Доступність посилання

ТОП новини

Танці з Марченко: боти, цензура, рейтинги, Медведчук і вибори


Скандал навколо дружини впливового українського політика Віктора Медведчука та куми президента Росії Володимира Путіна триває
Скандал навколо дружини впливового українського політика Віктора Медведчука та куми президента Росії Володимира Путіна триває

Новий сезон розважального шоу «Танці з зірками» офіційно презентують 16 серпня. Попри скандал телеведуча Оксана Марченко тепер вже офіційно – одна з його учасниць: 26 серпня вона має вийти на танцювальний паркет разом з іншими представниками українського шоу-бізу. Серед її конкурентів будуть, наприклад, ресторатор Микола Тищенко, телеведучі Маша Єфросиніна та Леся Нікітюк, співаки Павло Зібров та Злата Огнєвіч.

Перспектива появи Оксани Марченко – дружини впливового українського політика Віктора Медведчука, відомого своєю проросійською позицією, та куми президента Росії Володимира Путіна – на одному з головних телеканалів України збурила багатьох: невдоволення почала висловлювати як спільнота, так і частина журналістів 1+1.

Та, на відміну від протесту, який змусив повернути у фільм про українського поета та дисидента Василя Стуса сцену з його тодішнім адвокатом, а нині чоловіком Марченко Віктором Медведчуком (останньому закидають бездіяльність у захисті свого підсудного), скандал навколо самої телеведучої наразі не отримав таких результатів: Марченко заявила, що, «незважаючи ні на що», візьме участь у шоу, а сам канал оприлюднив з нею промо-анонс і тепер готується до офіційнго запуску проекту.

Боти

Щойно скандал навколо персони Марченко як учасниці танцювального шоу на «1+1» набув доволі великих масштабів, у «Фейсбуці» з’явилася сторінка «Оксана Танцуй» на підтримку телеведучої. Починаючи з 10 серпня на ній опублікували низку відеодописів під однойменним хештегом від нібито її прихильників, а також російського співака Філіпа Кіркорова і навіть мами Марченко. Усі учасники відео танцюють, демонструючи у такий спосіб солідарність з дружиною Віктора Медведчука.

Під кожним з постів є чимало коментарів, переважна більшість з яких позитивного характеру. Висловлювання противників Марченко під цими записами майже не зустріти. Натомість можна побачити, як від імені її офіційної сторінки тут дякують тим, хто сипле компліментами на адресу телеведучої.

Експерти припускають, що на сторінці підтримки Оксани Марченко у «Фейсбуці» коментарі залишають переважно боти, які і піднімають рейтинг пабліку
Експерти припускають, що на сторінці підтримки Оксани Марченко у «Фейсбуці» коментарі залишають переважно боти, які і піднімають рейтинг пабліку

При більш детальному аналізі сторінки дехто з фахівців робить висновок: ця аудиторія може бути штучно накрученою, а відгуки, ймовірно, активно цензуруються модераторами сторінки.

«Коли пішла гнівна хвиля у «Фейсбуці», піарщики Марченко пішли у наступ: створили сторінку-підтримки і нагнали туди ботів. Але коли рейтинг сторінки за півдоби упав до 2 балів з 5, його закрили, а коментарі почали активно чиститись (за кілька хвилин зникали десятки коментарів). Повалили антилайки – людей почали блокувати. Це – неймовірний кейс по замилюванню очей», – констатує менеджер соціального контенту Надія Потоцька.

«За останню добу #оксанатанцуй натанцювала 19 тисяч підписників. В часи мого активнішого користування рекламою «Фейсбуку», кожна тисяча підписників тянула приблизно 100 доларів рекламного бюджету (і це якщо трохи свого креативу, контенту і часу), а якщо швидко, мабуть, дорожче. Ну хіба ботів купують за оптовими цінами зі знижкою. Плюс активність в коментах треба імітувати, а це теж коштує», – пише PR-менеджер Олена Кулигіна.

Станом на ранок 16 серпня (тобто на 6-ий день від моменту створення) сторінка «Оксана Танцуюй» налічувала майже 30 тисяч вподобань.

Усього за 6 днів сторінка «Оксана Танцуй» на підтримку Марченко зібрала майже 30 тисяч вподобань
Усього за 6 днів сторінка «Оксана Танцуй» на підтримку Марченко зібрала майже 30 тисяч вподобань

«Для сім’ї Медведчуків не вперше, коли їхні сторінки в соціальних медіа розганяються до масштабних показників за дуже короткий час. Віктор Медведчук навіть вважався колись лідером в українському сегменті «Фейсбуку», маючи, здається, під мільйон користувачів, поки не з’ясувалось, що це акаунти ботів, які навіть не належали українцям», – пояснює у коментарі Радіо Свобода співзасновник агенції Postmen Ярослав Ведмідь.

За його словами, нині кількісні показники у «Фейсбуці» сфальшувати хоч і дуже просто, але малоефективно, адже за допомогою ботів змінити думку аудиторії надзвичайно важко.

Цензура

Однак, можливе використання ботів не єдине, що може допомагати позитивному рейтингу Оксани Марченко у скандальній історії з танцювальним шоу.

Медіаексперти говорять про цензуру, за допомогою якої, як припускають вони, образ дружини Віктора Медведчука теж намагаються відбілити. Як приклад наводять ситуацію, що склалася напередодні офіційної презентації нового сезону проекту.

«Отримавши запрошення на презентацію «Танців», ми спробували акредитуватися і почули у відповідь: чи готові ви потім узгодити з нами текст матеріалу? Звісно, ми відмовились», – розповідає директорка організації «Детектор медіа» Наталія Лігачова, пояснюючи, що така вимога прес-служби означає те, що всі матеріали, які з’являться за результатами цієї події, «будуть вичитані до найменших ком».

Напередодні офіційної презентації проекту медіаспільноту обурила вимога прес-служби «1+1» обов'язкового вичитування матеріалів журналістів, що будуть розповідати про презентацію шоу, в якому бере участь, зокрема, і Марченко
Напередодні офіційної презентації проекту медіаспільноту обурила вимога прес-служби «1+1» обов'язкового вичитування матеріалів журналістів, що будуть розповідати про презентацію шоу, в якому бере участь, зокрема, і Марченко

Тим часом у «1+1 медіа» запевняють: журналістам хвилюватись не варто, адже вичитування матеріалів перед публікацією – «не цензура, а практика», тим більше коли це стосується відеоконтенту. На цьому в одному з коментарів у «Фейсбук» наголошує PR-директорка медіахолдингу Світлана Павелецька.

«Тут мова про відеоісторію і це (вичитування перед публікацією – ред.) є постійною практикою для зіркових проектів. Для зірок важливо те, яким буде відеоматеріал, адже змонтувати можна все, що завгодно. Незалежно від складу учасників», – пояснює вона, додаючи, що«політику можна побачити усюди, навіть там, де її немає».

Етичний аспект

Чому Оксана Марченко стала учасницею танцювального шоу на одному з найбільших українських каналів саме зараз? Відповідей може бути кілька.

«Це може робитися як через намагання «1+1» отримати якісь кошти (в тому числі через Медведчука). Це може свідчити, можливо, про якусь потенційну майбутню співпрацю («1+1» – ред.) з Медведчуком у зв’язку з виборчою кампанією. Або ж це може просто бути намаганням вплинути на рейтинг програми завдяки популярності самої Марченко», – вважає директорка організації «Детектор медіа» Наталія Лігачова.

Оксана Марченко останніми роками була незмінною ведучою популярних розважальних шоу «Україна має талант» та «Ікс-Фактор» на телеканалі «СТБ»
Оксана Марченко останніми роками була незмінною ведучою популярних розважальних шоу «Україна має талант» та «Ікс-Фактор» на телеканалі «СТБ»

При цьому вона додає, що будь яка з цих версій є другорядною, адже на першому плані – зовсім інша проблема.

«Саме по собі запрошення дружини політика, який весь час працює в інтересах іншої держави, який приніс Україні багато недоброго, є неправильним. Дружина такого політика не має бути на каналі, який позиціонує себе як проукраїнський. Йдеться саме про етичні аспекти, про її зв'язки з Володимиром Путіним – очільником Росії, через якого так багато горя і бід нині має Україна», – пояснює Лігачова.

Як відомо, Оксана Марченко є кумою президента Росії Володимира Путіна: саме він хрестив її доньку Дарину. Навесні 2017 року у одному з інтерв'ю «Комсомольская правда в Украине» телеведуча зазначила, що «весь бруд на цю тему – від заздрості».

«Володимир Путін – хрещений батько нашої доньки. Це частина нашої сім’ї. Ми ніколи не робили з цього таємниці, але й не афішували... Дорікати цим смішно і безглуздо», – розповіла тоді вона. Однак невдовзі саме ця частина її прямої мови зникла з публікації.

Чи може бути Володимир Путін перешкодою, через яку б Оксану Марченко відсторонили від участі у проекті? Політолог Костянтин Матвієнко вважає, що ні, якщо йдеться саме про юридичний аспект питання.

«Що стосується моральних перешкод, то тут кожний буде вирішуватиме сам: дивитися чи не дивитися шоу за участі Марченко. Тобто глядач зможе проголосувати кнопкою пульта. Щодо продюсерів, то вони тут швидше будуть орієнтуватися на комерційні показники, а не на етичні аспекти. Можливо вони навмисно запропонували їй участь у шоу, щоб виник цей скандал з її чоловіком, що піднімає рейтинг проекту», – зазначає він.

Колеги по паркету

А як самі учасники проекту ставляться до того, що з ними на одному паркеті танцюватиме Оксана Марченко, щодо якої у багатьох є чимало пересторог?

Телеведуча Маша Єфросиніна зазначилаа: про це треба запитувати не у неї, а у керівництва каналу, яке і вирішило запросити дружину Віктора Медведчука на проект.

«Особисто я до цього не маю жодного стосунку. Це не моя подруга, я з нею не знайома, я не знаю, чому керівництво каналу це рішення ухвалило. Я іду туди не конкурувати з нею. І абсолютно ніякого стосунку до неї мати не збираюсь, а збираюсь просто класно танцювати», – наголосила Єфросиніна.

Оксана Марченко активно готується до участі у танцювальному шоу, прем'єра якого запланована на 26 серпня
Оксана Марченко активно готується до участі у танцювальному шоу, прем'єра якого запланована на 26 серпня

Тим часом співак Павло Зібров, якому Оксана Марченко і передала запрошення до участі у «Танцях з зірками», нічого поганого у тому, що вона змагатиметься з ним у одному проекті, не бачить.

«А як я можу бути проти? Так, як діти за своїх батьків не відповідають, так за своїх чоловіків і не відповідають жінки. Вона творча людина. Я її знаю 20 років. Я її прекрасно розумію. Тому не потрібно зараз звертати увагу на те, що вона є дружиною Медведчука. Їй що, розлучитись, щоб довести, що вона хоче, вміє і має право танцювати? Тим більше, що вона сама не робила ніяких дій, які б суперечили Конституції», – пояснює Зібров.

Утім, є і ті, хто відмовляється публічно коментувати це питання, обмежуючись відповіддю про те, що кандидатури зірок, яких запрошували на проект, визначали не самі учасники, які передавали танцювальний челенж, а керівництво проекту.

Між танцями і виборами?

Якою ж є позиція керівництва «плюсів»? Генеральний директор «1+1 медіа»​ Олександр Ткаченко пояснює запрошення Марченко на танцювальне шоу тим, що їй не варто приписувати діяльність впливового чоловіка Віктора Медведчука.

«Для мене він (Медведчук – ред.) був і залишається ворогом країни, в якій я живу. Але його дружина за це не відповідає, – написав Ткаченко на своїй сторінці у «Фейсбук», утім, після різкої критики на свою адресу через цю фразу додав: – Я не виправдовую Марченко, але Медведчук представник президента України на переговорах з ОРДЛО. Офіційно! Можливо, вам краще спочатку його запитати? А не згадувати Єву Браун у випадку з «Танцями».

На думку політолога Костянтина Матвієнка, з юридичної точки зору гендиректор «1+1» має рацію.

«Якщо чоловік, наприклад, щось краде, то садять же чоловіка, а не дружину», – пояснює він.

Водночас Матвієнко констатує, що скандал з Марченко є однією з тих ланок, які можуть вписуватися в передвиборчу активність Віктора Медведчука.

«Спочатку він повертається в українську політику через партію Рабіновича «За життя», потім виникає скандал з його дружиною, потім виникає питання кінофільму, а потім Віктор Ющенко заявляє, що Тимошенко нібито ще в 2005 році пропонувала кандидатуру Медведчука на посаду віце-прем'єра або посла в Росії», – підсумовує політолог.

А от журналіст Богдан Буткевич вважає «Танці з зірками» одним з тих етапів, завдяки яким готувати до виборів можуть саму Марченко.

«Зовсім скоро нам покажуть захоплююче видовище, як Марченко буде гарно танцювати й проходити все далі й далі в шоу. Завойовуючи прихильність домогосподарок своєю впертістю, чуттєвістю та вмінню бути «справжньою жінкою». Показуючи кубики на животі та пропагуючи здоровий спосіб життя. Паралельно вона буде окучувати соцмережі... А далі – хоп, і на вибори...» – припускає журналіст.

Експерти не виключають, що історія з Марченко може бути пов'язана з прийдешніми виборами
Експерти не виключають, що історія з Марченко може бути пов'язана з прийдешніми виборами

Прем'єра нового сезону проекту «Танці з зірками» офіційно запланована на 26 серпня.

Минулого року навколо шоу теж виникав скандал: тоді одну з його учасниць – співачку Камалію – підозрювали у нечесному потраплянні на конкурс завдяки купівлі цього місця її чоловіком, мільйонером Мохаммедом Захуром. Під час самих змагань подібні звинувачення стосувались і того, що впливовий чоловік міг купувати їй прихильність журі. Утім, як Захур, так і Камалія, ці закиди на свою адресу відкидали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG