Доступність посилання

ТОП новини

Філарет: не вірте пропаганді, що після томосу в Україні буде релігійна боротьба і захоплення храмів


Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет в Георгіївському соборі Видубицького монастиря. Київ, 4 серпня 2018 року
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет в Георгіївському соборі Видубицького монастиря. Київ, 4 серпня 2018 року

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявляє, що «ніякого насилля до церковного майна» не буде після отримання Томосу про автокефалію української православної церкви в Україні.

«Насилля ніякого не буде і не вірте цій пропаганді, що в Україні буде релігійна боротьба, захоплення храмів, нічого цього не буде….а буде законний перехід тих, хто хочуть. Не хочуть – залишайтесь в російській церкві. Але називайтесь російською церквою», – сказав Філарет.

Також він особисто прокоментував публікації у ЗМІ «про захоплення Лаври».

«Вона буде належати українській церкві, але добровільно. Без насилля. Як це буде проходити – покаже майбутнє. Наша тверда позиція – ніякого насилля щодо однієї і до другої Лаври, і не тільки до Лаври, а й взагалі до церковного майна», – додав він.

Філарет висловив сподівання, що наприкінці серпня або на початку вересня на засіданні священного Синода Константинопольського патріархату буде ухвалено рішення про надання томосу про автокефалію української православної церкви.

Під час розмови із журналістами Філарет зазначив, що раніше єпископи трьох церков (УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, а також УПЦ МП) подати прохання про надання Томосу про автокефалію української православної церкви.

Раніше у ЗМІ повідомляли, що патріарх Філарет начебто погрожував забрати Києво-Печерську Лавру в УПЦ МП.

19 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Через кілька днів президент України заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

4 серпня у Києві відзначили День рівноапостольної Марії Магдалини. Паломники з усієї України з’їхались до ікони святої, яка в ці дні є у Георгіївському соборі Свято-Михайлівського Видубицького монастиря.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Томос для України: потрійна поразка Кремля

Томос для України і розбите корито патріарха РПЦ Кирила

Філарет: після отримання Україною томосу історія російської церкви починатиметься з XV століття

Вселенський патріарх: кінцева ціль – дарувати українській церкві автокефалію

Автокефалія православної церкви України – це звільнення від церковного диктату Москви

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
XS
SM
MD
LG