Доступність посилання

ТОП новини

Гастролі в Криму та паспорти псевдореспублік. Для чого Путін використовує закордонних зірок?


Американський актор Стівен Сігал нещодавно став спеціальним представником з питань російсько-американських гуманітарних відносин
Американський актор Стівен Сігал нещодавно став спеціальним представником з питань російсько-американських гуманітарних відносин

​Актори, спортсмени, режисери з Європи та США – часті гості в Москві, дружать з кремлівською верхівкою і отримують почесні звання від президента Володимира Путіна. Деякі навіть приймають російське громадянство і потрапляють в гучні скандали з бійками і сексуальними домаганнями. Навіщо президенту Росії такі закордонні друзі? Кого з іноземних знаменитостей приймають в Кремлі, а кого відправляють у відрядження до бойовиків угруповань «ЛДНР» – в огляді спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії»

Стівен Сігал – спецпредставник МЗС Росії та «індивідуальний підприємець»

Стівен Сігал – американська зірка голлівудських бойовиків 80-90-х років, уже кілька років офіційно росіянин. Сігал пропагує кремлівські цінності і дружить з президентом Путіним. Паспорт громадянина Росії отримав особисто з його рук. Нещодавно Міністерство закордонних справ Росії призначило нев’їздного в Україну американського актора і сценариста Сігала спецпредставником з питань російсько-американських гуманітарних відносин.

Стівен Сігал та Володимир Путін, 2013 рік
Стівен Сігал та Володимир Путін, 2013 рік

Стівен Сігал займається музикою, зокрема блюзом. На сцені його можна було побачити в анексованому Криму, де він виступив на байкерському шоу разом з іншим «другом» Путіна, байкером-пропагандистом Олександром Залдостановим, відомим як «Хірург». За повідомленнями міжнародних ЗМІ, під час виступу сцена була декорована прапором проросійських сепаратистів в Україні. У 2014 році в інтерв’ю російським ЗМІ Сіґал заявив, що бажання президента Росії Володимира Путіна захистити росіян у Криму «є абсолютно резонним».

Окрім художньої діяльності та міністерських обов’язків, актор встиг зареєструватися в Росії як індивідуальний підприємець.

Утім, в США Сігала підозрюють в сексуальних домаганнях. Актора звинувачують відразу кілька жінок, справу веде прокуратура Лос-Анжелеса.

Самі Насері. «Таксі» до Криму

Самі Насері – зірка французького фільму «Таксі», також частий гість в Росії. В інтерв’ю російським медіа він казав, що йому «було б дуже приємно мати російське громадянство».

Насері знімається в кіно в Росії і буває з візитами в анексованому Криму. У січні цього року взяв участь в гумористичному шоу «КВН».

Крім того, у серпні цього року потрапив у скандальну історію. Російські ЗМІ повідомляли про те, що актора побили у московському клубі.

Жерар Депардьє: «Поважаю Путіна»

Ще один знаменитий француз-росіянин – актор Жерар Депардьє. У 2013 році президент Путін надав йому громадянство Росії після того, як він розкритикував Францію за високі податки і заявив про намір переїхати.

«Я відчуваю себе справжнім росіянином. Я не хочу займатися тут політикою, я до неї байдужий, але я справді безмежно поважаю Володимира Путіна і те, що він робить», – казав Депардьє у 2016 році.

Жерар Депардьє в Росії, 2014 рік
Жерар Депардьє в Росії, 2014 рік

Сам Володимир Путін заявляв про «дружні відносини» з актором.

Депардьє також буває у Криму, де йому, за повідомленнями ЗМІ, «подарували виноградник».

Самуель Агонга Перес і футбол в угрупованні «ДНР»

Псевдопаспорти за заслуги роздають іноземцям й в угрупованнях «ЛНР» і «ДНР». Один з таких – нігерієць Самуель Агонга Перес, що грає у футбольному клубі «Оплот Донбасу».

Він став першим іноземцем, який отримав так званий паспорт «республіканського зразка» у грудні 2016 року.

Джефф Монсон – «громадянин «ЛНР»

Одних «іноземних друзів Путіна» приймають в Кремлі, інші – гастролюють по окупованій проросійськими бойовиками частині Донбасу. Так сталося з Джеффом Монсоном.

Джефф Монсон на мітингу на честь дня народження Леніна у Москві, 2016 рік
Джефф Монсон на мітингу на честь дня народження Леніна у Москві, 2016 рік

Американський, а тепер і російський, спортсмен змішаних єдиноборств був зіркою російського телебачення. У вересні 2016 року отримав «паспорт ЛНР» з рук тодішнього ватажка луганських сепаратистів Ігоря Плотницького. Він брав участь у зйомках телевізійних сюжетів для телебачення сепаратистів та на камеру стріляв з кулемета.

Кримські гастролі Еміра Кустуріци

Поки Росія під санкціями в тому числі і за анексію Криму, туди вкотре з концертом приїхав Емір Кустуріца – сербський режисер, музикант і черговий зоряний друг Путіна.

Емір Кустуріца під час свого попереднього візиту в Крим. Ялта, 2017 рік
Емір Кустуріца під час свого попереднього візиту в Крим. Ялта, 2017 рік

«Дуже мило, що Крим – російський. Це така територія, яка завжди була російською. У вас хороший президент», – заявив режисер кримським журналістам.

Чому іноземні знаменитості стають друзями Путіна?

Піар, ідейні переконання та гроші – головні мотиви іноземних знаменитостей, що сповідують «русский мир», каже український продюсер Володимир Бебешко.

Найбільш реальний варіант – це гроші. Думаю, їм запропонували досить нормальні гонорари
Володимир Бебешко

«Є три варіанти. Перший – коли в артиста падає популярність, він шукає як її підняти, піар. Друга складова – це, звичайно, ідейні переконання. Можливо, вони переконані, що Росія все робить правильно. Третій пункт, він найбільш реальний, – це гроші. Гроші тому, що вони бізнесмени, їм треба заробляти. Я думаю, що їм запропонували досить нормальні гонорари», – припускає Володимир Бебешко.

Для російської політичної еліти заохочування іноземних зірок, «роздача» громадянства і посад в державних установах – наслідування радянської практики. Про це каже політолог Олег Саакян.

Олег Саакян, політолог
Олег Саакян, політолог

«Для цього за радянських часів вводилися різні «народні артисти» тощо, щоб лідер держави міг роздавати «медальки», вішати їх на груди, роздавати грамоти. Таким чином здаватися собі навіть вище, ніж культурна еліта і використовувати її для посилення офіційної релігії та ідеології цієї держави», – зауважує політолог Олег Саакян.

«Уявіть собі: Путін поруч з Сігалом, з тим, кого він бачив по телевізору, десь там в кіно ще у ранніх дев’яностих. Фактично кумир зійшов з небес до нього. Більш того, він приїхав до нього і він з висоти, тепер уже президентської, зустрічається з ним, і дарує йому статус. Це демонструє дріб’язковість, душевну обмеженість і неповноцінність російської політичної еліти», – додає Саакян.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG