Доступність посилання

ТОП новини

«Вони хочуть стати «островом Крим»?» – член конституційної комісії про медуніверситет в Одесі


Одеський національний медичний університет
Одеський національний медичний університет

Звільнений Міністерством охорони здоров’я з посади ректора Одеського національного медичного університету Валерій Запорожан знову з’явився на цій посаді в державному реєстрі. Міжвідомча комісія продовжує розбиратися в конфліктному питанні, але від детальних коментарів в міністерстві відмовляються. Не захотіли спілкуватися із Радіо Свобода також представники «команди Запорожана». Візит народних депутатів, анонсований одним з прихильників старого ректора, також не відбувся. Судові спори тривають.

19 вересня Валерій Запорожан, який очолював медичний університет Одеси з 1994 року та був звільнений з посади ректора 17 липня 2018 року, знову повернувся на стару посаду. Принаймні про це говорить витяг з державного реєстру. В аналітичній базі YouControl можна побачити хронологію змін керівників. Його попередником значиться Юрій Сухін, якого 31 серпня на зборах підтримала частина колективу.

Список керівників ОНМедУ
Список керівників ОНМедУ

Міністерство розірвало контакт із Запорожаном після того, як той не допустив комісію для перевірки виконання умов контракту з боку ректора. Пізніше комісія Державної аудиторської служби України заявила про порушення фінансової дисципліни на суму близько 27 мільйонів гривень за останні три роки. Збитки перевищували 3 мільйони гривень, повідомила прес-служба державних аудиторів. До призначення виборів нового ректора, які, згідно із повідомленнями одеських ЗМІ, були заплановані на 17 жовтня, міністерство залишило виконувачем обов’язків завідувача кафедри психології Костянтин Аймедова. Потрапити на своє робоче місце тому вдалося тільки 20 липня через дії частини колективу, які підтримали Запорожана.

29 серпня Київський окружний адміністративний суд визнав незаконним рішення міністерства про розривання контракту із Запорожаном і призначення Аймедова виконувачем обов’язків, але лише в частині призначення нового керівника. Рішення суду також забороняє міністерству проводити будь які дії щодо доручення виконання обов’язків ректора на будь яку особу.

Згідно із внутрішнім розпорядком вишу, Дубініна стала в.о. ректора – Аймедов

Аймедов в коментарі Радіо Свобода зазначив, що хоча ухвала надійшла ввечері 30 серпня, вони знали про рішення суду в той же день, і тоді ж він переклав свої обов’язки на Владлену Дубініну – 24 липня її повернули на посаду проректора з неоплачуваної відпустки по догляду за дитиною. В 2010-му Дубініна працювала в Міністерстві охорони здоров’я, але вже з 2011 року і до виходу в декрет була проректором університету. 7 вересня своїм наказом міністерство визнало Дубініну виконувачем обов’язків ректора.

Згідно із внутрішнім наказом вишу, який підписував ще Запорожан, на випадок хвороби чи відрядження ректора його функції виконує саме той посадовець, яким зараз є Дубініна
Костянтин Аймедова

«Про те, що, можливо, буде така ухвала, ми знали вже 29 і про всяк випадок вжили такі заходи. Але це навіть не я передав їй ці повноваження. Згідно із внутрішнім наказом вишу, який підписував ще Запорожан, на випадок хвороби чи відрядження ректора його функції виконує саме той посадовець, яким зараз є Дубініна. Я (чи міністерство, чи суд) міг приймати будь яке рішення, але цей порядок встановлюється наказом за підписом ще Запорожана», – заявив Аймедов. Його призначення суд тільки призупинив для розгляду судової справи по суті і статус завідуючого кафедри сьогодні є невизначеним, заробітну платню за вересень він ще не отримував.

«Я просив суд визначити мій статус сьогодні. І мені відповіли, що мені заборонено робити будь-що. У відділі кадрів я свою посаду дізнатися не можу, оскільки він був захоплений прихильниками Запорожана. Бухгалтерію також захопили – яку заробітну плату мені будуть нараховувати, я також не знаю», – наголосив Аймедов.

Рішення суду зараз оскаржується юристами Міністерства охорони здоров’я.

На початок навчального року у виші з'явилося два в.о. ректора

Усі інші проректори, крім Дубініної, були на лікарняному або взагалі зникли, говорить працівник прес-служби університету Ярослава Вітко. Раніше вона також працювала одним з проректорів, але її посаду скоротили.

На робочому місті в розпал приймальної кампанії з шести проректорів на місці була тільки Дубініна
Ярослава Вітко

«На робочому місті в розпал приймальної кампанії з шести проректорів на місці була тільки Дубініна. Поступово робочий процес налагодився, хоча були й конфлікти, зокрема із керівником юридичного відділу Аллою Дівіною – вона відмовлялася працювати, потім пішла на лікарняний», – говорить Вітко.

31 серпня прихильники Запорожана зібрали частину робочого колективу, де проголосували за обрання виконувачем обов’язків ректора Юрія Сухіна, завідувача кафедри ортопедії та травматології. Присутні на цих зборах заявляли журналістам, що кількості присутніх було достатньо для кворуму, але противники Запорожана наголошують, що, по-перше, скликання працівників було незаконним, а принцип квотування не був дотриманий. Пізніше там же було проведено засідання вченої ради університету, яка обрала головою ради Запорожана. Це засідання проходило паралельно із засіданням іншої вченої ради за керуванням Дубініної. 4 вересня з лікарняних та відпусток почали виходити проректори вишу, які разом із Запорожаном та Сухіним взяли під контроль частину приміщень університету.

10 вересня під час візиту до Одеси міністр охорони здоров’я Уляна Супрун заявила в коментарі журналістам, що 14 вересня до університету приїде спеціальна комісія – в її складі мав бути державний секретар міністерства і заступник міністра внутрішніх справ.

Проте комісія з міністерства не приїхала, чому – в міністерстві не повідомляють. Як повідомила прес-служба, до розв'язання проблеми з блокуванням роботи двох найбільших медичних університетів України долучилися Національна поліція, Міністерство юстиції і Міністерство освіти і науки. Головою новоутвореної робочої групи став державний секретар МОЗ України Артем Янчук, його заступником – заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський. Від детальних коментарів в прес-службі відомства відмовилися. Перше засідання комісії відбулося 17 вересня.

Народні депутати не доїхали до вишу

19 вересня прихильники Запорожана заявили, що до вишу мають приїхати народні депутати, зокрема лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Для зустрічі з ним запланували проведення загальних зборів, але народний депутат не приїхав – офіційно через можливий теракт. Про це із посиланням на іншого народного депутата Ігоря Мосійчука повідомляли ЗМІ. Проте Ляшко виступив на одному з одеських телеканалів.

Повідомлялося також, що до вишу мав приїхати народний депутат, член фракції «Опозиційний блок» Микола Скорик, який сам з Одеси, але той в коментарі Радіо Свобода заперечив цю інформацію.

Спілкуватися із Радіо Свобода опоненти міністерства не стали

​Станом на сьогодні в будівлі ректорату є дві адміністрації – Дубініної і Сухіна. Установчі документи і гербову печатку контролює ставленик міністерства – на початку вересня прихильники Запорожана намагалися отримати доступ до сейфу із документами, але їм це не вдалося. Фінансовий відділ університету чекає від Міністерства охорони здоров’я зразки підписів відповідальної особи, виконувача обов’язків ректора, щоб визначитися, чиї платіжні доручення вони мають виконувати, говорять в прес-службі університету.

В публічному обговоренні конфлікту університету взяв участь також головний науковий консультант Інституту законодавства Верховної Ради, доктор юридичних наук Михайло Баймуратов. В коментарі Радіо Свобода одеський юрист назвав рішення Київського окружного адміністративного суду про призупинення повноважень Аймедова таким, що не має бути прийнятим в практиці – міністерство є власником університету і виконує його оперативне управління.

Вони що, хочуть стати «островом Кримом»? Хто заважає переобиратися тому ж Валерію Запорожану, якщо його допустять до виборів?Треба зупинитися і шукати вихід
Михайло Баймуратов

«Вони що, хочуть стати «островом Кримом»? Хто заважає переобиратися тому ж Валерію Запорожану, якщо його допустять до виборів? Славний і видатний колектив, але зараз стільки бруду вилили один на одного, що репутація університету як одного з наукових центрів просто знищена. Тому я їм писав, що треба зупинитися і шукати взаємоприйнятний вихід», – заявив Баймуратов.

Член конституційної комісії наголосив, що міністерство призначило тільки виконувача обов’язків ректора до проведення виборів і нічого не заважало проведенню легітимних виборів, де колектив міг би обрати бажаного кандидата.

На жаль, 19 вересня охорона не пропустила кореспондента Радіо Свобода до кабінету Валерія Запорожана – там, за нашою інформацією, зараз працює Юрій Сухін. Це пояснили небажанням адміністрації спілкуватися із пресою. Не відповів Сухін ні на дзвінки, ні на повідомлення.

МОЗ повідомляло про розірвання із 17 липня контракту з ректором Одеського національного медуніверситету Валерієм Запорожаном через скарги від народних депутатів України та громадських організацій, а також недопущення ректором комісії міністерства, яка прибула до вишу з перевіркою цих скарг.

20 липня Валерій Запорожан написав пост про «силове захоплення» університету, а вже 1 вересня подякував колегам, що стали на захист університету «від аморальності, дурості і непрофесіоналізму». Міністерство охорони здоров’я вважає незаконними вибори нового виконувача обов’язків ректора Одеського національного медуніверситету.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG