Доступність посилання

ТОП новини

6 етапів конкурсу, 14 ризиків: де можливі маніпуляції при відборі антикорупційних суддів


Вища кваліфікаційна комісія наразі приймає заявки на конкурс суддів Вищого антикорупційного суду. Вже на цьому етапі можуть бути заховані маніпуляції, переконані експерти. Вони розробили умовну схему конкурсу та визначили, де є ризики того, що до Антикорупційного суду потраплять недоброчесні. Попри ці ризики, експерт центру протидії корупції Анастасія Красносільська переконана, що в України ще є шанс отримати якісний суд. А голова ВККС Сергій Козьяков обіцяє, що процедура відбору суддів буде найпрозорішою.

2 серпня Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККС) оголосила конкурс на зайняття 39 вакантних посад у Вищому антикорупційному суді. Перший етап – подання документів – стартував 8 серпня та триватиме до 14 вересня.

Наразі є проблеми зі створенням Антикорупційного суду в Україні, стверджує член Громадської ради доброчесності Віталій Титич.

Ця ситуація з Антикор судом нагадує прислів’я: «Пливли, пливли, а на березі вмерли»
Віталій Титич

«Зараз для мене ця ситуація з Антикор судом нагадує прислів’я: «Пливли, пливли, а на березі вмерли». Ми маємо закон про створення суду, як такого, але маємо процедуру, яка унеможливлює мету та цілі, для яких цей суд мав би бути створений», – каже Титич.

Після обрання суддів до Верховного суду України, розповідає він, Агентство США з міжнародного розвитку рекомендувало ВККС змінити методологію оцінки кандидатів. Втім, цю рекомендацію повністю проігнорували.

Віталій Титич
Віталій Титич

Тому нині зберігається можливість необ’єктивної оцінки кандидатів комісією під час відбору суддів до Вищого антикорупційного суду, вважає співкоординатор Громадської ради доброчесності Галина Чижик.

Для того, щоб чітко бачити, де саме ВККС може маніпулювати, експерти умовно поділили весь конкурс на 6 етапів та визначили ризики в кожному з них.

Прийом документів та допуск до конкурсу

Труднощі можуть розпочатися вже на першому етапі, переконані експерти, коли кандидати подають документи.

Адвокатів можуть не допустити до конкурсу, оскільки ВККС вимагає від них більше документів, пояснює Чижик. Якщо судді не повинні доводити, що в них достатньо досвіду, то адвокатам потрібно підтвердити семирічний стаж роботи в судах. І їм для цього недостатньо просто роздрукувати документи з Єдиного державного реєстру судових рішень. Вони повинні подати завірені копії, де зазначено прізвище адвоката.

Адвокати навряд чи вдома зберігають всі судові рішення за роки своєї діяльності. Вони зазвичай їх віддають клієнтами. Фахові адвокати, правники навряд чи ходять по судах
Галина Чижик

«В чому проблема: по-перше, адвокати навряд чи вдома зберігають всі судові рішення за роки своєї діяльності. Вони зазвичай їх віддають клієнтами. По-друге, фахові адвокати, правники навряд чи ходять по судах. В якийсь час вони переходять до етапу, коли просто координують роботу своїх колег та молодших партнерів. Відповідно, не беруть безпосередньо участі в судах. І їхнього прізвища в рішенні, швидше за все, не буде», – зазначає Галина Чижик.

За її словами, Громадська рада закликає молодих адвокатів подавати свої кандидатури на цей конкурс, втім, через наявну процедуру, їх можуть просто не допустити.

Спецперевірка

Наступний етап конкурсу – спецперевірка. ВККС перевіряє, чи відповідають документи, подані кандидатами, дійсності.

На цьому етапі в процес включається НАЗК, розповідає Чижик.

«НАЗК не робить перевірки на відповідність вимогам антикорупційного законодавства декларацій кандидатів. Вони просто звіряють декларації з даними державного реєстру, при цьому не аналізують, чи відповідають статки кандидата його доходам, і чи немає якогось не задекларованого майна», – каже Чижик.

Галина Чижик
Галина Чижик

Експерти вважають, що внаслідок неякісної перевірки декларацій кандидатів існує ризик того, що до Антикорупційного суду потраплять ті, хто неправдиво декларував доходи.

Кваліфікаційне оцінювання

Кандидатів оцінюють у два етапи: на першому перевіряють знання, на другому – доброчесність.

Потенційні судді Антикорупційного суду проходять анонімне тестування. Навіть якщо при цьому і будуть якісь маніпуляції, зазначає Чижик, бали за нього настільки не значні, що не особливо вплинуть на загальну оцінку.

Інший елемент – практичний – написання судового рішення. При відборі суддів до Верховного суду минулого року, розповідає Чижик, були випадки, коли в завданні кандидатам пропонували справи, рішення в яких вони ж і винесли кілька місяців до того.

Визначення результатів цього завдання повністю засекречене, наголошують експерти, пересвідчитися в об’єктивності членів ВККС неможливо. Відповідно, саме на цьому етапі, говорить Чижик, гідних кандидатів можуть відсіяти без жодних пояснень.

Вона наводить приклад кандидата на посаду судді Верховного суду Романа Брегея. Під час конкурсу він нібито не зміг написати практичне завдання, хоча, за словами Чижик, його рішення ставлять за приклад в Національній школі суддів.

До наступного етапу – дослідження досьє та співбесід – переходять ті кандидати, які набрали мінімальний бал. Але його ВККС корегує вручну. Таким чином, зазначає Чижик, можна вважати, що прохідний бал підлаштовують під певних кандидатів.

Оцінка за результатами співбесіди – це суб’єктивне бачення комісії, каже Чижик.

На цьому етапі експерти бачать 6 можливих ризиків:

  • Морально-психологічне тестування оцінює лояльність кандидатів. Лояльні мають вищі шанси отримати суддівське крісло
  • Критерії оцінки доброчесності та професійної етики невідомі
  • Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ) матиме мало часу на аналіз кандидатів
  • Закон обмежив повноваження ГРМЕ щодо аналізу інформації про кандидатів, зокрема, щодо доброчесності
  • Члени ВККС можуть ухвалювати рішення в умовах конфлікту інтересів
  • ВККС ухвалює рішення таємно

Складання фінального рейтингу та визначення переможців

Оскільки ВККС ухвалює свої рішення щодо кожного кандидата таємно, вона не розкриває відданих балів за кожним критерієм оцінювання, каже Чижик. Позиція кандидата в рейтингу нічим не мотивована, зазначає вона.

Тобто, всі бачать лише фінальну оцінку, без жодних пояснень за що комісія віддала кожен свій бал.

Розгляд переможців у Вищій раді правосуддя

ВККС не ухвалює рішення про призначення суддів Вищого антикорупційного суду. Вона формує рейтинг і передає його Вищій раді правосуддя (ВРП). І вона може ігнорувати факти недоброчесної поведінки кандидатів слідом за комісією, вважають експерти.

Окрім того, каже Чижик, відбір до Верховного суду показав, що ВРП може ухвалювати рішення в умовах конфлікту інтересів. Приміром, минулого року орган ухвалив рішення про відвід суддів лише в чотирьох випадках, коли в раді сиділи люди, які мали дружні стосунки з кандидатами. Хоча, зазначає Чижик, їх було набагато більше.

Призначення суддів президентом

ВРП направляє своє рішення президенту. Його роль в цьому процесі більше церемоніальна, розповідає Чижик: він повинен просто підписати укази про призначення.

Але президент також, за її словами, може затягувати з призначенням кандидатів. Як приклад Чижик наводить Вікторію Мацедонську. Рішення про її призначення на посаду судді Верховного суду Петро Порошенко досі не підписав.

Запобігання можливим ризикам

Віталій Титич наголошує, що запобігти ризикам можна, якщо громадськість проявлятиме увагу до всього процесу відбору суддів.

Експерт центру протидії корупції Анастасія Красносільська зазначає, що попри всі ризики, в українського суспільства є всі можливості боротися за створення якісного Антикорупційного суду.

Анастасія Красносільська
Анастасія Красносільська

За її словами, Громадська рада міжнародних експертів зможе блокувати недоброчесних кандидатів, а не просто рекомендувати це зробити. І ВККС нічого не вдіє після рішення ГРМЕ.

Красносільська закликала комісію оприлюднити досьє кандидатів, щойно вона ухвалить рішення щодо допуску їх до конкурсу. При цьому, за її словами, ВККС слід дозволити ГРМЕ проводити співбесіди з кандидатами довше, аніж місяць. Експерт також зазначила, що ВККС повинна оприлюднити практичні завдання та детально обґрунтувати бали кандидатів.

Процедура обрання суддів Антикорупційного суду буде найпрозорішою – Козьяков

Заступник голови ВККС Станіслав Щотка наголосив, що відбір суддів Вищого антикорупційного суду відбуватиметься у суворій відповідності до закону. Окрім того, він розповів, що комісія наразі роздумує над певними змінами.

«Ось що важливо: ми думаємо над тим, щоб, можливо, для більшої об’єктивності збільшити кількість членів колегії, які перевірятимуть практичні завдання», – зазначив Щотка.

Особиста і соціальна компетентність – в оцінюванні включена у виміри, які нам пропонують психологи, коли формують висновок за результатами тестів і співбесіди
Станіслав Щотка

Він уточнив, що компетентність кандидата оцінять через три виміри: професійна (до 300 балів), особиста і соціальна (по 100 балів).

«Особиста і соціальна компетентність – в оцінюванні включена у виміри, які нам пропонують психологи, коли формують висновок за результатами тестів і співбесіди, і це, до речі, відповідає міжнародним рекомендаціям... Тобто ці «до ста балів» особистої та соціальної компетентності – складаються з об’єктивно виміряних не нами, а психологами, показників», – розповів Щотка.

Щодо побажання експертів опублікувати результати тестування та співбесід, він наголосив, що «закон прямо не дозволяє» публікувати результати оцінювання кандидатів, однак кандидати можуть, за бажанням, робити це особисто.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков запевнив, що процедура обрання суддів Антикорупційного суду буде найпрозорішою за весь час призначення суддів в Україні, і залучення громадськості до неї буде максимальним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG