Доступність посилання

ТОП новини

Обстріли України з території Росії – неспростовний факт – Atlantic Council


Вже у вересні під час високих дебатів Генеральної асамблеї ООН (коли в Нью-Йорку зберуться голови держав, що входять до Об‘єднаних націй) Україна знову заявлятиме про пряму участь Кремля у війні на Донбасі. У відповідь, у коментарях російських представників, мабуть, вчергове прозвучить «нас там нет». Утім, докази Києва – не тільки власні дані, а й результати моніторингу авторитетних західних структур, зокрема Atlantic Council («Атлантичної ради») у Вашингтоні. Підсумки багаторічного спостереження і за подіями на Донбасі, й за повідомленнями у соцмережах, які дають американським дослідникам дуже багато даних, Радіо Свобода прокоментував провідний експерт Atlantic Council, екс-посол США в Україні Джон Гербст.

Джон Гербст
Джон Гербст

Велика кількість російських солдатів, як і раніше, залишається в Україні. І по українцях стріляють російські підрозділи

– Ми підготували доповідь «Ховаючись у всіх на очах» (Hiding in Plain Sight: Putin's War inUkraine) ще три роки тому і чітко показали, що російські солдати воюють в Україні, що Росія зі своєї території вела обстріл України. І Bellingcat в Лондоні, і наша дослідницька лабораторія тут, в «Атлантичній раді», перевіряли й перевіряють звичайні пости в соцмережах. І вони також доводять, що велика кількість російських солдатів, як і раніше, залишається в Україні. І що по українцях стріляють російські підрозділи.

– Наскільки саме ваші дослідження допомогли переконати світ, що виправдання «нас тем нет» – не більше, ніж пропаганда?

Це війна Росії проти України, в неї залучені місцеві, але очолюють їх російські офіцери, залучені й російські гроші, й російська зброя

– Якщо пригадати 2014 рік, всі західні уряди і практично всі західні ЗМІ говорили про «проросійських сепаратистів в Україні», так або інакше маючи на увазі, що відбувається «громадянська війна». Зараз завдяки цим доказам і американський уряд, і влада інших країн, і преса, називають все своїми іменами – що це війна Росії проти України; звісно, в неї залучені місцеві, але очолюють їх російські офіцери, залучені й російські гроші, й російська зброя.

– Ви можете уточнити кількість?

– Тисячі. Тисячі російських військових (здебільшого офіцерів) зараз на Донбасі.

– Вони все ще залишаються на сході України, попри і політичний, і санкційний тиск… На вашу думку, додаткові санкції (перший пакет з яких нещодавно набув чинності) здатні нарешті змусити Росію піти на поступки та забрати свої війська?

Росія здійснює агресію проти України, розв’язала війну

– Думаю, американська адміністрація чудово розуміє, що Росія здійснює агресію проти України, розв’язала війну. Той самий Курт Волкер відкрито і постійно це говорить. І безперечно – цей факт тут, у Вашингтоні, додав прихильників ідеї запровадити додаткові санкції проти Росії. Переконаний – на нас чекає подальше посилення вже чинних санкцій. Але чи дійде до «другого пакету», поки складно сказати. Думаю, якщо Росія продовжить таку поведінку (щодо України – ред.) чи, наприклад, спробує вплинути на перебіг проміжних виборів в американський Конгрес – що ж, тоді ми побачимо ще більше тиску, більше санкцій. Але поки питання відкрите.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG