Доступність посилання

ТОП новини

«Можна було просто опитати моїх водіїв» – Омелян прокоментував підозру НАБУ


Міністр інфраструктури Володимир Омелян
Міністр інфраструктури Володимир Омелян

Міністр інфраструктури Володимир Омелян прокоментував підозру, яку отримав від Національного антикорупційного бюро.

За словами міністра, теза про незаконне збагачення в документі необґрунтована.

«Взяли мої офіційні доходи з тих декларацій, які я подавав завжди, з 2000-го по 2018 роки. Потім взяли мої умовні витрати і сказали: ви знаєте, вони перевищують доходи, мабуть, на тисяч 500 чи 700. Не опитавши мене, просто голослівний висновок. Він був потрібен лише для одного: якби вони йшли з підозрою щодо автомобіля й будинку, то це виглядало б смішно, а так – «незаконне збагачення», звучить дуже красиво», – заявив Омелян.

За даними НАБУ, у 2015 році Омелян отримав активи, вартість яких значно перевищує його законні доходи: позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку – 90 тисяч доларів та 25 тисяч євро.

Міністр запевнив, що може пояснити походження коштів, які викликали претензії в Антикорупційного бюро, але не готовий робити це без погодження зі своїми юристами.

Щодо автомобіля Омелян зазначив, що BMW належить його брату, сам він користувався службовим автомобілем.

«Було б достатньо просто спитати в моїх водіїв, і, якщо не вірять, взяти трекінг їхніх телефонів. Я весь час користуюся службовим автомобілем, я весь час поруч із водіями. Звичайно, можна допустити ідею, що я сиджу за кермом BMW брата і воджу свого водія з роботи на задньому сидінні, але воно буде відгонити абсурдом», – зіронізував міністр.

За словами урядовця, автомобіль BMW X5 надав його брат у тимчасове користування сім’ї Омеляна, доки той не купить собі нове авто.

Як стверджують у НАБУ, свій нинішній автомобіль Volvo S80 2007 року випуску чиновник придбав 2016 року і вніс до своєї декларації недостовірні відомості про вартість машини.

Слідство також стоїть на тому, що, починаючи від 10 грудня 2016 року, Омелян, його дружина та їхній син почали проживати в будинку, який за правом приватної власності належить двоюрідній племінниці дружини. Орієнтовна вартість будинку становить 7 мільйонів гривень.

За словами Омеляна, його звинувачують у тому, що він не задекларував своє проживання в будинку родичів.

«Коли починалася ця справа минулого року, коли був такий великий пшик, що ось, ми розслідуємо, якась родичка, ледь не бомж – він у неї живе. Все, в підозрі вже цього всього немає. У підозрі просто делікатно зазначено, що два тижні проживав, хоча я був у них у гостях, і був не два тижні, а був увесь час протягом останніх десяти років, і в цих людей є декілька будинків у цьому котеджному селищі, багато нерухомості по Україні. Виявилося, що сенсації немає навколо будинку. Скромно звучить одна фраза: він не зазначив у декларації перебування», – сказав він.

За словами Омеляна, він неодноразово проживав у цьому котеджному містечку в період з 2012 по 2018 рік, а від 2017-го року орендує житло офіційно.

Своєю чергою Антикорупційне бюро стверджує, що міністр інфраструктури маніпулює щодо суті підозри, і продовжує наполягати на тезах обвинувачення.

Зранку 13 вересня Національне антикорупційне бюро України повідомило Омеляну про підозру в незаконному збагаченні й декларуванні недостовірної інформації.

Окрім отримання неадекватних доходам автомобіля та готівки, НАБУ стверджує, що в 2015 році вартість незадекларованих міністром активів, які перебувають у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 мільйона гривень, у 2016-му – понад 8,024 мільйона гривень.

Сам Омелян пов’язує ситуацію з наближенням виборів.

Володимир Омелян очолює Міністерство інфраструктури від квітня 2016 року.

XS
SM
MD
LG