Доступність посилання

ТОП новини

Президент Порошенко виступив на 73-й сесії Генасамблеї ООН

Президент також передав генсекретарю ООН дипломатичну ноту про непродовження Україною Договору про дружбу і співробітництво з Росією

26 вересня президент України Петро Порошенко виступив у рамках 73-ї сесії Генасамблеї ООН. У своїй промові він наголосив серед іншого на важливості протидії російській агресії та на необхідності миротворчої місії на Донбасі.

На сьогодні це все!

Дякуємо, що були разом з нами!

Президент України заявив, що побудувавши міст через Керченську протоку, Росія почала «систематично порушувати свободу міжнародної навігації через Керченську протоку як для українських, так і для іноземних суден».

«Такі грубі порушення мають бути припинені як незаконні, у тому числі в рамках Конвенції ООН з морського права», – сказав президент, пояснивши, що дієвим заходом аби зупинити Росію має бути «посилення санкційної політики проти неї».

Президент України Петро Порошенко розраховує на прогрес у розгляді питання про миротворчу місію ООН на Донбасі.

«Навіть після того, як ООН не вдалося запобігти агресії проти України, ми все ще сподівалися на допомогу у врегулюванні конфлікту шляхом розгортання багатонаціональної миротворчої місії на тимчасово окупованій території Донбасу... І ми серйозно розраховуємо на подальший прогрес у вирішенні цього важливого питання», – сказав Порошенко.

Порошенко акцентує на тому, що Росія перетворила анексований Крим на військову базу і нині загрожує безпеці всього регіону.

Він також наголошує, що ризик використання Росією летальної зброї підвищує цю загрозу.

Український президент відзначає, що з першого дня нелегальної окупації півострову етнічні українці та кримські татари зазнали дискримінації та репресій.

«Виявляється, що бути українцем чи кримським татарином є злочином», – зазначає Порошенко.

При цьому він згадує про Сенцова та Балуха, які наразі «на межі життя і смерті».

Порошенко наголошує на важливості розміщення міжнародної миротворчої місії на Донбасі.

Також він зазначає, що Україна надає перевагу юридичним та дипломатичним методам вирішення конфліктів.

Порошенко наголошує, що ніщо не зупинить Москву на шляху її агресії, якщо вона не зіткнеться з єдиною позицією міжнародної спільноти і якщо вона не буде покарана за свої дії.

«Саме через відсутність покарання після Грузії з'явилась Україна, після Литвиненка –Скрипаль... У Кремля немає наміру зупинятись», – запевняє український президент.

Наразі президент України говорить про традиційні та гібридні загрози світу.

Наголошує на тому, що на сході України продовжують гинути люди через російську агресію. Каже, що Москва перетворює українців на сиріт, мучить їх в тюрмах, а частині не дає повернутись до своїх домівок.

Окрім того, відзначає Порошенко, дії Росії негативно впливають на екологію Криму та Донбасу.

«ООН не повинна мовчати, коли порушуються її засадничі правила і принципи», – наголошує український президент.

Президент України Петро Порошенко розпочав свій виступ у рамках 73-ї сесії Генасамблеї ООН:

А ось як відбувався процес передачі цієї дипломатичної ноти:

За словами Порошенка, він детально обговорив разом з Антоніо Гуттерішем останній розвиток подій на Донбасі та перспективи подальшого залучення ООН до врегулювання ситуації, зокрема шляхом розгортання багатонаціональної миротворчої місії під егідою ООН на окупованому Донбасі.

Президент України Петро Порошенко передав генеральному секретареві ООН ноту щодо рішення України не продовжувати дію договору про дружбу з Росією.

«Наша нота буде розповсюджена як офіційний документ Генасамблеї і Ради безпеки ООН», – розповів речник президента Святослав Цеголко.

Український президент Петро Порошенко у рамках 73-ї сесії Генасамблеї ООН також зустрівся з представниками Світового єврейського конгресу.

Серед тем розмови були питання, зокрема, пов'язані з антисемітизмом, українсько-єврейськими відносинами, а також безпекою української єврейської спільноти.

Головними темами розмови президента України Петра Порошенка та спецпредставника США з питань України Курта Волкера стали протидія російській агресії на Донбасі та проблема невиконання нею Мінських угод

«Настав час миру для України», – зазначив Волкер після зустрічі з українським лідером.

Також президент України зустрівся у рамках Генасамблеї з президентом Європейської ради Дональдом Туском. Вони поговорили, зокрема, про Мінські угоди, санкції проти Росії та російські нелегальні дії в Азовському морі:

У рамках 73-ї сесії Генеральної асамблеї ООН Петро Порошенко зустрівся зі спецпредставником США з питань України Куртом Волкером, який подарував українському президенту копію декларації Державного секретаря США Майка Помпео від 25 липня 2018 року.

«У документі чітко і недвозначно зафіксована позиція США щодо невизнання незаконної анексії РФ українського Криму», – наголосив Порошенко та подякував за «символічний подарунок».

У свою чергу Курт Волкер зазначив, що для нього було великою честю вручити цей подарунок:

Комітет із закордонних відносин Сенату США затвердив резолюцію, в якій Голодомор 1932-1933 років визнається геноцидом українського народу

Тепер її має проголосувати верхня палата американського парламенту.

Речник Петра Порошенка Святослав Цеголко наголошує, що це є «​ще одним прикладом стратегічного партнерства України і США»​ і символічним кроком Сенату.

«Ще вчора Петро Порошенко заявив: «Але ми не зупинимось і зараз ми чекаємо на рівні комітету Конгресу рішення Сполучених Штатів Америки про визнання Голодомору геноцидом», – акцентує він.

А ось і спільне фото українського та американського президентських подружжів:

Перед своїм основним виступом у рамках 73-ї сесії Генасамблеї ООН Петро Порошенко зустрівся з представниками відомих американських та глобальних компаній, вже представлених в Україні чи ще тільки зацікавлених в розвитку бізнесу тут.

За його словами, вони готові збільшувати інвестиції в Україну і це є результатом реформ останніх років.

Між іншим, український президент сьогодні святкує свій День народження: нині Петру Порошенку виповнюється 53 роки.

У соцмережах можна зустріти пости з привітаннями на його адресу:

Водночас є і дописи, у яких увага акцентується на сумних паралелях, пов'язаних з числом 53:

Тим часом журналістка Валерія Єгошина, яка і звернула увагу у своєму розслідуванні на проблеми з передачею Україні двох патрульних катерів класу «Айленд», вважає, що інформація про продаж заводу Порошенка «Кузня на Рибальському» не дарма з'явилася саме напередодні завтрашньої події.

«За цим дивним збігом, гадаю, криється можлива завтрашня промова президента на тему: «Не було жодного опору чи конфлікту, я взагалі-то Кузню продаю, ви що не чули, зрадофіли», – припускає вона.

А ще сьогодні з'явилась інформація, що завтра, 27 вересня, Петро Порошенко під час візиту до США нарешті прийме два патрульних катери класу «Айленд».

Вирішення бюрократичних перепон щодо отримання цих катерів у подарунок Україною тривало роками. Процес активно зрушив з місця лише навесні 2018 року після виходу ось цього розслідування програми «Схеми» (спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший»):

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG