Доступність посилання

ТОП новини

Бойові дії вплинули на долі багатьох лікарів України – ВООЗ розповідає історії медиків


На сході України, 2014 рік
На сході України, 2014 рік

Історії лікарів із зон бойових дій України та Сирії у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) присвятили Всесвітньому дню гуманітарної допомоги, який відзначають 19 серпня.

Всесвітня організація охорони здоров'я наголошує на тому, що через бойові дії тисячі лікарів, медсестер та медпрацівників були змушені покинути свої оселі.

«Багато сирійських медпрацівників стали біженцями в Туреччині, в Україні багато (медпрацівників – ред.) стали вимушеними переселенцями», – йдеться у звіті ВООЗ.

«Кризи у Сирії та Україні тривають настільки довго, що в регіонах відбувається потужне переселення людей. Разом із цим була й потреба перенесення лікарень та медичного обслуговування. Те, як медичні працівники розуміли це і діяли відповідно до цієї потреби, похвально», – говорить директор з питань надзвичайних ситуацій та інфекційних захворювань Європейського бюро ВООЗ Недрет Еміроглу (Nedret Emiroglu).

ВООЗ розповідає історію українського лікаря-хірурга з Луганська Руслана Верескуна, який у квітні 2014 року був вимушений разом з дружиною та двома дітьми полишити власний дім. Як і тисячі інших, він сподівався що повернеться до нормального життя за кілька тижнів. Чотири роки по тому він – досі один з 1,5 мільйона внутрішніх переселенців, які втратили дім.

Верескун зміг перетворити випробування на можливість. Оскільки він не міг повернутись додому, він вирішив залишатись у прифронтовій території Луганської області та побудувати перший відділ третинної медико-санітарної допомоги в Лисичанську.

«Я дуже пишаюся моєю командою та результатами, яких ми досягнули разом, незважаючи на всі труднощі», – розповідає доктор Верескун.

«Мені здається, що я повинен залишатись і сприяти кращому майбутньому того місця, де я народився. Те, що іноді ви переживаєте, коли бачите щасливе обличчя вашого пацієнта, не можна порівнювати з фінансовими перевагами», – додає лікар.

За даними ВООЗ, населення східної України по обидві сторони розмежування потерпає від проблем з доступністю медичних сервісів. За інформацією організації, 73% частково функціонуючих та нефункціонуючих закладів називають нестачу медичного персоналу головною проблемою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG