Доступність посилання

ТОП новини

Від Чечні до України. Безкарність як стимул Кремля до нових жертв


Ставленик Путіна очільник Чечні Рамзан Кадиров. Грозний, 20 травня 2018 року
Ставленик Путіна очільник Чечні Рамзан Кадиров. Грозний, 20 травня 2018 року

Анексія Криму, війна на Донбасі, викрадення та вбивства у Європі, загибель літака рейсу МН17 у небі над Україною – все це ланки одного ланцюга безкарності, який почався війною Кремля проти Чечні. Так вважає російський правозахисник із центру «Меморіал» Олександр Черкаський. Про це він говорив у столиці Чехії Празі під час конференції, присвяченій врученню премії імені Вацлава Гавела його колезі – керівникові чеченського відділення організації «Меморіал» Оюбу Тітієву. Правозахисника, якому виповнився 61 рік і який займався розслідуванням викрадень та вбивств, скоєних, імовірно, правоохоронцями, звинувачують у зберіганні наркотиків. Уже 10 місяців він перебуває за ґратами в Росії. У кулуарах конференції Радіо Свобода запитало Олександра Черкаського, чому те, що відбувається зараз у Чечні, є важливим для України.

Оюб Тетієв
Оюб Тетієв

Процес у справі Карп’юка і Клиха відбувався у Чечні. Повністю сфальсифікований процес цілком сталінськими методами зі сталінськими катуваннями й сталінськими термінами – 20 і більше років

– Я розумію, що Чечня для українського слухача є темою другорядною чи третьорядною у зв’язку з тим, що відбувається на Донбасі та в Криму. Але я хочу нагадати, що процес у справі Карп’юка і Клиха відбувався у Чечні, і ці люди були засуджені за те, що вони нібито брали участь у Першій чеченській війні і там нібито вбивали російських солдатів. Повністю сфальсифікований процес цілком сталінськими методами зі сталінськими катуваннями й сталінськими термінами – 20 і більше років.

Олександр Черкасов
Олександр Черкасов

Я хочу нагадати про військові формування, які пов’язані з Чечнею, або такі, що базуються на Північному Кавказі, які брали участь у конфлікті на території України. Я хочу нагадати про те, що минулого року в Києві вбивали тих чеченців, які брали участь у різних добровольчих формуваннях.

Те, що відбувається в Україні, пов’язане з конфліктом у Росії на Північному Кавказі

Очевидно, що це було не просто так, бо один упійманий невдаха-кілер Артур Денісултанов, він же Курмакаєв, він же Алекс Вернер, він же Александр Дакар – це та людина, яку Рамзан Кадиров відправляв до Австрії для того, щоб умовити, чи викрасти, одного з опонентів Рамзана Кадирова, Умара Ісраелова, якого вбили у 2009 році.

Тобто досі те, що відбувається в Україні, пов’язане з конфліктом у Росії на Північному Кавказі і знання про те, що відбувається зараз у Чечні, буває інколи корисним.

– Українські політики, звертаючись до світу, попереджають західних політиків, що все те, що Росія робить зараз з Україною, може повторитися і у них. А насправді, все те, що Росія робить з Україною, вона вже робила у Чечні, чи не так?

До України Стрєлков був у Чечні й координував там «ескадрони смерті» спецслужб, що викрадали людей, яких підозрювали в участі у збройному підпіллі

– Так, усе почалося набагато раніше. Відомий в Україні Ігор Гіркін (Стрєлков) був «міністром оборони ДНР» саме тоді, коли збили боїнг МН17. А до того він починав партизанські дії в районі Слов’янська у травні 2014 року. Насправді збройний конфлікт там почався з дій Стрєлкова. А до України Стрєлков був у Чечні та координував там «ескадрони смерті» спецслужб, які викрадали людей, яких підозрювали в участі у збройному підпіллі. Цих людей катували і вони зникали. Стрєлков і сам про це писав у своїх мемуарах. Але розслідування цих справ не було проведене, тож Стрєлков чудово дожив до 2014 року з усіма подальшими наслідками.

Так само його колега Сергій Дубинський, відомий серед бойовиків на Донбасі як «Хмурий», який керував перевезенням ракети «Бук», що збила боїнг. Він працював уже не від ФСБ, а від ГРУ. Він у 2003 році давав розлоге інтерв’ю газеті «Ізвестія». Прізвища він там не назвав, назвав лише позивний, який тоді вже був відомий, але наговорив він тоді на кілька строків у тому інтерв’ю. Розслідування також не було. І в результаті – загибель майже 300 людей у небі над Донбасом.

Російські бойовики Стрєлков і Моторола в окупованому Донецьку. Червень 2014 року
Російські бойовики Стрєлков і Моторола в окупованому Донецьку. Червень 2014 року

А раніше Стрєлков був у Придністров’ї, воював у Боснії в 1992-1993 роках, і про це опублікував мемуари. І ці справи не були розслідувані. У жовтні 1993 року він був біля Білого Дому, але тоді всі отримали амністію. Тобто ми бачимо перед собою такий ланцюг безкарності, який ніколи не був перерваний.

– Який висновок, на Вашу думку, мала б зробити світова громадськість з цих подій?

Той самий полковник Чепіга, який заховався під псевдонімом «Руслан Боширов», який брав участь в акті з використанням хімічної зброї в Солсбері, також, як стверджують, тричі був у відрядженні в Чечні

– Висновок має бути такий, що конфлікт на Північному Кавказі не повинен бути забутий, що він має залишатися у центрі уваги і урядів, і Страсбурзького суду з прав людини, бо безкарність в одному конфлікті спонукає злочинців на участь у інших конфліктах. І врешті-решт, той самий полковник Чепіга, який заховався під псевдонімом «Руслан Боширов», який брав участь в акті з використанням хімічної зброї в Солсбері, – він також, як стверджують, тричі був у відрядженні в Чечні.

Тобто ті самі люди беруть участь у різних конфліктах – Північний Кавказ, Грузія, Україна, Сирія і далі – всюди. Нема підстав думати, що когось цей ланцюжок не може торкнути. Потрібно просто про це не забувати.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG