Доступність посилання

ТОП новини

Український Amazon доброчинної підтримки


Інна Березніцька

В Україні набуває популярності поширена на Заході традиція «alumni giving» – підтримки випускниками своїх навчальних закладів. Таким чином Alumni Fund Ukraine – неприбутковій організації, яку заснували українські випускники у Швейцарії – вдалося зібрати вже понад півтора мільйона гривень. Радіо Свобода розпитало співзасновників та приватних доброчинців про історію фонду та проекти, які вже вдалося реалізувати.

Усе почалося у 2016-му. Тоді у Надії Варголи, випускниці Івано-Франківського фізико-технічного ліцею, яка працювала у Швейцарії, виникла ідея заснувати фонд спершу для рідного ліцею, а згодом – для всіх українських навчальних закладів.

«Я побачила традицію «alumni giving» у дії, коли на другому курсі потрапила на навчання у США. Були цілі будівлі, збудовані доброчинцями та названі на їхню честь. Дуже захотілося зробити щось схоже в Україні. Разом із випускницями Києво-Могилянської академії Світланою Лукасевич та Іриною Клименко, а також моїм чоловіком, випускником Київського політехнічного інституту Дмитром Шищенком ми вирішили створити прозору систему, яка допомагала б випускникам підтримувати свої навчальні заклади. Велика ідея фонду – стати «Амазоном» доброчинної підтримки. Ми створили можливість просто переказувати кошти та робимо все для того, щоби було зручно доброчинцю», – розповідає Надія.

Надія Варгола
Надія Варгола

Alumni Fund Ukraine – фінансова, ресурсна та ідейна платформа, яка дає можливість кожному долучитися до розвитку української освіти. Система внесків у фонді прозора: кожен може відвідати сайт із однойменною назвою та побачити як доброчинців, так і їхні пожертви.

«Є різні напрямки: і стипендії учням і викладачам, і збір коштів на унікальні потреби, як-от на проведення літньої школи англійської мови», – каже Варгола.

Крім цього, Alumni Fund Ukraine намагається впроваджувати й освітні новинки.

Світлана Лукасевич
Світлана Лукасевич

«Іде мова не тільки про знання, а й про розширення горизонтів. Про вміння думати, вміння брати відповідальність, вміння оцінювати себе й свою країну в глобальному контексті. Очевидно, що, якщо ці молоді люди зараз не матимуть можливості отримувати такі знання, то, в принципі, шансів в України буде мало. Бо це ті люди, які мають надалі впроваджувати якісні зміни. Ми зрозуміли, що варто об’єднати українців за кордоном – людей, які фактично отримали освіту в Україні і вона стала поштовхом для того, щоб вони далі навчалися і будували свою кар’єру в інших країнах», – пояснює Світлана Лукасевич, співзасновниця Alumni Fund Ukraine.

Ірина Петровська Марчіано
Ірина Петровська Марчіано

Ідея фонду відразу знайшла однодумців. Чимало приватних доброчинців, впливових українських випускників, які живуть за кордоном, підтримали ініціативу. Серед них – Ірина Петровська Марчіано, випускниця Івано-Франківського технічного університету нафти і газу, яка зараз працює інженером у відділі розробки та розвідування родовищ нафти і газу Мексиканської затоки у компанії Chevron.

«Для мене було важливо долучитися до цієї ініціативи, бо фізико-технічний ліцей справді є тією інституцією, якій я завдячую у професійному та науковому житті. Рівень знань із фізики, математики, англійської мови, які я отримала у тому навчальному закладі, а також підтримка і наставництво викладачів стали міцним фундаментом, на якому будувалося моє подальше навчання і досі продовжує будуватися моя професійна діяльність», – каже Петровська Марчіано.

Відтак наразі створено сім осередків доброчинної підтримки. Чимало шкіл та вишів уже скористалися шансом покращити умови навчання для своїх студентів чи учнів.

Надія Жуган
Надія Жуган

«Ми одними з перших приєдналися до фонду в 2017 році. Великою несподіванкою для нас була пожертва від анонімного доброчинця, яку згодом подвоїла компанія Google. Це понад 50 тисяч гривень», – каже Надія Жуган, директорка Городищенського ліцею, що на Черкащині.

Alumni Fund Ukraine зареєстровано в системі, через яку працівники Google та інших міжнародних компаній можуть підтримувати фонд, а їхні роботодавці подвоюють цю пожертву.

«Кошти тільки у процесі використання. У травні ми провели загальноліцейний мозковий штурм, щоб з’ясувати, що хотіли б змінити чи покращити наші учні. Діти мали чимало ідей, але, у підсумку, на першому місці виявилося облаштування зони відпочинку. Плануємо до вересня реалізувати цю ідею», – ділиться своїми враженнями від ініціативи Надія Жуган.

(Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду США на підтримку демократії NED.)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG