Доступність посилання

ТОП новини

Вселенський патріархат не поступився в питанні томосу для України, незважаючи на візит Кирила


Вселенський патріарх Варфоломій (п) і Московський патріарх Кирило (л) під час зустрічі у Стамбулі, 31 серпня 2018 року
Вселенський патріарх Варфоломій (п) і Московський патріарх Кирило (л) під час зустрічі у Стамбулі, 31 серпня 2018 року

Вселенський патріархат не похитнувся в своїй рішучості надати томос про автокефалію Православній церкві в Україні, незважаючи на спроби предстоятеля Російської православної церкви патріарха Кирила переконати у зворотному. Про це стало відомо під час одноденного візиту патріарха Кирила до Стамбула та його зустрічі з Вселенським патріархом Варфоломієм і членами Синоду Вселенського патріархату. Але чільний митрополит Вселенського патріархату дав зрозуміти, що процес надання томосу – це тривала процедура, яка ще не добігла свого завершення.

При зустрічі в резиденції Вселенського патріарха на Фанарі в Стамбулі патріарх Варфоломій та глава РПЦ патріарх Кирило поцілувались. А потім Варфоломій представив Кирилові членів свого Синоду під час обходу зали. Атмосфера, як видно з відео, що його оприлюднив на своїй сторінці у Facebook Вселенський патріархат, видно, що атмосферна перед початком зустрічі була теплою. Хоча самі взаємини РПЦ і Вселенського патріархату – зокрема останнім часом через питання томосу для українського православ’я – є доволі напруженими.

Зустріч патріархів, які обговорили український Томос
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Патріарх Варфоломій на початку зустрічі наголосив на важливості діалогу між різними православними церквами.

Ми віримо в силу діалогу. Діалог – це шлях, вказаний нам самим Богом
Патріарх Варфоломій

«Кожного разу коли ми зустрічаємось, для нас – це радість, для обох, і маємо можливість обговорити питання, які становлять взаємну зацікавленість. Ми віримо в силу діалогу. В той час як політичні керівники використовують діалог для вирішення проблем своїх країн, ми, релігійні лідери, маємо набагато більше використовувати цей шлях діалогу для того, аби вирішити питання, – тим більше, що діалог – це шлях, вказаний нам самим Богом», – сказав Варфоломій Кирилові в присутності інших членів синоду Вселенського патріархату та членів делегації РПЦ.

Ми залишались єдиною Церквою і єдиними у розумінні як і що нам треба зробити
Патріарх Кирило

На початку зустрічі Кирило сказав, що «в усі часи Церква поставала перед різними викликами, які виникали переважно через світ довкола нас і з милості Господньої ми залишались єдиною Церквою і єдиними у розумінні як і що нам треба зробити для збереження єдності Церкви і щоб дати відповіді на проблеми».

«Відступу не буде»

Незважаючи на тиск з боку РПЦ і активну церковно-дипломатичну роботу Києва та Москви серед інших православних церков в останні місяці, після зустрічі стало ясно, що Вселенський патріарх і цілий Патріархат встояли перед цим тиском.

Як сказав Митрополит Гальский (православний митрополит Франції, підпорядкований Вселенському патріархату) Еммануїл, після відбуття делегації РПЦ, що Варфоломій сказав Кирилові особисто, що рішення Вселенськими патріархатам щодо Томосу вже ухвалене.

Ми не поспішаємо видати томос завтра. Ми плануємо зробити це у спосіб, який Вселенський патріархат вважає кращим для ситуації в Україні, щоб була єдина церква
Митрополит Гальський Еммануїл

«Ми не поспішаємо видати томос завтра. Ми плануємо зробити це у спосіб, який Вселенський патріархат вважає кращим для ситуації в Україні, щоб була єдина церква, коли автокефалія буде надана. Вселенський патріархат є єдиною церквою, яка має право надання томосу у підсумку. Ми не ухвалили якогось неправославного рішення там, де потребуємо консенсусу інших православних церков для надання автокефалії», – сказав французький митрополит Еммануїл.

«Ми будемо йти далі. Як я вже сказав, це – процес. І це процедура, яка зараз відбувається. Ми ще не досягли завершення процедури. Всі питали коли томос буде наданий. Томос, яким оголошується це рішення, є останньою стадією втілення (процедури). Але ми ще маємо зробити певну роботу і це те, що координує Вселенський патріархат», – зауважив Еммануїл.

Константинополь стоятиме непохитно в питанні Томосу для України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Вже після зустрічі, на якій однією з головних тем була тема надання томосу для українського православ’я, російські агенції процитували патріарха Кирила: «Устрій православних церков є таким, що жодна церква не може ухвалити рішення, яке суперечить позиції інших церков. Відтак, ми просто запрограмовані на співпрацю».

Значення зустрічі для України

В цілому підсумок переговорів для України дає підстави для стриманого оптимізму
Євстратій (Зоря)

«Перші вістки з переговорів на Фанарі: патріарх Кирил не досяг всього, заради чого їхав», – написав у Фейсбуці речник УПЦ Київського патріархату Євстратій Зоря, додавши: «В цілому підсумок переговорів для України дає підстави для стриманого оптимізму. Однак не слід забувати, що «диявол ховається в деталях».

​Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, підкресливши, що виступає в ролі радше християнина, аніж чільного державного чиновника, зазначив у Твіттері, що російська церква «має перейти від пропаганди до серйозної розмови».

«Навіть не як міністр, а як християнин, вважаю, що це добре, коли російська церква їде розмовляти до матері-церкви. Повертається до справжніх церковних канонів ;), – написав Клімкін у Твіттер. – Від пропаганди російська церква має перейти до серйозної розмови».

Відтак, як виглядає, наразі є два наслідки зустрічі двох патріархів – Варфоломія і Кирила. По-перше, Вселенський патріархат не піддався тискові і не поступився у своїй рішучості надати томос українському православ’ю. Питання томосу – це питання лише часу.

По-друге, наразі не збуваються темні прогнози, що томос, може викликати якийсь розкол світового православ’я – щось на зразок 1054 року, коли світове християнство розкололись на Західну і Східну церкви. І поцілунки, і, як було описано, «братська атмосфера» і вже сам факт візиту, зустрічі і діалогу – вказують на те, що томос для української церкви не означатиме якого світового православного розколу.

На 1-3 вересня у Вселенської патріархії вже запланований Синакс (Synaxis) – збори всіх єпископів цієї церкви. Перед Синаксом відбудеться чергове засідання Священного Синоду патріархату. На думку деяких релігійних аналітиків, на Синоді і Синаксі розглядатимуть і «українське питання», питання томосу.

За деякими даними, тема томосу також може виникнути і під час Собору Константинопольської церкви в першій половині жовтня.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Велика міждержавна битва за томос для України: Кремль активно використовує спецслужби

Томос для України: потрійна поразка Кремля

Томос для України і розбите корито патріарха РПЦ Кирила

Філарет: після отримання Україною томосу історія російської церкви починатиметься з XV століття

Вселенський патріарх: кінцева ціль – дарувати українській церкві автокефалію

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG