Доступність посилання

ТОП новини

Facebook, Twitter й інші видаляють «оманливі» сторінки й групи, вказуючи на Іран та Росію


Інтернетні медіа Facebook, Twitter та Alphabet (Google) закрили або припинили діяльність сотень сторінок, які використовувалися для маніпулювання громадською думкою у Сполучених Штатах, Великій Британії та в країнах Близького Сходу і Латинської Америки.

У США увага зосереджена на соціальних медіа через наближення важливих виборів до законодавчих органів країни у листопаді, а також на тлі суперечок про те, який вплив мала дезінформація й іноземна пропаганда в інтернеті під час американських президентських виборів 2016 року.

Раніше у понеділок компанія Microsoft також оголосила, що виявила й закрила сторінки в інтернеті, через які зловмисники, пов’язані з російськими державними органами, намагалися вламатися у веб-сайти американських неурядових аналітичних центрів, а також Сенату США.

Засновник Facebook Марк Цукерберґ сказав, що його компанія виявила 652 «оманливі» сторінки і групи.

«Частина тієї діяльності походить з Ірану, а частина – з Росії», – сказано в офіційному повідомленні Facebook, де також наголошено, що ті особи, сторінки й групи «вводили в оману стосовно того, ким вони є і що вони роблять».

Компанія Facebook стверджує, що прагне, аби користувачі могли довіряти спілкуванню в мережі і наголошує, що співпрацює з органами охорони закону і з компаніями з кіберпезпеки, а також розробляє власні технології та набирає додаткових працівників, щоб виявляти проблеми.

Тим часом Twitter повідомив, що призупинив діяльність 284-х персональних сторінок.

Підозрілу діяльність деяких сторінок та мереж спершу виявила компанія FireEye, що спеціалізується на кібербезпеці.

За даними FireEye іранська активність полягала у поширенні антисаудівської та антиізраїльської інфориації, а також у проштовхуванні політики на користь Ірану, зокрема на підтримку міжнародної ядерної угоди, що знімала санкції з Тегерану.

«Це показує, що не лише Росія вдається до таких дій», – сказав в інтерв’ю Reuters аналітик компанії FireEye Лі Фостер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG