Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі фестиваль щорічно збирає тонни консервації для українських військових


«Патріотична» консервація на фестивалі у Запоріжжі. 15 вересня 2018 року
«Патріотична» консервація на фестивалі у Запоріжжі. 15 вересня 2018 року

Четверту осінь поспіль у місті відбувається Всеукраїнський фестиваль консервації. Цьогоріч у ньому беруть участь понад 50 учасників із різних куточків України – з Києва, Харкова, Дніпра, Херсона, Тернополя та Полтави. Мета заходу – благодійність. За час свого існування учасники та гості фестивалю зібрали понад 4 тонни допомоги для українських військових, які беруть участь у війні на Донбасі. Долучитися до волонтерства під час заходу може кожен охочий.

Обмін рецептами, продаж різноманітних смаколиків, майстер-класи з карвінгу – різьблення овочів та фруктів для прикрашання страв, численні конкурси та розваги – все це можна побачити на всеукраїнському фестивалі консервації, що вчетверте відбувається у Запоріжжі. Ідея проведення заходу народилася ще у 2015 році.

«У нас усі жінки – майстрині. Те, що творять господині в себе вдома – це дійсно творчість. Це лише один аспект фестивалю. По-друге, це об’єднує родини. По-третє, Україна – це родючий край. Хоч і кажуть, що все ніхто не консервує, вигадується щось нове, якісь креативні закрутки. Це цікаво, творчо, це об’єднує», – розповідає засновниця фестивалю Наталя Бабенко.

Співорганізатор фестивалю Віктор Бабенко додає: «Під час збройної агресії проти України багато волонтерів підтримувало армію консервацією. Тож ми вирішили поєднати це і перетворити на щось інше, нове. Але спочатку не могли й уявити, що це виллється в масштабний фестиваль, і що ми зробимо стільки відкриттів на своєму шляху. На початку ідея здавалася схожою на жарт».

Обов’язкова умова фестивалю – благодійність: кожен учасник має здати щонайменше 5 кілограмів своєї консервації у спеціальний фонд заходу. Так, Олена Котик з Оріхівського району Запорізької області привезла на фестиваль для військових аджику та маринований перець. У заході вона бере участь утретє.

Олена Котик з Оріховщини Запорізької області втретє бере участь у фестивалі
Олена Котик з Оріховщини Запорізької області втретє бере участь у фестивалі

«Ми не лише бійцям, їхнім дітям, а й сиротам та інвалідам допомагаємо. На території громади нашої будинок інвалідів, і ми також допомагаємо їм – і консервацією, і просто овочами, бо ми самі вирощуємо. Дуже прикро, що війна. Дуже шкода таких хлопців. У мене чоловік брав участь півтора роки в Афганістані. Для мене це дуже боляче», – розповідає учасниця.

Патріотична консервація

Консервація, яку передають на благодійність учасники заходу, не лише смачна, а й «патріотична». Мешканка Мелітополя Лариса Хливнюк уже вчетверте привозить до Запоріжжя заготівлі, прикрашені вирізьбленими на овочах тризубама та патріотичними написами.

Мешканка Мелітополя Лариса Хливнюк привезла на фестиваль свою «патріотичну» консервацію
Мешканка Мелітополя Лариса Хливнюк привезла на фестиваль свою «патріотичну» консервацію

«Можна сказати, креативна консервація. Якось її з першого року назвали «патріотичною» . Ось так і роблю таку. Завжди передаю три такі банки. Найчастіше передають до АТО. Мені хлопці дзвонили у 14-му році, коли я вперше була, і сказали, що їм дуже сподобалось: «Ми не чекали такого побачити. Не знаємо, чи зможемо з’їсти, а як оберіг залишимо», – ділиться жінка.

Є серед учасників фестивалю і волонтери. Родина Мотричів від початку війни на Донбасі допомагає українським військовим. А для військових у фонд заходу передають домашнє варення з абрикосів та вишень, виготовлене за власним оригінальним рецептом. Переконані, потреба в подібних заходах існуватиме до кінця війни на Донбасі.

Учасники фестивалю – родина Мотричів від початку війни допомагає українським військовим. Наталя Мотрич каже: «Скільки йтиме війна, стільки і треба буде допомагати нашим воїнам»
Учасники фестивалю – родина Мотричів від початку війни допомагає українським військовим. Наталя Мотрич каже: «Скільки йтиме війна, стільки і треба буде допомагати нашим воїнам»

«Думаю, скільки йтиме війна, стільки і треба буде допомагати нашим воїнам, нашим хлопцям, які там не бачать миру, нормальної їжі такої, якої хотілось би їм дати, хоч вона в них хороша, але смаколиків таких, консервації їм ніхто не приносить. Це доцільно буде», – каже Наталя Мотрич.

Долучитися до благодійності упродовж двох днів заходу в Запоріжжі зможуть всі охочі. Під час фестивалю діє спеціальна локація, куди можна принести свої заготівлі. Представники оргкомітету зважують їх та обов’язково – з міркувань безпеки – беруть контакти людини, що долучається таким чином до благодійності. За три попередні фестивалі організаторам вдалося зібрати на волонтерські цілі понад 4,5 тонн різних заготівель. Та цього року планують порадувати різноманітними смаколиками не лише військових, а й їхні родини.

Долучитися до благодійності можуть усі охочі. Під час фестивалю діє спеціальна локація, куди можна принести свої заготівлі та консервацію
Долучитися до благодійності можуть усі охочі. Під час фестивалю діє спеціальна локація, куди можна принести свої заготівлі та консервацію

«Першого року ми зібрали більше 800 кілограмів закаток для благодійних потреб, і це тоді виглядало неймовірно. Багато воїнів зідзвонилися з господинями, які передали їм свою консервацію, а потім приїжджали на наступні фестивалі. Це було надзвичайно приємно. Наступного року – 2016-го – ми зв’язалися з Книгою рекордів України і встановили офіційний Рекорд України – 1762 кг 100 г домашньої консервації для благодійних потреб. Наступного року ми вже неофіційно його перевершили – зібрали понад 2 000 кілограмів. Тобто це вже більше 4,5 тонн консервації лише за 3 фести – для всіх, хто цього потребує», – каже співорганізатор Всеукраїнського фестивалю консервації Віктор Бабенко.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG