Доступність посилання

ТОП новини

Коли Україна може отримати томос про автокефалію? Інтерв'ю з очільником УПЦ США


Глава Української православної церкви США митрополит Антоній
Глава Української православної церкви США митрополит Антоній

Українська православна церква Сполучених Штатів Америки підтримує отримання Україною томосу про автокефалію, але наполягає на тому, щоб ніхто з українських вірян не залишився поза єдиною помісною церквою, а на чолі церкви не став демагог. Що ж до строків отримання від Константинополя автокефалії, їх перебачити неможливо. Про це в інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки» розповів очільник Української православної церкви США митрополит Антоній.

– Чи ви передбачаєте, що Україна отримає томос вже скоро?

Ми ще не певні, що томос буде надано. Це питання досі обговорюється в Константинополі. Архієпископ Даниїл та я були там кілька тижнів тому. І нам це сказали чітко. Порошенко повернувся зі Стамбула після зустрічей з патріархом із трошки перебільшеним ентузіазмом. Він зробив заяву, що до певної дати ми, швидше за все, отримаємо томос про автокефалію. Ніщо у візантійському світі так швидко не рухається. На це іде час.

Президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій І під час зустрічі в Константинополі/Стамбулі (Туреччина), 9 квітня 2018 року
Президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій І під час зустрічі в Константинополі/Стамбулі (Туреччина), 9 квітня 2018 року

Наразі представники патріарха (Варфоломія) відвідують світові православні патріархії, збирають думки, інформують їх про наміри Варфоломія.

Які шанси того, що Україна отримає томос до кінця цього року. Чи є якась визначена процедура? ​

Нам треба почекати до кінця серпня

– Процедура дуже складна. У більшості випадків, коли країні дається автокефалія, там є лише одна церква. Тому виникає питання, кому надавати томос. Це питання треба дуже серйозно розглядати. Є особи, яким не можна його надавати, це не буде прийнято більшістю вірян. Швидше за все, буде зібраний Всеукраїнський собор з представників всіх церков України. І на цьому соборі буде обраний патріарх. Це один з варіантів розвитку. Тоді Константинополь повинен буде визнати цього лідера церкви і томос буде наданий йому. За жодних обставин томос не буде наданий уряду. Про це навіть не йдеться.

Є інші варіанти розвитку подій, але я не можу про це говорити зараз… Нам треба почекати до кінця серпня. Патріархи в Константинополі обговорять це питання детально. Хто знає, може бути зібрання всіх православних єпископів зі всього світу. Якщо це станеться, то вирішення питання буде відкладене ще на триваліший термін. Але так чи інакше, я думаю, якесь рішення буде прийняте до кінця цього року.

– Зараз в Україні існує певний розкол серед вірян щодо патріархату. У випадку надання томосу, чи очікуєте ви посилення розкольницьких процесів?

Навіть якщо розкол буде, він не підірве життя церкви назавжди, враховуючи, що переважна більшість українських православних хочуть автокефалії та підтримують Київський патріархат

Якщо томос буде наданий, цілком очікується, що відбудуться розкольницькі процеси. Так було, коли Болгарська церква отримала незалежність, коли свого часу був визнаний російський патріархат. Це минає… Так що, навіть якщо розкол буде, він не підірве життя церкви назавжди, враховуючи, що переважна більшість українських православних хочуть автокефалії та підтримують Київський патріархат, звичайно, в об’єднанні з автокефальною церквою.​

– Є занепокоєння, що Росія не тільки здійснює тиск, але і погрожує іншим православним помісним церквам, які підтримують українську автокефалію. Чи робить щось патріарх Варфоломій, щоб протистояти цьому тиску?

Патріарх Варфоломій має своїх представників, які відвідують ті самі церкви та пояснюють ситуацію та плани патріарха. І він цілком здатний себе захистити. Він здатний дати відсіч будь-якій критиці, яка лунає з Москви.

Вселенський патріарх Варфоломій І під час відвідин України у 2008 році
Вселенський патріарх Варфоломій І під час відвідин України у 2008 році

– Чи стане Українська православна церква Америки частиною новоствореної єдиної помісної церкви України?

Швидше за все, Українська православна церква залишиться під юрисдикцією Вселенського патріархату. Я не кажу, що цього не станеться ніколи, я відмовився від слова «ніколи» дуже давно, коли Україна отримала свою незалежність. Можливо, це станеться, коли новостворена єдина церква в Україні досягне певного рівня зрілості та буде функціонувати поза межами політичних процесів й персональних амбіцій та інтересів. Але у будь-якому випадку ми продовжуватимемо спілкування, і для нас це найбільше благословення.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Малюнок Олексія Кустовського
Малюнок Олексія Кустовського

Томос для України: потрійна поразка Кремля

Томос для України і розбите корито патріарха РПЦ Кирила

Філарет: після отримання Україною томосу історія російської церкви починатиметься з XV століття​

Вселенський патріарх: кінцева ціль – дарувати українській церкві автокефалію

Автокефалія православної церкви України – це звільнення від церковного диктату Москви

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG