Доступність посилання

ТОП новини

Студенти не мають бути заручниками державних процесів – Богомолець про страйк в НМУ


Ілюстраційне фото. Національний медичний університет імені Олександра Богомольця в Києві
Ілюстраційне фото. Національний медичний університет імені Олександра Богомольця в Києві

Відсторонена ректор НМУ імені Богомольця Катерина Амосова не впливає на діяльність студентства – про це вона заявила Радіо Свобода, коментуючи студентський страйк. Водночас голова комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець стверджує, що причиною страйку стало незаконне, за її словами, відсторонення ректора та призначення виконувача обов’язків. Натомість заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський пояснює: відсторонення Амосової спричинене тим, що університет не сплатив Центрові тестування при МОЗ за зовнішнє оцінювання своїх студентів.

ЗАВАНТАЖИТИ

Голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, народний депутат Ольга Богомолець вважає страйк в одному з найбільших університетів держави вкрай негативним прецедентом і висловлює переконання, що всі сторони мають долучитись до якнайшвидшого його завершення.

Першопричина страйку в тому, що було призначене зовнішнє керівництво
Ольга Богомолець

«Якщо проведення тестів не відбулося з провини керівництва університету, відповідно, мають бути висновки зроблені. Але першопричина страйку полягає не в тому, що зірвані тести, а в тому, що університету було призначене зовнішнє керівництво, що не відповідає нинішньому закону», – заявила Богомолець в ефірі «Ранкової Свободи».

Вона стверджує, що на час відсторонення Катерини Амосової з посади ректора на час перевірки мав бути призначений виконувач обов’язків із числа проректорів університету, тоді як цю посаду отримав завідувач кафедри хірургії № 1 Михайло Захараш.

Сподіваюсь, що до кінця тижня страйк студентів буде завершено
Ольга Богомолець

«Студенти ніяким чином не мають бути заручниками процесів, які має врегулювати держава. Тому я дуже сподіваюсь, що до кінця тижня ситуація буде вирішена, що страйк студентів буде завершено, комісія буде створена, незаконні накази мають бути скасовані, а ті, хто порушує закон – всі мають бути притягнені до відповідальності», – каже народний депутат.

Ольга Богомолець
Ольга Богомолець

За словами ректора Національного медичного університету імені Богомольця Катерини Амосової, протягом попередніх 16 років Центр тестування надавав послуги вишу безкоштовно в обмін на безкоштовну оренду приміщення в опіковому корпусі на Пушкінській вулиці.

Наші юристи звернули увагу, що угода має характер «фейкової»
Катерина Амосова

«У середині 2016 року наші юристи нової команди звернули увагу, що ця угода має характер «фейкової», а саме – ухиляння від оренди, – і попередили мене, що в цій ситуації є вразливість позиції університету щодо економічних відносин. Найцікавіше, що, попри угоду про співпрацю, конкретного акту прийому і передачі в оперативне управління цих ста квадратних метрів складено не було», – згадує ректор.

За її словами, Господарський суд за позовом університету зобов’язав Центр тестування з’їхати з корпусу та відшкодувати вартість комунальних послуг, проте залишив чинним договір про співпрацю, де було прописане безкоштовне навчання для студентів.

Центр тестування відшкодував гроші і почав писати листи
Катерина Амосова

«Центр тестування згодом з’їхав, відшкодував ці гроші і почав писати нам листи, що, оскільки де-факто вони з’їхали з наших ста квадратних метрів, університет в особі ректора має розірвати безоплатну угоду і укласти договір про оплату їхніх послуг», – стверджує Амосова.

Згодом, додає освітянка, вона отримала листи від заступника міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського з вимогою укласти угоду з Центром про надання платних послуг.

Катерина Амосова
Катерина Амосова

«На зустрічах у МОЗ у присутності адвоката та нашої адміністрації пан Лінчевський конкретно вказував, що йому байдуже, який ректор розірве безоплатну угоду і укладе нову. Це може бути Амосова, а може бути і не Амосова», – цитує вона.

Як запевняє ректор, тендерний комітет університету обрав спосіб укладання договору через систему закупівель Prozorro, проте Центр тестування не дотримався процедури.

Якби Центр тестування не нехтував тендером, договір був би вже підписаний
Катерина Амосова

«Центр тестування не подав пропозицію, а вперше якась невідома компанія її подала. Вона, ця пропозиція, не відповідала всім технічним умовам. Але, якби Центр тестування не нехтував тендером і не зловживав своїм де-факто монопольним становищем, а просто подав ці документи до 15 лютого, після фіналізації тендеру договір був би вже підписаний», – запевняє вона.

Не хочемо бути іграшками в якихось з’ясуваннях між університетом та міністерством – студентка

Натомість заступник голови МОЗ Олександр Лінчевський зазначає, що Катерина Амосова вчасно не передала гроші Центрові тестування для проведення ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок».

Олександр Лінчевський
Олександр Лінчевський

Міністерство охорони здоров’я надсилало до університету листи з рекомендаціями співпрацювати з Центром тестування
Олександр Лінчевський

«Між університетом та Центром тестування не було укладено жодних договорів, і жодних підстав для перерахунку коштів не було. Міністерство охорони здоров’я неодноразово надсилало до університету листи з рекомендаціями співпрацювати з Центром тестування, зробити все необхідне для укладання договорів та проведення ліцензійного інтегрованого іспиту», – каже Лінчевський.

Ольга Богомолець сьогодні на засіданні парламентського комітету з охорони здоров’я має намір представити план дій для виходу з ситуації.

Якщо буде створена комісія, сподіваюсь, студенти і викладачі припинять страйк
Ольга Богомолець

«Якщо цей план дій буде підтриманий народними депутатами, буде створена комісія, то я сподіваюсь, що страйкком, ті студенти і викладачі, які не погоджуються з позицією міністерства, які страйкують, припинять страйк і візьмуться до виконання своїх обов’язків», – сказала вона.

Студентка 6-го курсу медуніверситету імені Богомольця Оксана Михайлюк обурюється оголошеним безстроковим страйком та називає його маніпулятивним. Про це вона заявила під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Ми не хочемо бути іграшками в якихось з’ясуваннях відносин між університетом та міністерством
Оксана Михайлюк

«Сам страйк було оголошено без врахування думки як колективу студентського, так і колективу працівників. Тому ми з цим не погоджуємося, тому що ми не хочемо бути іграшками при якихось маніпуляціях, в якихось з’ясуваннях відносин між університетом та міністерством. Маніпуляції не лише у вигляді страйку, у вигляді того, що страйк оголошено, а сьогодні ми бачимо фотографії зі страйккому з лозунгами проти Супрун. Тобто з тим, про що взагалі не було мови спочатку», – заявила студентка.

У свою чергу, Катерина Амосова стверджує, що не впливає на страйк і поважає позицію тих, хто його не підтримує.

«Я жодним чином не втручаюсь в активність університетської громади. Абсолютно чітко, коли є 15 тисяч студентів і співробітників, не можуть 15 тисяч бути одностайними. Це логічно», – каже ректор університету.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG