Доступність посилання

ТОП новини

Луганська «Зоря»: від команди «на виліт» до «#МУЖИКИ»


Вболівальники під час футбольного матчу між луганською «Зорею» і англійською командою «Манчестер Юнайтед». Одеса, 8 грудня 2016 року
Вболівальники під час футбольного матчу між луганською «Зорею» і англійською командою «Манчестер Юнайтед». Одеса, 8 грудня 2016 року

Луганська «Зоря» завершила свій шлях у цьому сезоні Ліги Європи, поступившись німецькому «Лейпцигу». До останніх хвилин зустрічі тримався нічийний рахунок 2:2, але на фініші матчу Віталій Вернидуб помилився у власному штрафному майданчику, зігравши рукою. Як результат, німці реалізували пенальті, й матч завершився з рахунком 3:2. Після гри головний тренер Юрій Вернидуб заявив, що планує подати у відставку, що викликало негативну реакція серед фанатів у соцмережах. Сотні вболівальників закликають тренера залишитися на посаді, адже саме з Юрієм Вернидубом «Зоря» з команди «на вильот» стала «#МУЖИКИ». Радіо Донбас.Реалії зібрало 8 причин: за що можна поважати луганську команду та Юрія Вернидуба?

Причина 1. «Аргентинський камбек»

У березні 2012 року на луганському стадіоні зародився свій ремейк відомої пісні про біль «Аргентина-Ямайка 5:0» – але про «Зорю», яка розчавила з такою кількістю голів львівські «Карпати». Таким чином луганський клуб відсвяткував своє повернення на рідний стадіон «Авангард» після реконструкції. А ще, нову зачіску капітана Микити Каменюки. Саме це називали жартома вболівальники причиною такої результативної гри Каменюки, адже він забив 3 голи.

Причина 2. Команда-троль або як залишити грандів без титулу

У 2012 році на луганському «Авангарді» «Зоря» розписала мирову з «Динамо». Таким чином, залишили киян без необхідних очок, щоб стати чемпіонами української ліги.

А у 2013 році без бронзових нагород «Зоря» залишила «Дніпро», зігравши з ним в нічию. А вже у 2016 році не дала дніпровській команді пробитися до фіналу Кубку України.

Причина 3. Темна конячка для Європи

Коли «Зоря» потрапила до Ліги Європи, мало хто вірив, що підопічні Юрія Вернидуба затримаються там надовго. Пройти далі групового етапу луганській команді так і не вдалося, але «Зоря» там таки відзначилася: «бодалася» з «Фейєнордом» та била «Герту».

Після перемоги луганської команди над «Атлетиком» іспанська преса була шокована.

«Атлетик» вщипнули», – іронічно звітував ресурс Marca.– «Від скромної
«Зорі» «Атлетик» отримав удар по своїй репутації. Перемога українців стала сюрпризом європейського дня. Вони побили «левів» в їхньому лігві».

А після матчу з титулованим «Манчестером Юнайтедом» з'явилися меми – хто такі «Зоря»? Бо неочікувано для англійських вболівальників футболісти з луганського клубу не боялися грати з відомими футболістами та зупиняти їх під час атак.

В цьому ж році взагалі змогли у меншості провести матч проти «Лейпциг».

Причина 4. Знайомтеся, футбольне майбутнє!

Тривалий час луганська команда у більшості складалася з орендованих гравців «Шахтаря», потім це змінилося: з’явилась молодь і з інших клубів. Вони набувають досвіду у луганській команді, «вистрілюють», про них починають говорити футбольні експерти, а потім гравці переходять до інших клубів і знову з самого початку: молодих взяли, награли, віддали.

Цього року воротар луганської «Зорі», 19-річний Андрій Лунін, підписав шестирічний контракт з одним з найсильніших футбольних клубів світу –мадридським «Реалом». Проте в цьому сезоні українець гратиме в оренді в клубі «Леганес», який також виступає в іспанській «Ла-Лізі».

Причина 5. Досвідчені футболісти також у пошані

Коли у 2012 році потрібно було рятуватися від вильоту і команда повністю оновилася, підписали саме досвідчених гравців. Саме цей «кістяк» допоміг луганському клубу не вилетіти в лігу класом нижче. А Ілля Галюза та Микита Каменюка стали «серцем» та «душею» команди. А той же Олександр Грицай, якого свого часу «списали» у київському «Арсеналі» через вік, забив вирішальний м’яч проти своєї екс-команди вже у складі «Зорі».

Причина 6. Проукраїнська позиція

Головному тренеру «Зорі» пропонували роботу і в Росії. Тим більше, що сам Юрій Вернидуб свого часу грав у «Зеніті» (Санкт-Петербург) та у складі цієї команди вигравав кубок Росії. Проте своєї проукраїнської позиції тренер луганської команди ніколи не соромився.

«Україна – це моя країна. Найулюбленіша. Яка б вона не була – як її можна не любити? Ця країна дала мені все. Я тут народився, виріс, вивчився, я тут у футбол грав, тренером став. Та я балдію. Кращої країни я не бачу!», – казав Юрій Вернидуб.

Такої думки і його син Віталій Вернидуб. У 2015 році він виступав у складі азербайджанського клубу «Габала», тоді на питання про перехід до російського клубу молодший Вернидуб відповів: «Пропозиції були. Але я одразу відповів: «Ні!». У даній ситуації це було б блюзнірством і плювком в рідний прапор з мого боку».

А в цьому році Юрій Вернидуб ще й відмовився їхати до Санкт-Петербургу на святкування «Зеніта».

Причина 7. Емоційний Вернидуб

Він, можливо, один з найемоційніших тренерів української Прем'єр-Ліги. Майже всі матчі він проводить «на ногах», стоячи біля поля та постійно керуючи командою. Радісно підстрибує, коли команда забиває гол, і так само «від душі» плескає рукою об руку, коли футболісти пропускають м'яча. На прес-конференціях слів не стримує, та й сам зізнається, на все реагує емоційно, бо «він – людина».

Причина 8. Вболівати за команду, де б ти не був!

Матчі «Зорі» – це, напевне, одні з головних місць, де масово зустрічаються луганські вболівальники, які через війну на сході України були змушені виїхати з рідного міста. І неважливо, чи потрібно для цього їхати в Одесу, або до Запоріжжя, чи просто проїхати кілька станцій метро до стадіону Лобановського. Ви тут завжди почуєте голосне виконання пісні «Лісоповалу» «Луганщина», зможете разом з усіма виконати гімн України та поскандувати «Луганськ – це Україна»!

Графіті, яке зустрічало усіх у Луганську
Графіті, яке зустрічало усіх у Луганську

Головне – встигати з усіма вітатися, бо такої кількості луганців зустріти ще десь, здається, просто неможливо.

XS
SM
MD
LG