Доступність посилання

ТОП новини

Празькі українці запросили дітей загиблих українських вояків провести тиждень у Чехії


Діти українських військових, що загинули на війні на Донбасі, на канікулах у Празі у колі нових друзів
Діти українських військових, що загинули на війні на Донбасі, на канікулах у Празі у колі нових друзів

Уже вп’яте чеські українці приймають у себе дітей українських бійців, що загинули за Україну. Одинадцять підлітків з восьми областей України провели у Чехії тиждень зі своїх літніх канікул. Тут їх приймали і вітали представники громадських організацій, керівництво міста Колін, що неподалік Праги і де проходив табір, чеські скаути, і посольство України в Чехії, яке допомагало в організації поїздки.

Празькі активісти, які з початку Майдану в Україні та війни на Донбасі, збиралися щотижня на «Празький майдан», збирали гроші, ліки та інші необхідні речі для армії, у 2015 році вирішили, що цього недостатньо і запросили до Праги дітей загиблих воїнів. З того часу в Празі побувало вже п’ять різних груп з України.

Канікули для дітей з Донбасу у Празі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Діти загиблих українських військових побували у Празі

«Вперше ми привезли дітей на Різдвяні канікули в 2015 році. Бо ми переконані, що їм потрібно показувати Європу, це – перше. По-друге, в нас були друзі-військові, яким ми допомагали, і декого з них вже немає в живих, але в них залишилися діти і ми хотіли про них подбати, підбадьорити і показати інші країни. Молоді треба показувати Європу», – говорить координаторка гуманітарних проектів недержавної організації «Українсько-європейська перспектива» Галина Андрейців.

Цьогорічний табір, на відміну від попередніх, проходив поза Прагою, і якщо раніше своє приміщення під час канікул надавали для прийому дітей дитячі садки, то тепер діти мали можливість відпочити на природі, пограти в різні ігри, посидіти коло вогнища, але і побачити багато цікавого і познайомитися з цікавими людьми.

«Табір був неподалік містечка Колін, до нас приходили місцеві скаути, які позичили нам намети для табору. Для скаутів, які прийшли до нас на цілий день, це була також можливість познайомитися з дітьми з України, більше почути про Україну і про війну безпосередньо від наших дітей. Приходив до нас мер міста Колін, мер того селища, в якому є табір. Зустріч з мером Коліна була особливо цікавою, бо він колись був звичайним вчителем, а потім його обрали керувати містом. Він, до речі, розповідав дітям, що більшість населення Чехії підтримують Україну, і що президент Мілош Земан не говорить від їхнього імені. Йому було важливо донести цю думку до дітей», – наголошує Галина Андрейців.

Ганна, 16-літня студенка коледжу з Черкас, з новими друзями
Ганна, 16-літня студенка коледжу з Черкас, з новими друзями

Тут люди більше дбають про місце, де вони живуть, про свою країну
Ганна, Черкаси

Шістнадцятилітня черкащанка Ганна, яка навчається в коледжі на юридичному факультеті, говорить, що їй найбільше запам’яталася зустріч з чеськими скаутами та місцевими українцями. «Мені здається, тут люди інакше ставляться одні до одних, більше дбають про місце, де вони живуть, про свою країну», – говорить Ганна, чий батько, професійний військовий, загинув у червні 2014 року поблизу Маріуполя.

Сергій, син загиблого українського воїна під час підняття прапора в таборі у Чехії
Сергій, син загиблого українського воїна під час підняття прапора в таборі у Чехії

Нам було цікаво більше дізнатися про життя, про їхнє навчання, тут наприклад довше вчаться у школі, ніж у нас
Сергій, Волинь

Інший гість з України Сергій є з Волині. Як і Ганна, за кордоном завдяки зусиллям волонтерів, що не полишають родину загиблого військового, за кордоном вже не вперше. «Я вже був у Латвії та Болгарії. Мені подобається подорожувати, бо так можна пізнати іншу культуру, інші звичаї. Мені цікаво було побачити тут і те, як живуть місцеві українці, як вони об’єднані, як співпрацюють. Чеські скаути мені дуже сподобалися, нам було цікаво більше дізнатися про життя, про їхнє навчання, тут наприклад довше вчаться у школі, ніж у нас. Одній зі скауток було вже 19 років, а вона ще не закінчила середню освіту», – ділиться своїми враженнями Сергій, який у свої 17 років вже на четвертому курсі будівельного коледжу.

Він, як і Ганна, планує поступати до університету і каже, що збирається приїжджати до Чехії ще, якщо буде така можливість. А про те, що такі можливості перед майбутніми студентами є, зокрема і про навчання у Чехії, вони протягом цього тижня почули багато і від ровесників і від представників різних чеських організацій.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG