Доступність посилання

ТОП новини
Воєнний стан може бути запроваджений на 30 днів
Воєнний стан може бути запроваджений на 30 днів

Рада запровадила воєнний стан в низці областей (Хроніка)

Російські прикордонники відкрили вогонь по українських кораблях 25 листопада

Верховна Рада України на засіданні 26 листопада ухвалила законопроект, який дозволяє введення воєнного стану в деяких областях країни.

Воєнний стан буде введено на 30 днів з 09:00 28 листопада у наступних областях: Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Луганській, Донецькій, Сумській, Харківській, Чернігівській, Вінницькій областях.

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях і захопили три судна.
Шестеро українських військових були поранені, двоє – у важкому стані, повідомила українська влада. Російська влада заявила про трьох поранених.

Україна закликала світову спільноту відреагувати на ці події. Постійна рада ОБСЄ скликала 26 листопада спеціальне засідання. На позачергове засідання зібралась Рада безпеки ООН.

У Києві в ніч із 25 на 26 листопада кілька десятків людей пікетували російське посольство.

Російська сторона звинувачує українських військових у провокації і порушенні державного кордону.

Президент США Дональд Трамп відреагував події щодо Росії й України: "Нам не подобається те, що відбувається в будь-якому разі"

Воєнний стан запроваджується у 10 областях України. Це – Вінницька, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Донецька, Луганська, Харківська, Сумська, Чернігівська області.

І трохи про прогнози:

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко про долю українських моряків, взятих у полон:

Тим часом у Лондоні:

Активісти і волонтери пікетували консульство РФ у Харкові. Палили фаєри, внаслідок чого загорілась ялинка на прилеглій території.

Активісти вимагали звільнити нещодавно полонених моряків.

Фальшфеєри під консульством Росії у Харкові – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Народний депутат Мустафа Найєм пише:

Про реакцію на ухвалене парламентом рішення:

Тим часом у Грузії демонстранти провели мітинг на підтримку України під українським посольством у Тбілісі.

Міністр закордонних справ Албанії Дітмір Бушаті висловлює глибоке занепокоєння щодо подій на Керченській протоці.

Батько одного з захоплених у полон українських моряків:

267 голосів "за". Верховна Рада запровадила воєнний стан в окремих областях України на 30 діб. Андрій Парубій заявив, що готовий одразу закон підписати.

У Верховній Раді починається голосування за запровадження воєнного стану.

Президент Петро Порошенко у Верховній Раді називає області, в яких пропонує ввести воєнний стан: це Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, а також Чернігівська, Херсонська і внутрішні води Керченської акваторії

Президент Петро Порошенко у Верховній Раді: «Зараз ми, як ніколи потребуємо об'днання, нам треба буде ухвалити надважливе рішення про воєнний стан, який буде застосований винятково у випадку наземної російської агресії. Щойно російський солдат перетне кордон, я не буду втрачати жодної секунди, аби забезпечити захист української землі. Я вніс новий проект указу, в якому термін дії воєнного стану буде скорочений до 30 діб. На сьогоднішній день він зареєстрований у ВР, офіційно внесений на заміну. І зараз ви будете голосувати саме за нього»

Президент Петро Порошенко у Верховній Раді про Радбез ООН: «Росії ніхто не вірить. Український проект був підтриманий абсолютною більшістю голосів»

Тим часом у столиці Чехії:

Із заявою виступив також міністр зовнішніх справ Великої Британії:

«Сполучене Королівство засуджує російську агресію проти українських суден, які вчора прямували до Азовського моря, а також насильне захоплення трьох українських суден і їхніх екіпажів».

З 19-го століття з запровадженням воєнного режиму зіткнулася 81 країна – від США, Китаю, Канади та Японії до Лівії, Сирії та Туреччини.

В 1981 році це пережила і Польща. І ось що там відбувалось:

  • У грудні 1981 року генерал Войцех Ярузельський запровадив у Польщі воєнний стан для придушення руху протесту на чолі з першою незалежною профспілкою «Солідарність».
  • Як заявляв сам Ярузельський, так він не допустив збройного втручання СРСР в польські справи.
  • Історики досі сперечаються про те, чи була реальна можливість вторгнення у 1982 році до Польщі військових частин Варшавського договору.
  • У грудні 1981-го комуністична влада кинула до в’язниць понад десять тисяч членів опозиційної «Солідарності», а також відомих польських інтелектуалів. Понад 100 опозиціонерів та учасників робітничих страйків загинуло.
  • Ярузельський на 30-річчя запровадження воєнного стану попросив у поляків пробачення за завдану їм кривду. Але висловив переконання, що вчинив правильно, наголосивши, що таким чином рятував польський народ.
  • Після встановлення у Польщі демократії питання про долю Ярузельського було предметом бурхливих суперечок у польському суспільстві.
  • Частина антикомуністичних діячів домагалася засудження й ув’язнення генерала-диктатора.

Про досвід інших країн у запровадженні воєнного стану читайте у матеріалі.

Американський журналіст Саймон Островський пише: «Пам'ятаєте, як Трамп сказав, що Обама дозволив Росії забрати Крим? Тепер Трамп дає Росії забрати Азовське море?»

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG