Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: ГПУ заявила, що хоче встановити, чи розголошував Ситник держтаємницю Седлецькій


Автор та ведуча програми «Схеми» Наталка Седлецька передала результати розслідувань журналістів проекту очільнику НАБУ Артему Ситнику
Автор та ведуча програми «Схеми» Наталка Седлецька передала результати розслідувань журналістів проекту очільнику НАБУ Артему Ситнику

ГПУ отримає доступ до дзвінків і листування авторки і ведучої «Схем»

Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону керівника програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької. В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків та смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року та до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців. Як наголошує Радіо Свобода, за цей час редакція «Схем» здійснила та оприлюднила низку розслідувань про українських високопосадовців, включно з діяльністю генерального прокурора України.

На підтримку Седлецької вже виступили міжнародні та українські антикорупційні організації, а також колеги-розслідувачі і команда програми «Схеми», засновницею якої вона є.

«Звісно, у спілкуванні з джерелами і між собою ми всі використовуємо захищені канали зв’язку, а не відкритий мобільний зв’язок, до якого суд дав доступ прокурорам. Ані цей крок, ані подальші не змусять нас зупинити роботу над новими розслідуваннями у «Схемах» відповідно до високих стандартів Радіо Свобода», – наголосили працівники редакції.

Натомість у Генпрокуратурі запевняють, що не будуть прослуховувати зміст розмов Наталії Седлецької, не здійснюватимуть втручання в її професійну діяльність та особисте життя, а дані з її телефону необхідні для розслідування «за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю».

Танки Росії з Бурятії до українського кордону

Ешелони з танками, які зняті з тривалого зберігання, помічені біля кордону Росії з окремими районами Донецької та Луганської областей України. Це – Т-62, прийняті радянською армією на озброєння 1962 року. За 10 днів до того такі танки росіяни вантажили на платформи у Бурятії.

Із відкритих джерел відомо, що ешелони з танками Т-62 помічені спочатку у Волгоградській області Росії, поблизу межі з Ростовською, а зрештою – у Ростовській, поблизу кордону з неконтрольованими українським урядом частинами територій Донецької та Луганської областей. Радіо Свобода відстежило маршрут танків, а також зібрало фотодокази.

У Бурятії зняли з консервації старі танки «для відправлення у війська». Фото – офіційний портал Республіки Бурятія
У Бурятії зняли з консервації старі танки «для відправлення у війська». Фото – офіційний портал Республіки Бурятія

Депутати розпочали роботу

Верховна Рада відновила роботу після канікул і розпочала 9-у сесію. Робота Верховної Ради цієї осені буде підпорядкована передвиборчій логіці та партійним інтересам, заявляють Радіо Свобода експерти. Вони зауважують, що зміни до Конституції, питання депутатської недоторканості та навіть розгляд Державного бюджету стануть елементами підготовки політичних сил до виборів.

Ми ж пропонуємо Вам пройти складний тест на знання пафосних промов і розпізнати, де слова топового українського політика, а де – мотиваційні цитати із соцмереж?

Е-реєстр медоглядів

І про чергові нововведення у медичній сфері. Із вересня 2018 року дані про медичні огляди для представників певних професій мають зберігатися в єдиній електронній системі, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

Згідно із заявою МОЗ, водії, освітяни, студенти, працівники громадського харчування та інших галузей, які мусять проходити медичні огляди, робитимуть це виключно в закладах охорони здоров’я. При цьому результати оглядів будуть зберігати в єдиному електронному реєстрі.

«З часом єдиний реєстр медичних оглядів буде інтегровано до системи «Електронне здоров’я». А вже зараз працює мобільний додаток «Медичні огляди», з допомогою якого контролюючі органи можуть швидко перевірити легітимність конкретного медогляду», – додають у міністерстві і сподіваються, що така новація зробить неможливим використання підроблених довідок та санітарних книжок.

Протести у Хемніці

Майже тиждень тривають протести у саксонському Хемніці (за часів НДР – Карл-Маркс-Штадт). Вони спалахнули після того, як у ніч на 26 серпня від ножових поранень помер місцевий 35-річний житель, громадянин Німеччини. Наступного дня у місті розпочалися перші масові акції. У скоєнні злочину підозрюють двох молодих мігрантів із Сирії та Іраку, які у ФРН очікують на отримання статусу біженця. І хоч вони затримані й перебувають у попередньому ув’язненні, протести не вщухають. Серед невдоволених – не тільки представники як правих, так і лівих радикальних рухів, а й значна кількість пересічних громадян. Водночас чимало ЗМІ, а також представники влади називають усіх учасників акції «радикалами» та «неонацистами», що ще більше підбурює невдоволення суспільства. То проти чого насправді протестували у Хемніці? Читайте про це тут.

Руйнівний тайфун «Джебі» в Японії

Щонайменше 6 людей загинули і понад 150 отримали травми через тайфун «Джебі» в Японії. Через негоду були скасовані сотні авіарейсів. У міжнародному аеропорту «Кансай» залишаються близько 5 тисяч людей. Понад 1,6 мільйона осіб через погодні умови перебувають без електричного струму. «Джебі» називають одним із найсильніших тайфунів у Японії за останні 25 років. За лінком фотогалерея із вражаючими наслідками тайфуну.

10 найкращих учителів країни

Національна премія Global Teacher Prize Ukraine оголосила десятку найкращих учителів країни. Тут їхні прізвища. Переможця цьогорічного конкурсу оголосять 7 жовтня. Він отримає поїздку в Дубай на Global Education and Skills Forum 2019 та 250 тисяч гривень. У 2017 році найкращим вчителем України за версією Global Teacher Prize став 71-річний чернівецький вчитель фізики та астрономії Пауль Пшенічка.

Цінуйте своїх вчителів і наставників!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG