Доступність посилання

ТОП новини

Міністр Омелян: нова зірка судових процесів?


Міністр інфраструктури Володимир Омелян і його адвокат Олександр Лисак під час засідання Солом'янського суду Києва щодо обрання запобіжного заходу, 14 вересня 2018 року
Міністр інфраструктури Володимир Омелян і його адвокат Олександр Лисак під час засідання Солом'янського суду Києва щодо обрання запобіжного заходу, 14 вересня 2018 року

Міністра інфраструктури Володимира Омеляна Солом’янський суд відпустив на поруки і він має здати свої паспорти. Такий запобіжний захід йому призначила суддя Сергієнко змість застави у 5 мільйонів гривень, про які просила Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Володимира Омеляна підозрюють у незаконному збагаченні й недекларуванні майна, як повідомили в Національному антикорупційному бюро. Сам міністр звинувачення відкидає, готовий доводити в суді свою невинуватість і заявляє про політичну вмотивованість справи.

Судове засідання розпочалося з того, що всі охочі намагаються вміститися в залу, відведену для обрання запобіжного заходу міністру інфраструктури.

Представники преси займали чергу як мінімум за годину, але приміщення все одно не змогло вмістити всіх.

Підтримка

Група підтримки у Володимира Омеляна теж велика: прийшли депутати і урядовці.

В залі були помічені: віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, міністр юстиції Павло Петренко, міністр молоді та спорту Ігор Жданов, радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, народні депутати від «Народного фронту» – Тетяна Чорновол, Федір Бендюженко, Віталій Корчик, Андрій Тетерук, Павло Пинзеник.

​Більша частина депутатів дочекалися до кінця засідання та проголошення рішення, що зайняло близько 4-х годин.

З’явився в суді, але буквально на 15-20 хвилин, лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Перед входом наголосив, що підтримує Омеляна, зробив епатажну фривольну заяву і незабаром покинув приміщення суду.

Засідання

Під час засідання прокурор САП Валентин Мусіяка зачитував деякі фрагменти СМС-листування міністра із братом, щоб підтвердити те, що дорогий автомобіль BMW X5 належить Володимиру Омеляну. В повідомленнях брат міністра запитував, чи може він взяти авто для користування. Наводили також матеріали, пов’язані з відстеженням геолокації міністра, обшуками в його помешканні, допитами друзів та рідних.

«Автомобіль від початку придбання використовувався Володимиром Омеляном і лише в окремих випадках його використовував брат», – стверджує прокурор, пояснюючи, чому він мав його задекларувати. Сам Омелян готовий доводити, що використовував авто зрідка: хіба що кілька разів на рік.

За твердженням Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, застава у 5 мільйонів гривень була цілком обґрунтованою і по силах Омеляну, виходячи з його декларації та зв’язків.

Адвокат міністра Олександр Лисак переконував суддю, що запобіжного заходу взагалі не має бути застосовано.

Захисник Омеляна – це відомий юрист, який має неабиякий досвід у захисті політиків та посадовців. Олександр Лисак був захисником сина міністра Арсена Авакова, Олександра Єфремова, Романа Насірова, Геннадія Корбана, Геннадія Труханова.

Рішення суду

Вперше в історії України маємо випадок, коли міністра обмежують у виконанні своїх державних функцій
Володимир Омелян

Заяви про взяття на поруки написали лише двоє осіб, попри величезну групу підтримки. Це депутат Федір Бендюженко та міністр молоді та спорту Ігор Жданов, які і стали поручителями Володимира Омеляна.

Сам міністр інфраструктури повідомив журналістам, що його підтримав лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк та прем’єр-міністр Володимир Гройсман, які, за його словами, готові були у разі необхідності внести за нього заставу.

За рішенням суду міністр інфраструктури має здати свій паспорт для виїзду за кордон, що ускладнює реалізацію відряджень.

«Я вважаю, що такі заходи, як поруки, в цій ситуації точно не повинні бути застосованими. Максимальне обмеження мало б бути – особисте зобов’язання. Не розраховував на такий вердикт суду. Щодо паспортів – ганебна ситуація. Вперше в історії України маємо випадок, коли міністра обмежують у виконанні своїх державних функцій, в поїздках», – наголосив Володимир Омелян після оголошення рішення.

Це передбачений законом процесуальний порядок у притягненні до кримінальної відповідальності, але це не обвинувачення і не вирок
Валентин Мусіяка

Подавати у відставку Омелян не збирається, про це він говорив раніше. Вважає, що справа проти нього є політично вмотивованою і переслідує саме таку мету – відставку його з посади. Заявляє і про тиск від антикорупційних органів через погрози в особистому спілкуванні.

«Немає жодного епізоду, де би розглядалися мої дії, які я здійснив на своїй посаді. В позовній заяві НАБУ мова йде виключно про недоведені епізоди, які не містять нічого незаконного, в період до мого призначення міністром інфраструктури», – зазначає він, додавши, що готовий боротися і не боїться стати новою «зіркою судових процесів».

Прокурор Валентин Мусіяка зазначає, що намірів перешкоджати виконанню трудових обов’яків не має. Після здачі паспортів можна направити клопотання про повернення.

Щодо самої справи, пояснює: «Це лише підозра, а не обвинувачення».

Тобто зараз триватиме досудове слідство, якщо доказів буде достатньо для обвинувачення, то справу направлять до суду.

«Не треба робити з цього якусь «крапку» у кримінальному провадженні. Це передбачений законом процесуальний порядок у притягненні до кримінальної відповідальності, але це не обвинувачення і не вирок», – наголошує прокурор.

Чому Омелян? Бо по ньому зібрали докази детективи НАБУ і для підозри вони є достатніми, пояснює Валентин Мусіяка. Зазначає, що політика тут ні до чого.

Інфографіка Національного антикорупційного бюро України
Інфографіка Національного антикорупційного бюро України

Невідповідність витрат доходам, тобто незаконне збагачення і ухиляння від декларування майна – в цьому підозрюють міністра інфраструктури. Більше про суть підозр та справи Омеляна можна дізнатися в матеріалі: «Що відомо про справу НАБУ щодо міністра Омеляна?»

Що відбувається з антикорупційними органами?

Чи означає те, що детальний аналіз доходів і витрат Омеляна дає старт розслідуванням по інших посадовцях? Чи означає це, що розслідування журналістів, зокрема програми Радіо Свобода «Схеми» щодо елітних автопарків посадовців СБУ чи прокурорів, можуть лягти в основу підозр?

На це питання прокурор САП відповів, що особисто таких проваджень не має, а за колег відповісти не готовий.

Втім, вже цього ж дня між НАБУ і САП сталася медійна перепалка з приводу підозр у незаконному збагаченні високопосадовців.

За повідомленням НАБУ, детективи спрямували підозру щодо першого заступника голови – начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України Павла Демчини до САП ще 7 вересня. Зараз вимушені оприлюднити цю інформацію, бо підозрюваній особі стали відомі деталі слідства, йдеться на офіційному сайті НАБУ.

«Зазначимо, що діяння, які інкримінуються в повідомленнях про підозру міністру інфраструктури України та першому заступнику СБ України, а також зібрані у кримінальних провадженнях докази є загалом ідентичними, сподіваємось на продовження прийняття прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури об’єктивних процесуальних рішень», – йдеться в повідомленні.

В САП не погодили підозру детективів і відреагували дописом у соціальній мережі з критикою в бік НАБУ.

«САП засуджує маніпуляції НАБУ стосовно «ідентичності» справ Міністра інфраструктури та першого заступника Голови СБУ», – написали в САП і опублікували документи від НАБУ із пропозицією до юристів оцінити їхній зміст.

В той час, як прокурорам САП в суді доводиться запевняти, що справи не мають жодного стосунку до політики, у публічній перепалці двох антикорупційних органів не обійшлося без звинувачень у політичних мотивах.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG