий звіт пов’язує «вигідний контракт» Майкла Коена – колишнього юриста Дональда Трампа – із планами російського олігарха зняти економічні санкції з Росії. Про це пише американське видання The Vanity Fair.

Інформація про те, що незначну фігуру «мелодрами» про зв’язки тодішнього кандидата на посаду президента США Дональда Трампа із Росією – українського політика Андрія Артеменка – викликали до журі присяжних штату Вірджинія, пройшла практично непомітною. Однак вона є важливою, адже Артеменко співпрацював із Майклом Коеном, а також Феліксом Сатером – бізнесменом російського походження, який мав зв’язки як із Трампом, так і з організованою злочинністю, наголошує видання.

Артеменко намагався особисто вручити схвалений Кремлем план для України колишньому раднику з національної безпеки Майку Флінну після інавгурації президента США.

«Це – ще одна нитка. Це – ще одна людина, яку, на моє переконання, слідчі підозрюють, що вона діє чи діяла як фактичний агент російського уряду і спілкувалася з організацією Трампа на значному рівні», – зазначає Патрик Коттер, колишній високопосадовець прокуратури США.

Коен та Артеменко відкидають те, що їхніми зусиллями зі встановлення миру між Росією та Україною рухало щось, крім альтруїзму.

«Хто не хоче допомогти досягненню миру?» – зауважив Коен The New York Times. Однак, новий звіт вказує, що ці зусилля не були лише добрим самаритянством. Російський олігарх Віктор Вексельберг, який нещодавно потрапив до новин через 500 000 доларів виплати Коену, можливо, також фінансував і цей проект.

Про це обмовився колишній конгресмен Курт Велдон, повідомляє Наташа Бертранд із The Atlantic. «Він сказав (він та Артеменко) вже забезпечили фінансування просування плану від фонду Вексельберга в Нью-Йорку», – стверджує Бертранд.

Джерело повідомило Бертранд, що Велдон говорив про фонд Columbus Nova – американський фонд Renova Group Вексельберга, про який нещодавно повідомляли, що він перерахував 500 000 американських доларів до компанії Коена Essential Consultants, створеної за декілька місяців перед американськими виборами 2016 року.

Те, що Вексельберг, можливо, підтримував «мирний план» для України, ставить питання про виплату Columbus Nova Коену і про його роль у кампанії Трампа. Як сказав Коттер журналістці, «якщо ви хотіли вплинути на Трампа, ви діяли через Майкла Коена».

Згідно з інформацією The New York Times, план Артеменка пропонував Трампу зняти санкції проти Москви, а також забезпечував право Росії «орендувати» Крим в України на 50-100 років.

У квітні, за повідомленнями Reuters, було заморожено від 1,5 до 2 мільярдів доларів через санкції, запроваджені проти фонду Renova Group Віктора Вексельберга.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG