Доступність посилання

ТОП новини

Митрополит Вселенського патріархату розповів, що буде з томосом для України


Митрополит Франції Еммануїл під час заходів із нагоди 1030-річчя хрещення Русі-України. Київ, 28 липня 2018 року
Митрополит Франції Еммануїл під час заходів із нагоди 1030-річчя хрещення Русі-України. Київ, 28 липня 2018 року

Православний митрополит Франції (Вселенський патріархат) Еммануїл розповів, що буде з томосом про автокефалію православним України у зв’язку з нинішнім візитом до Стамбула патріарха Московського Кирила.

Митрополит, який є членом комітету Вселенського патріархату з українського питання, заявив агентству «Асошієйтед прес»: у наданні українським православним повної церковної незалежності від Російської православної церкви «шляху назад немає».

Константинополь стоятиме непохитно в питанні Томосу для України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Але при цьому він наголосив, що до остаточного кроку в цій справі ще далеко.

«Сьогодні Вселенський патріарх повторив особисто на зустрічі двох патріархів, що рішення Вселенського патріархату ухвалене, і назад ми не відступимо. І тепер ми виконуємо це рішення… Але ми ще не досягли завершення процедури. Томос, яким оголошується це рішення, – остання стадія виконання. Але нам іще треба зробити певну роботу, і саме її зараз координує Вселенський патріархат», – сказав митрополит Еммануїл.

Тим часом сам патріарх Московський не став коментувати результати зустрічі в Стамбулі, сказавши тільки, що зустріч була «доброю». За його словами, конкретні результати і не будуть озвучені.

При цьому патріарх Кирило заявив, що «влаштування православної церкви таке, що жодна церква не може ухвалювати рішень, що суперечили б позиції іншої церкви».

Раніше в Московській патріархії підтвердили, що зустріч патріарха Варфоломія з Кирилом була присвячена, зокрема, «українському питанню», а також іншим «актуальним питанням міжцерковних відносин».

Раніше 31 серпня схожі слова православного митрополита Франції Еммануїла цитував речник Українсько православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря), посилаючись на статтю у грецькому православному виданні про зустріч Вселенського патріарха Варфоломія з главою РПЦ.

Видання Оrthodoxia.info, яке підтримує позицію Вселенського патріарха, написало: «Вселенський патріарх проінформував російського патріарха про те, що рішення про проголошення Української автокефальної церкви прийняте» – таку цитату в перекладі з грецької подав речник.

У православному світі, за давньою традицією, саме Константинопольський патріарх має також титул Вселенського, він є серед усіх православних патріархів «першим за честю», або «першим серед рівних», і саме він має повноваження надавати права автокефалії (повного самоврядування) новим помісним православним церквам. При цьому, за словами фахівців із церковного права, потрібне узгодження з усіма іншими взаємно визнаними православними церквами, але немає необхідності отримувати згоду від усіх.

Президент України 17 квітня на екстреній зустрічі з головами парламентських фракцій попросив Верховну Раду підтримати звернення «президента і церковних ієрархів до Вселенського патріарха» щодо надання томосу (указ, декрет материнської церкви щодо надання автономії в управлінні (автокефалії) якійсь частині цієї церкви, фактично визнання статусу) українській православній помісній церкві.

19 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову щодо звернення про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні до Вселенського патріарха Варфоломія. Через кілька днів президент України Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

Патріарх Варфоломій і Вселенський патріархат останнім часом не раз заявляли, що перехід Київської митрополії під церковну зверхність Московського патріархату був свого часу здійснений неканонічним чином і що саме Вселенський патріархат, а не Московський, є для православних християн України церквою-матір’ю.

А в липні патріарх Варфоломій оприлюднив звернення, в якому заявив, що кінцевою метою Вселенського патріархату є дарувати українській церкві автокефалію.

Російська православна церква і її нинішній український підрозділ, Українська православна церква, що в єднанні з Московським патріархатом, виступають різко проти такої можливості, що призведе до втрати Москвою значного важеля впливу на суспільне життя в Україні.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Велика міждержавна битва за томос для України: Кремль активно використовує спецслужби

Томос для України: потрійна поразка Кремля

Томос для України і розбите корито патріарха РПЦ Кирила

Філарет: після отримання Україною томосу історія російської церкви починатиметься з XV століття

Вселенський патріарх: кінцева ціль – дарувати українській церкві автокефалію

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
XS
SM
MD
LG