Доступність посилання

ТОП новини

Порошенку радять позбавити Новинського громадянства (огляд преси)


Народний депутат від «Опоблоку» Вадим Новинський (ліворуч) і глава УПЦ (Московського патріархату) Онуфрій у парламенті України. Київ, 27 листопада 2014 року
Народний депутат від «Опоблоку» Вадим Новинський (ліворуч) і глава УПЦ (Московського патріархату) Онуфрій у парламенті України. Київ, 27 листопада 2014 року

Народний депутат від «Опоблоку» Вадим Новинський заявив, що у випадку визнання Константинополем української автокефалії в країні почнеться громадянська війна. Як стверджує експерт тижневика «Країна» політолог Михайло Басараб, Новинський використовує політичну трибуну для закликів до насильства, погрожує поваленням конституційного ладу, суспільним загостренням. Робить це спокійно й відкрито. Значить, має імунітет. СБУ на це повинна реагувати, наголошує експерт. Фактично Новинський залишається громадянином Росії, працює на тамтешнє ФСБ. В Україну його «делегували» для розбудови «русского мира». Тому президент Петро Порошенко має ініціювати позбавлення Новинського громадянства. Якщо глава держави запустить цей процес, то покаже себе лідером нації. У тюрмі опиниться поплічник Януковича, яких працює в інтересах Москви, переконує політолог.

В Україні вперше з 2013 року зафіксували зростання зайнятості. Як інформує газета «День», у першому півріччі 2018 року ринок праці країни продемонстрував стабілізацію, якої не було останніх чотири роки. Так, вперше зросла зайнятість населення – на 149 тисяч, і сьогодні рівень безробіття в країні становить 9,7% (у країнах Євросоюзу в середньому –7,4%). На сьогодні у Державній службі зайнятості зареєстровано 304 тисяч осіб, що на 10% менше, ніж торік. Також експерти побачили певні зрушення у подоланні неформальної зайнятості: минулого року ринок неофіційної зайнятості становив 22,3%, цього року – 21,8%. Зросла база вакансій, це близько 130 тисяч пропозицій. Але водночас на ринку праці існує величезний дисбаланс між попитом і пропозицією: по-перше, ринок праці вимагає не тих фахівців, яких готують навчальні заклади, по-друге, низький рівень зарплат, що пропонують роботодавці, не приваблює безробітних. Тому фахівці наголошують, що вкрай важливо знати потреби ринку, сучасні тренди і завдяки цьому орієнтуватися у майбутньому. Адже, за даними експертів газети, щороку у світі зникає близько 50 професій.

«І один у полі воїн» або мораторій, як особливість національних земельних відносин» – у статті під таким заголовком газета «День» аналізує доцільність існування мораторію на продаж земель сільгосппризначення, який діє вже понад 15 років. Перше запровадження мораторію мотивувалося відсутністю законодавчо врегульованого порядку реалізації прав громадян і юридичних осіб на земельну частку (пай). Потім Земельним кодексом України просто, без будь-якої мотивації, введено заборону на продаж земельних ділянок. Водночас, як нагадує видання, Конституція України гарантує право власності, яке включає право володіння, користування і право розпоряджатися своєю власністю та її норми мають найвищу юридичну силу. Але ці всі вимоги не для мораторію, бо він є понад «часом і простором» і йому байдуже до системи українського законодавства, наголошує дописувач газети.

Цікавість до земельних питань у суспільстві не згасає ніколи, констатує також газета «Голос України». У політиків, аграрних олігархів, у тих, хто вже розпоряджається і ще хоче мати сотні тисяч гектарів, своя точка зору щодо процесів приватизації та реформування. У селянина з його паєм у кілька соток – інша. Десь між ними і має бути істина, переконує видання. У статті «Хочу наробитись на своїй землі...» дописувач газети розповідає про етапи нищення українського хліборобського генофонду.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG