Доступність посилання

ТОП новини

Сотні, тисячі і сотні тисяч. Скільки коштують і який вигляд мають найрідкісніші українські монети


Найбільшу колекцію монет, а це понад 120 тисяч одиниць, зберігають у Національному музеї історії України (НМІУ)
Найбільшу колекцію монет, а це понад 120 тисяч одиниць, зберігають у Національному музеї історії України (НМІУ)

Інна Березніцька

Найбільшу колекцію монет, а це понад 120 тисяч одиниць, зберігають у Національному музеї історії України (НМІУ). До недавнього часу пам’ятні монети в музей передавав Національний банк України. Який же вони мають вигляд, чим відрізняються та скільки коштують? І чи може пересічний українець випадково натрапити на рідкісну монету у власному гаманці? Про це та інше Радіо Свобода розповів нумізмат, кандидат історичних наук, співробітник НМІУ Андрій Бойко-Гагарін, який склав список рідкісних українських монет, які можна побачити в музеї.

Андрій Бойко-Гагарін, нумізмат
Андрій Бойко-Гагарін, нумізмат

Коротка передісторія. Р(е)волюція українських грошей

Зі здобуттям незалежності в грошовому обігу продовжували курсувати радянські рублі. Паралельно з радянськими грошима використовували ще й картки споживача та запрошення до покупки. Так, нумізмат Андрій Бойко-Гагарін зазначає, що коли в Києві був дефіцит цукру й використовували цукрові картки, то на Донеччині бракувало майже всіх товарів першої необхідності. Однак вже 10 січня 1992 року Національний банк ввів в обіг купонокарбованці багаторазового використання, які надрукували у Франції та доправили одним літаком.

Лише через чотири роки, 1996-го, в обігу з’явилася національна валюта – гривня та її сота частина – копійка. До цього був тривалий процес підготовки до грошової реформи.

Перші монети виготовляли в Італії, а штемпелі замовляли у Британському королівському монетному дворі. Потім за їхньою допомогою на Луганському патронному заводі виготовили перші монети.

Андрій Бойко-Гагарін зазначає: «Рідкісні пробні монети – одна та дві копійки, які зроблені не в алюмінії, а в бронзі. Так само існують пробні 15 копійок, бронзові одна та дві копійки, 10 копійок у сріблі. Крім цього, є монетні заготовки, на яких немає зображення, – це проміжні ланки між сировинним металом і монетами, які дуже цікаві як колекціонерам, так і музейникам».

Список унікальних українських монет

1. Монети англійського карбу. Як бачимо, герб України не рельєфний, не випуклий тризуб, а втиснутий. В експозиції НМІУ це 50, 25 та 10 копійок. Вони досить рідкісні та вартісні. Були в обігу перші тижні побутування українських незалежних грошей. Десять копійок англійського карбу найрідкісніші з усієї серії.

2. Монети рідкісних років. В експозиційній вітрині – 5 копійок 1996 року та одна гривня 1992 року. Ціни на будь-які монети залежать від ринку, купівельної спроможності людей і від того, який у цього зразка колекційний стан. Ті монети, що карбують за особливою технологією підвищеної якості, мають дзеркальне поле, це монети якості proof.

3. Ювілейні та інвестиційні монети. Під час обігу купонокарбованця розмінних монет не було, але були ювілейні пам’ятні та інвестиційні монети номіналом 200 тисяч, мільйон та два мільйони у сріблі і в недорогоцінному металі.

Найдорожча і найрідкісніша пам’ятна монета – номіналом дві гривні, на реверсі якої розміщений логотип Щорічних зборів Ради керуючих Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у Києві 1998 року. Наклад такої монети – 10 тисяч одиниць. Це дуже мало. Більшу частину з них відправили за кордон. Ціна такої монети серед колекціонерів – 6-7 тисяч гривень.

Не менш вартісні монети – «Перша річниця Конституції України» 1997 року, а також «Юрій Кондратюк», що присвячена 100-річчю від дня народження відомого астронома, який розрахував найкоротшу траєкторію польоту до Місяця. Варто також згадати ювілейну монету «Соломія Крушельницька» номіналом дві гривні, яку ввели в обіг до 125-річчя від дня народження відомої української оперної співачки.

4. Найцінніша монета з дорогоцінного металу, випущена Національним банком, – це 500 гривень. Зроблена із золота й присвячена «Євро-2012». Колекціонери оцінюють її в один мільйон гривень. Всього існує півсотні таких монет. І найцікавіше те, що охочі придбати таку монету є.

5. Серія монет із золота «Оранта». Найцінніша монета з серії, знову ж таки, 500 гривень. Її ціна сягає 200 тисяч гривень. Це насправді дуже рідкісна монета.

Не всі колекціонери можуть придбати такі монети, тому з Китаю привозять їхні копії. Однак це неофіційно. За їхнє виготовлення, збут та розповсюдження може бути кримінальна відповідальність. Ті, хто купують підробку, мусять чітко розуміти, що це поза законом.

6. Річний набір 2001 року. Щороку Національний банк виготовляє набір, в якому представлені всі монети, виготовлені за останній рік. Це презентаційний продукт. Через це деякі обігові монети хоча й не були в масовому вжитку, але в річному наборі є. У 2001 році виготовили всього 5000 екземплярів, через це майже всі з них рідкісні. Отримати деякі з цих монет як решту практично неможливо.

Андрій Бойко-Гагарін
Андрій Бойко-Гагарін

7. Монети з дрібними відмінностями. Трапляється і таке, що монети карбують одним штемпелем певний час, але він може зламатися. Тим часом новий, який зроблять, може мати дрібні відмінності. Частий дефект, який можна знайти, – це порушення співвідношення осі аверсу до реверсу. Такі монети коштують близько ста гривень.

Але розчаруємо декого, сказавши, що навіть їх знайти непросто. Вони можуть опинитися в повсякденному обігу лише тоді, якщо потрапили в руки випадкової людини, яка не знає їхньої справжньої ціни.

(Цей матеріал підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG