Доступність посилання

ТОП новини

Саміт Трамп-Юнкер: хто зупинить торговельну війну ЄС і США


Президент США Дональд Трамп (праворуч) та президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер (ліворуч)
Президент США Дональд Трамп (праворуч) та президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер (ліворуч)

Брюссель – За всю довгу та успішну історію відносин між ЄС та США до приходу до влади Дональда Трампа ще ніколи американський президент не називав європейців «ворогами» і не лунали заяви, що ЄС «був створений для того, аби отримувати вигоду від Сполучених Штатів». Так само ще ніколи візит до Вашингтона президента Європейської комісії не викликав такого інтересу, як нинішні відвідини Білого дому Жаном-Клодом Юнкером. Причина в тому, що на нього покладена «невиконанна місія»: спробувати завадити нинішній торговельній війні між США та ЄС.

Керівники США ніколи не сприймали лідерів європейських установ так серйозно, як окремих президентів чи прем’єр-міністрів країн ЄС. Власне, Білий дім завжди віддавав перевагу прямим двостороннім відносинам чи то з Німеччиною, чи з Італією, Іспанією або Великою Британією.

Але нинішній голова Білого дому Дональд Трамп усвідомив, що у питаннях торгівлі найкращим співрозмовником є саме керівник установи ЄС. Тому й домовилися на останній зустрічі країн «Групи семи», що для узгодження всіх плюсів та мінусів європейсько-американської торгівлі до Вашингтона повинен приїхати саме голова Єврокомісії.

Що може вдіяти президент Єврокомісії Юнкер перед розгорнутою президентом Трампом стратегією руйнації комерційних відносин по обидва боки Атлантики?

Повернутися до діалогу. Зняти із ситуації драматизм
Речники Єврокомісії

Експерти оцінюють його шанси «миротворця» доволі низько. Тому й коментарі речників виконавчого органу ЄС обмежилися формулами: «повернутися до діалогу», «зняти із ситуації драматизм» тощо.

Почалося все з того, що американський лідер вирішив, що європейськт алюміній та сталь слід обкласти вищими митами, висунувши для цього доволі дивний аргумент – з міркувань національної безпеки та захисту ринку США.

Євросоюз, не довго думаючи, відреагував на це рішення президента Трампа впровадженням додаткових мит на американські товари: вироби зі сталі, віскі, арахісове масло, мотоцикли марки Harley Davidson та джинси Levi’s.

Загострення торговельної війни: мита на авта з ЄС

Наступний етап ескалації відомий: президент США націлився на європейський авторинок і заявив про намір впровадження 25-відсоткового мита на імпортовані авта, головним чином німецького виробництва.

«Мерседеси» та BMW забруднюють повітря на П’ятій авеню, тим часом в Європі ми рідко бачимо наші «Кадилаки»
Дональд Трамп

В одному з твітів Трамп згодом напише, що «Мерседеси» та BMW «забруднюють повітря на П’ятій авеню, тим часом в Європі ми рідко бачимо наші «Кадилаки».

Нові мита на імпортовані автомобілі – це різке загострення на «полі бою» торговельної війни: якщо мита на сталь та алюміній стосувалися приблизно 9 мільярдів євро, то європейський експорт до США авт і запчастин становить аж 50 мільярдів.

Цього разу, як анонсувала в понеділок єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем, ЄС без жодних ілюзій одразу приготувався до реакції у відповідь та приготував новий список американських товарів, які обкладуть податком, якщо адміністрація Трампа втілить в життя свої погрози щодо автомобілів. Станеться саме так, стверджують американські оглядачі та аналітики, уточнюючи, що впровадження мит на автотовари з ЄС слід очікувати вже у вересні.

Тим часом як на Жана-Клода Юнкера таки покладають деякі надії, що йому вдасться переконати Дональда Трампа в недоречності європейсько-американського торговельного протистояння, аргументів тиску на господаря Білого дому у нього не так вже й багато.

Чи допоможе лобіювання торговельної стабільності перед американськими політиками?

Водночас невелике сподівання європейських столиць на можливість зменшення ескалації напруги між Брюсселем та Вашингтоном все ж покладається на окремі зустрічі Жана-Клода Юнкера та його єврокомісара Сесілії Мальмстрем із радниками та представниками впливових політичних кіл США.

Після зустрічі з Дональдом Трампом у Білому домі Юнкер має запланований виступ у вашингтонському Центрі стратегічних та міжнародних досліджень на тему трансатлантичних відносин, які перебувають на роздоріжжі. Там, як очікується, Юнкер лобіюватиме збереження колишньої тісної торговельної взаємодії між ЄС та США. Тим часом Сесілія Мальмстрем планує скористатися перебуванням за океаном для зустрічей із конгресменами й сенаторами, які мають вплив та компетенцію у міжнародній торгівлі.

Водночас кожному зрозуміло, що ці зустрічі з головами політичних рухів та економічних кіл «у кулуарах» консультацій між Юнкером і Трампом – це діалог між твердо переконаними у тому, що торговельна війна США із Євросоюзом – це погана ідея, яка не вигідна нікому.

Переконані у цьому всі, окрім… Дональда Трампа.

Про настрої, з якими президент Трамп очікує зустрічі з головою Єврокомісії Юнкером, свідчить один із його останніх твітів.

«Кожного разу, коли я бачу слабкого політика, який вимагає зупинити торговельні переговори або використати тарифи для протидії несправедливим тарифам, мені цікаво, про що вони думають? Чи будемо ми продовжувати і залишати наших фермерів та країну, аби з них знущалися? В минулому році через торгівлю втратили 817 мільярдів доларів. Ні слабкості!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG