Доступність посилання

ТОП новини

У Празі показали фільм чеського документаліста з унікальними кадрами Володимира Балуха


У фільмі чеського режисера Володимир Балух ще не за ґратами, а вдома, повний сил та рішучості
У фільмі чеського режисера Володимир Балух ще не за ґратами, а вдома, повний сил та рішучості

Чи хотіли кримчани приєднуватися до Росії? Чи задоволені зараз ті, чиї мрії збулися? Чи є незадоволені, і чим? Для тих, хто цікавиться ситуацією на окупованому Росією українському півострові, ці питання є дуже складними. Адже одні чеські політики говорять, що анексія хоч і була порушенням правил, але з нею треба змиритися, бо сили надто не рівні, інші також кажуть про порушення правил, але посилаються на «вибір самих кримчан». А інформації про те, що думають люди в самому Криму, є обмаль. Допомогти змалювати повнішу картину того, як нині живе Крим, може новий фільм чеського документаліста Ярослава Кратохвіла, готується до виходу на екрани, в тому числі і на телевізійний екран у Чехії. Журналістка Радіо Свобода побувала на показі цього фільму під час Міжнародного фестивалю документальних фільмів Ji.hlava та поспілкувалася з його автором.

Ярослав Кратохвіл назвав свою картину «(Пів)острів Крим», бо, як він каже, це для України він був півостровом, а для Росії, навіть незважаючи на будівництво Керченського моста, він залишається островом – територією, яка живе своїм окремішнім життям. Всередині цього острова є ще менші острови – українці, росіяни та кримські татари, які живуть кожен своїм життям.

Люди, з якими я розмовляв у Криму, мені здалися мені також якимись самотніми островами

«Люди, з якими я розмовляв у Криму, мені здалися мені також якимись самотніми островами, вони живуть самі по собі. Часто ці люди не могли порозумітися навіть зі своїми батьками, чи сестрами і братами, з найближчим оточенням. Там, здається, розірвалися зв’язки між людьми, родинами і громадами», – говорить 33-літній режисер фільму Ярослав Кратохвіл.

Ярослав Кратохвіл, чеський документаліст
Ярослав Кратохвіл, чеський документаліст

Єдиним винятком у цьому роз’єднаному суспільстві, на думку режисера, були кримські татари, з яких режисер починає свою розповідь. «Вони єдині, кому вдалося втримати зв’язки між людьми, в родині, всередині своєї громади, і відчувати солідарність. Це дає їм силу говорити вільніше та сміливіше, ніж місцевим українцям, чи навіть росіянам», – ділиться своїми спостереженнями чеський режисер.

Серед росіян – важко знайти людину, яка б була відвертою – Кратохвіл

Свій фільм він розділив на три частини – дав слово трьом найбільшим етнічним групам Криму, кримським татарам, росіянам та українцям. Кожна група могла розповісти про своє життя. Представники російської громади розповідають у фільмі, як радісно очікували вони «приходу Росії», як не сприймали своє існування у складі України і як «кинулися з головою» у нову російську дійсність.

Але якщо доля бізнесмена та засновника кількох зоопарків в Криму Олега Зубкова, який спочатку вітав анексію Криму, а потім скаржився на неможливість вести бізнес за нової влади, добре відома українцям, то про долю політиків та активістів говориться менше. Одна з кримських проросійських активісток Ольга Дронова, яка включилася в політичну діяльність на хвилі емоційного підйому, потім була відсунута від справ і нині, за іронією долі, мусить боротися проти «рідних чиновників».

Режисер був здивований тим, що серед росіян було важко знайти людину, яка б відверто хотіла поговорити про справи на півострові. Здавалося, що висловлення своєї думки не вітається в нових умовах взагалі, як і будь-який громадський активізм, що не контролюється Москвою.

Кримські татари повні рішучості не покидати батьківщину

Кримські татари відкрито говорили про переслідування, про арешти, про кампанію залякування та про їхнє відкрите неприйняття нинішньої влади, яка знову хоче позбавити їх батьківщини. У фільмі з режисером відкрито про це говорить заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, який каже, що за жодних обставин не збирається покидати батьківщину. Фільм знімався у 2016-2017 роках, а події в Криму змінюються швидко, тож наприкінці картини режисер був змушений уточнювати долю своїх героїв та розповідати, що Умеров за цей час встиг побувати у російський тюрмі, а потім його передали в Україну. В Крим немолодий і хворий чоловік уже не повернувся.

Унікальні кадри Володимира Балуха

Доля ще одного політичного в’язня несподівано опинилася в центрі уваги фільму чеського режисера. Українець Володимир Балух, звичайний фермер з Криму, який не претендував на роль політичного діяча, а просто вперто не хотів розставатися ні з українським прапором, ні з українським громадянством дав, мабуть, найдовше своєї інтерв’ю саме чеському режисеру Ярославу Кратохвілу. На унікальних кадрах Балух пояснює, що він як людина, яка працює на землі і ніяк не залежить від російської держави, почувається вільно, але він також передбачає і свій арешт і навіть сфальсифіковані підстави для арешту. Розмова відбувається за лічені дні перед тим, як йому підкинуть зброю та сфабрикують звинувачення, за якими він вже понад рік сидить у російській тюрмі.

Цікавими є також думки інших українців, з якими говорив Ярослав Кратохвіл. Його співрозмовниками були анархісти, які не визнають через свої переконання, жодну владу. Але і вони також потрапили під «каток» російської окупаційної влади. Вони впали у немилість тому, що також не хотіли брати російське громадянство, без якого вони ставали «іноземцями» у себе вдома. Цікаво, що один з них говорить, що раніше колись, може і взяв би, бо для нього не було великого значення, чи він українець, чи росіянин, але зараз за таких обставин, він відмовляється, бо хоче сказати, що так не можна, що це – насильство. Але навіть така, не так щоб дуже проукраїнська позиція, не має права на існування в анексованому Криму.

Мене ці люди дуже здивували і вразили своєю позицією і своєю стійкістю. Я не зміг би потерпати просто через свої політичні погляди

«Мене ці люди дуже здивували і вразили своєю позицією і своєю стійкістю. Я не зміг би потерпати просто через свої політичні погляди. Слухайте, вивісити прапор – не є злочином! Я був нещодавно у Карлових Варах якраз під час футбольного чемпіонату, то там з багатьох вікон висіли російські прапори – ніхто цих людей не заарештовував! Я дуже сподіваюся, що цей фільм допоможе хоч трошки зменшити поневіряння українських в’язнів у Росії та людей, що залишилися в Криму. Я сподіваюся, що політики, інші впливові люди побачать, що там насправді відбувається, і будуть більше робити для того, щоб припинити переслідування в Криму», – висловлює надію чеський режисер.

Ярослав Кратохвіл розповідає, що його фільм, який нині є в останній стадії технічної підготовки, восени покаже «Чеське телебачення», яке вже включило його в програму. Також режисер говорить, що фільм запрошений на численні кінофестивалі і скоро в англомовній версії його зможуть побачити в різних країнах світу.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG