Доступність посилання

ТОП новини

Ніхто тут не усвідомлює, що Україна захищає східний кордон Європи – чеський волонтер


Петр Оліва - чеський волонтер, який три роки допомагає Україні
Петр Оліва - чеський волонтер, який три роки допомагає Україні

Серед багатьох друзів України, чия робота непомітна для більшості, але змінює життя тих, хто найбільше потребує допомоги – чеський волонтер Петр Оліва. Вже понад три роки він їздить в Україну з гуманітарною допомогою, яку сам і збирає і відвозить. Оліва каже, міг би допомогти і більше, якби знайшлося більше грошей на бензин. Сума в 15 тисяч крон (майже стільки ж у гривнях) може збиратися і кілька місяців.

Щороку, інколи кілька разів на рік, чеський волонтер Петр Оліва завантажує по вінця свою автівку і везе гуманітарну допомогу на схід України. Україною зацікавився просто з новин, коли почалася війна на Донбасі, активно взявся допомагати у 2015 році.

На те, щоб іти воювати я вже старий, і взагалі краще людям допомагати, ніж вбивати

«Я просто відчув, що людям в Україні треба якось допомогти. На те, щоб іти воювати я вже старий, і, взагалі, краще людям допомагати, ніж вбивати. Поки ми зареєстрували нашу організацію був уже 2015 рік. Я склав свої родинні гроші, купив машину, і почав працювати. Я організовував збірки по південній Чехії, по селах. Люди самі приносили речі, посилали гроші. І в 2016-му ми вперше приїхали до Авдіївки», – говорить чеський волонтер.

Петр Оліва привіз допомогу від чеських дітей – українським
Петр Оліва привіз допомогу від чеських дітей – українським

​Петр Оліва, який сам має п’ятеро дітей і четверо внуків, возить гуманітарну допомогу переважно дітям.

Діти потерпають від війни найбільше. Тому я вирішив, що будемо в першу чергу допомагати їм

«Діти потерпають від війни найбільше. Тому я вирішив, що будемо в першу чергу допомагати їм. В Авдіївку ми привезли допомогу до п’яти шкіл і дитячих садків – одяг, іграшки, шкільні потреби, портфелі. Вдруге ми в Красногорівку та Мар’їнку – також зі шкільними потребами. А там ми ще зробили таку акцію, що діти з південно чеських шкіл зробили подарунки для дітей з прифронтових областей України і ми цим дітям ці подарунки передали», – говорить Петр Оліва.

Як каже Оліва, українці, які продовжують жити в зоні війни, бо не хочуть полишати свою землю, дуже цінують його допомогу і раді кожному його приїзду.

Українці особливо цінують моральну підтримку

«Українці особливо цінують моральну підтримку. Мені здається, що навіть якби ми приїхали з якимось двома коробками чого-небудь, то вони б раділи, бо це є моральна підтримка», – каже волонтер.

Петр Оліва збирає допомогу
Петр Оліва збирає допомогу

Подарунки дітям, допомога військовим

Крім подарунків дітям Оліва привозить і ті речі, які можуть полегшити життя українських вояків – медичні препарати, засоби гігієни та лазерні приціли. Однак з тим, що війна в Україні зникла з новин, зібрати допомогу стає дедалі складніше.

Ніхто тут не усвідомлює, що Україна захищає східний кордон Європи

«Ніхто тут не усвідомлює, що Україна захищає східний кордон Європи. Ніхто не розуміє, що якби не було українських вояків, які захищають Європу проти російської агресії, то росіяни можливо, були б уже і в Києві, чи Литві, чи в Естонії, а може і в Польщі? Ніхто не знає», – побивається волонтер.

Щоденно Петр Оліва відсилає десятки листів, звертається до різних компаній з проханням про допомогу для українців. Інколи його листи приносять справжній успіх. Нещодавно одна чеська фірма передала медичні матеріали для української армії на суму 95 тисяч крон.

Сьогодні прийшли речі для вояків. Повна коробка нового одягу. Дякую, Armytrika!

Зусилля чеського волонтера, який віддає на допомогу України і свій власний час і власні гроші, оцінила нещодавно українська держава.

Петр Оліва з українським послом Євгеном Перебийносом
Петр Оліва з українським послом Євгеном Перебийносом

До Дня Незалежності Петр Оліва отримав нагороду з рук українського посла в Чехії Євгена Перебийноса.

Мені здається, що є багато людей, які зробили більше, і ми б зробили більше, якби в нас було більше грошей

«Я дуже ціную цю нагороду. Мені здається, що є багато людей, які зробили більше, і ми б зробили більше, якби в нас було більше грошей. Але найбільша проблема – зібрати гроші», – зауважує волонтер.

Він каже, що найбільша проблема для нього – оплатити бензин на подорож в 2 тисячі кілометрів. Але нині вантаж – близько двох тон і гроші вже зібрані, тож на початку вересня Петр Оліва знову вирушає на Донбас.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG