Доступність посилання

ТОП новини

Що відомо про справу НАБУ щодо міністра Омеляна?


Міністр інфраструктури України Володимир Омелян
Міністр інфраструктури України Володимир Омелян

Вранці 13 вересня о 9:48 на сайті Національного антикорупційного бюро з’явилось повідомлення про те, що міністрові інфраструктури України Володимиру Омеляну вручена підозра. Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури звинуватили урядовця у незаконному збагаченні й недекларуванні майна.

Вже через годину міністр Омелян підтвердив цей факт.

«О 8:40 співробітники НАБУ вручили мені підозру за «незаконне збагачення» десять років тому, «користування чи придбання» машини для брата і недекларування проживання в будинку впродовж двох тижнів 2016 року», – написав він на власній сторінці у Facebook.

Він запросив журналістів на брифінг до Міністерства інфраструктури, який відбувся у післяобідній час.

У чому звинувачують міністра?

Детективи НАБУ вивчили доходи й витрати міністра Омеляна за останні 18 років. За весь цей час на державній службі він офіційно заробив 2,17 мільйона гривень, а от витрати лише в період з 2008 по 2015 рік склали щонайменше 3,45 мільйона гривень.

Прес-служба НАБУ оприлюднила детальну інфографіку, яка ілюструє невідповідність заробітків і витрат міністра інфраструктури в 2015 та 2016 роках.

У 2015 році, ще перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури, Омелян придбав позашляховик BMW X5 і вказав заощадження у розмірі 90 тисяч доларів і 25 тисяч євро. Загальна вартість цих активів на той час перевищувала 4 мільйони гривень.

Детективи НАБУ встановили, що в декларації за 2015 рік Омелян не вказав активів і витрат на суму 3,034 мільйона гривень, а за 2016 рік – на 8,024 мільйона гривень. Йдеться про придбаний BMW X5 і недостовірну інформацію у декларації про вартість автомобіля Volvo S80 2007 року випуску, яким родина міністра заволоділа 2016 року.

Знайшли детективи й зловживання з нерухомістю. Міністр не вказав у декларації витрати на оренду будинку в 2015 році і на заміський будинок із земельною ділянкою, якими користувалася родина Володимира Омеляна у 2016-му.

За словами міністра, детективи НАБУ активно шукали у нього фінансові зловживання останні півроку. Він повідомив, що за цей час правоохоронці опитали усіх його знайомих, родичів і друзів, перевірили електронну пошту й месенджери. Шукали «сенсацій» у вигляді вартісної нерухомості чи офшорів з метою «оголосити підозру першому міністру». Так Володимир Омелян прокоментував справу в Facebook.

«Мій висновок: якщо це найбільші «злочини», які змогли мені інкримінувати за час моєї роботи міністром, то мені не соромно дивитися в очі ані нашим громадянам, ані іноземним партнерам, ані керівництву країни», – написав міністр.

Про яку нерухомість ідеться?

Рівно рік тому 13 вересня 2017 року Радіо Свобода публікувала матеріал про будинок, у якому з родиною оселився міністр Омелян. Світлини маєтку в котеджному містечку в селищі Іванковичі, що в передмісті Києва, оприлюднила на власній сторінці у Facebook головна редакторка програми «Схеми» Наталка Седлецька.

«Будинок взятий в оренду 12.06.2017, а отже, формально задекларувати це міністр мав уже в наступній декларації у 2018 році. По-друге, будинок оформлений на племінницю дружини міністра, батьки якої доволі заможні люди – їхній значно більший маєток розташований у цьому ж котеджному містечку», –​ писала рік тому Наталка Седлецька.

Будинок, який орендує родина Омеляна, розташований під Києвом
Будинок, який орендує родина Омеляна, розташований під Києвом

У свою чергу міністр інфраструктури в коментарях стверджував, що будинок належить родичам його дружини (дизайнерки Світлани Бевзи – ред.), які живуть неподалік.

«Оскільки вони придбали ще один (окрім будинку родичів дружини по тій самій вулиці – ред.) будинок для дочки і він був порожнім – запропонували нам ним користуватися», – написав він.

За словами Володимира Омеляна, жити у вказаному маєтку його родина почала від моменту укладання угоди про оренду – від червня 2017 року.

Тоді журналістам-розслідувачам не вдалося довести, що міністр Омелян мешкав у цьому будинку і раніше, але не поспішав його декларувати. Ймовірно, це вдалося довести детективам НАБУ. Міністр Володимир Омелян повідомив, що йдеться про проживання в маєтку впродовж двох тижнів у 2016-му.

За словами Омеляна, жити у вказаному маєтку його родина почала від червня 2017 року
За словами Омеляна, жити у вказаному маєтку його родина почала від червня 2017 року

Як трактує події міністр?

Володимир Омелян стверджує, що справу щодо нього детективи НАБУ порушили після його візиту до суду над екс-депутатом Миколою Мартиненком.

У 2015 році Національне антикорупційне бюро відкрило одразу два кримінальні провадження, які пов’язані з колишній депутатом Мартиненком. Одне з них – за фактом одержання хабарів при закупівлі підприємством «Енергоатом» обладнання в чеського акціонерного товариства Škoda JS. Крім того, стало відомо й про слідство в цій самій справі щодо Мартиненка в Чехії.

У березні цього року спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший» програма журналістських розслідувань «Схеми» опублікував матеріал про шляхи збагачення Миколи Мартиненка та перебіг слідства й судового розгляду справ щодо екс-депутата.

Підсудний усі звинувачення з боку детективів НАБУ відкидає і називає їх нісенітницею. 22 квітня 2017 року суд відпустив Мартиненка на поруки.

Засідання з обрання запобіжного заходу колишньому народному депутатові Миколі Мартиненку. Київ, 21 квітня 2017 року
Засідання з обрання запобіжного заходу колишньому народному депутатові Миколі Мартиненку. Київ, 21 квітня 2017 року

Одним із високопосадовців, які просили суд відпустити екс-депутата Мартиненка на поруки, був і міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Вже після обіду 13 вересня о 17:30 міністр, як і обіцяв, вийшов до журналістів. Підозру НАБУ він назвав необґрунтованою і заявив, що легко доведе в суді походження своїх доходів.

За його словами, автомобіль BMW X5, який за версією детективів НАБУ він придбав, насправді купив його брат. А в згаданих у підозрі будинках своїх родичів міністр буває регулярно, починаючи від 2012 року. Однак це не означає, що вони є місцем його постійного проживання, переконує Володимир Омелян.

Появу підозри міністр вважає ще одним доказом, що передвиборча кампанія розпочалася. І запевнив, що у відставку не збирається.

«Мені набридла ця посада. Більше того, я впевнений, що як тільки я подам у відставку і її прийме Верховна Рада, 99% публічних заворушень зникне. Я впевнений, що якщо б я не був міністром, цього всього б не було. Але я такої радості нікому не подарую», – заявив Омелян.

Що далі?

На офіційній сторінці Солом’янського районного суду Києва у Facebook повідомили, що обирати запобіжний захід міністрові інфраструктури України Володимиру Омеляну буде слідча суддя Ганна Сергієнко. Засідання відбудеться завтра, 14 вересня, о 10 годині ранку в приміщенні суду за адресою Вознесенський узвіз, 10-Б.

  • Зображення 16x9

    Руслан Тарасов

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з вересня 2017 року. Автор репортажів і документальних проєктів. У журналістиці – понад 10 років. Навчався у Харківській державній академії культури. Працював у декількох загальнодержавних телекомпаніях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG