Доступність посилання

ТОП новини

Як американський «Сніговик» Монсон став російським депутатом і отримав «паспорт» «ЛНР»?


Джефф Монсон
Джефф Монсон

Від бійця змішаного стилю і товариша угруповань «ЛНР» та «ДНР» до депутата міської думи в Росії. Це все про американця Джеффа Монсона. Народним обранцем він став в підмосковному Красногорську. Як Монсона піарили на телебаченні, що його пов’язує з бойовиками і що про депутата, який не говорить російською, думають його виборці? Про це – в матеріалі журналістів проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».


Джеффрі Монсон – має прізвисько «Сніговик», 47 років. Депутат міської ради Красногорська Московської області. Спортсмен. Більше 20 років – у змішаних єдиноборствах. Провів 87 боїв. Здобув 60 перемог. Володіє «чорним поясом» по джиу-джитсу. Має американське і російське громадянство. Крім того, отримав «паспорт» угруповання «ЛНР» і почесне громадянство невизнаної Абхазії. Неодноразово відвідував непідконтрольну Україні територію Донбасу.

Джефф Монсон одразу після отримання російського паспорта – зачитав присягу. Від громадянства США Монсон, як стверджує сам, відмовився. Його шлях від американського борця до російського держслужбовця був недовгим. Три місяці тому йому вручили паспорт, а цього тижня – і мандат в міській раді підмосковного Красногорська. Але світитися на російському телебаченні Монсон почав ще у 2013 році.

«Люблю Росію. Люблю приїжджати в Росію. Це моя сьома чи восьма подорож в Росію», – розповідав він в програмі «Вечірній Ургант» російського «Першого каналу».

Гроші заплатили – він виконує
Костянтин Боровий

«Ну ось така роль російського громадянина, патріота Росії, який любить Росію. Це великий контракт. Я не думаю, що він особливо вникає в ці тонкощі. Гроші заплатили – він виконує», – переконаний російський підприємець і політик Костянтин Боровий.

Костянтин Боровий
Костянтин Боровий

Крім борцівських прийомів на спортивній арені, в Росії його покликали розучувати «па» для участі в російському проекті «Танці з зірками». А ось пошук пари в політиці для Монсона затягнувся. Спочатку він проводив спільні прес-конференції з партією «ЛДПР» і зустрічався з її лідером Володимиром Жириновським.

«Я готовий також вступити в члени «ЛДПР», – заявляв він.

А через рік вже покладав квіти до Мавзолею на Красній площі, як істинний комуніст.

«Я вирішив вступити в комуністичну партію, бо це – рівність і свобода для всіх», – виголошував Монсон.

Але у владу він потрапив як депутат підмосковного Красногорська від «Єдиної Росії».

Нікому тут не треба в Росії, щоб він вивчав російську мову. Чим менше він розуміє – тим краще
Костянтин Боровий

«Нікому тут не треба в Росії, щоб він вивчав російську мову. Чим менше він розуміє в тому, що він робить – тим краще, тим безпечніше. Заплатили за цю акцію – він її виконав. Він добре відпрацьовує», – каже Костянтин Боровий.

Зв’язки з бойовиками

У 2014 році на бій в Саранську Монсон виходив під пісню, яку називають гімном Донбасу. Не приховує, що підтримує бойовиків. Бував і в угрупованнях «ЛНР» та «ДНР», де проводив майстер-класи для дітей. У Луганській області їздив до бойовиків в частину. Роздавав автографи і отримував подарунки. Побував і на передовій біля Станиці Луганської та поблизу Щастя.

«Я відчуваю велику гордість за людей, які боряться за свободу і автономію», – зазначив Монсон на навчальному полігоні бойовиків і навіть взяв до рук зброю.

А на день Луганська йому вручили «корочку», яку бойовики вважають паспортом «ЛНР».

Це просто шоу. Якщо ми включаємося в шоу, ми надаємо йому якогось сенсу і наповнення
Петро Олещук

«Я не думаю, що треба якимось чином на це реагувати. Тому що це просто шоу. Якщо ми включаємося в шоу, ми надаємо йому якогось сенсу і наповнення. Я думаю, це те, на що Росія розраховує – що всі будуть обговорювати їхні дії, їхні пропагандистські прийоми. А обговорювати тут немає чого. Це просто елементарна пропаганда, до того ж досить примітивна», – наголошує політолог Петро Олещук.

Що знаю про Монсона у російському Красногорську?

Про Джеффа Монсона в підмосковному Красногорську чули.

«Він виступав по телевізору», – пригадує літній місцевий житель.

Чоловік каже, що бачив Монсона по телебаченню
Чоловік каже, що бачив Монсона по телебаченню

«Він недавно тут у нас оселився. Клуб якийсь веде. Займається з дітьми боротьбою», – додав інший чоловік.

Але в його депутатські можливості вірять не всі.

Звідки знає він нашу культуру або взагалі наше суспільство? Як він може бути в Росії депутатом?

«Ну по-перше, він не російська людина – це раз. Американець. Звідки знає він нашу культуру або взагалі наше суспільство? Як він може бути в Росії депутатом?» – розмірковує житель Красногорська.

«Мені здається, має пройти якийсь певний, досить великий час, щоб він став депутатом. А не тільки ось прийняв громадянство і відразу в депутати», – додає інший чоловік.

Житель Красногорська вважає, що Монсон має пожити в Росії, перш ніж отримувати мандат депутата
Житель Красногорська вважає, що Монсон має пожити в Росії, перш ніж отримувати мандат депутата

Він наших проблем не знає, менталітет він наш не розуміє

«По-перше, він американець, так. Отримав громадянство зовсім недавно. Він наших проблем не знає, менталітет він наш не розуміє», – погоджується місцева жителька.

Сам Монсон обіцяє до кінця року вивчити російську мову. І не збирається засиджуватися в Підмосков’ї – націлився на Держдуму.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Роман Пагулич

    Працюю журналістом на Радіо Свобода з 2018 року.

  • Зображення 16x9

    Павло Холодов

    Закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенко-Карого. Працюю на телебаченні та у кіновиробництві з 1995 року. На Радіо Свобода – з 2017 року. Оператор проєктів «Ньюзрум», #ВЄвропі,​ #ВУкраїні (спільний телепроєкт документальних репортажів Української служби Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время»)​.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG