Доступність посилання

ТОП новини

«Ми такі, як і ви»: шість історій про «почуття виключеності» в суспільстві


«Люди досі недостатньо відкриті одне до одного через радянське минуле»
«Люди досі недостатньо відкриті одне до одного через радянське минуле»

Люди навколо нас. Хто вони? Звідки вони? Яка їхня роль у суспільстві? Що вони відчувають? На ці питання спробувала відповісти режисерка Тетяна Крюковська за допомогою проекту OUR HOME. У ньому вона зібрала 6 історій людей, які, живучи в Україні, зіткнулися з певним несприйняттям їх як частини українського суспільства. В чому воно полягає та як можна поліпшити ситуацію?

«Так, я інша, але я така ж частинка суспільства, як і ви», – говорить Альона Казанська з Чернігова. Вона – ромка.

Наразі дівчина веде активну правозахисну діяльність. Одна з важливих тем, яку вона намагається відстоювати, це рівність у суспільстві, адже Альона на собі відчула, що таке бути не такою, як всі.

За її словами, ті стереотипи та уявлення, які склалися у багатьох українців щодо ромської громади, часто є хибними.

«Завжди кажуть, що злочинність у нас – традиція. Але це не так! Злочинність не може бути традицією. Це певний елемент суспільства, який завжди буде існувати, але це не залежить від традицій чи правил в конкретній якійсь громаді», – наголошує дівчина.

Еміне дуже сумує за Кримом, який вона змушена була залишити після його окупації Росією у 2014 році. Наразі вона мешкає в Києві, де, зокрема, займається популяризацією кримськотатарської мови та культури.

Дівчина зізнається, що часто зустрічається з байдужістю оточуючих, яка її трішки ранить.

«Мені хочеться, щоб українське суспільство розуміло, що є кримські татари, і сприймало нас як одне ціле, щоб пам’ятало і не обривало з нами зв’язок», – зазначає вона.

Принц Ефе приїхав з Нігерії до України 7 років тому і закохався у її красу. За цей час він встиг відвідати багато міст, серед яких, зокрема: Одеса, Тернопіль, Ужгород, Харків та Київ.

Спочатку йому здавалося, що українці є недружніми, закритими та дещо ледачими, утім, почавши з ними тісніше спілкуватись, він зрозумів, що це не зовсім так. Водночас поки що Принцу важко відчувати себе частинкою українського суспільства. Він зазначає, що з расизмом в Україні йому все ж таки довелося зустрітися.

«Багато разів. Але було б неправдою сказати, що українці расисти. Це буде дуже помилкове узагальнення», – наголошує нігерієць.

Більшу частину свого життя Тетяна Шашкова прожила у Донецьку, однак коли до її міста прийшла війна, вона не змогла змиритися з тим, на що воно перетворилося

«Донецьк сьогодні для мене – це «совок» 1970-х. Там стало так, як було колись. Я не змогла прийняти це і виїхала звідти», – розповідає жінка.

Наразі вона мешкає у Києві, де сподівається колись мати власну домівку. Поки ж її гнітить лише одне – те, що вона як переселенка не може повноцінно брати участь у виборах. На її думку, закон повинен бути однаковим для всіх.

Марина Герц переїхала до України тоді, коли зрозуміла, що займатися громадським активізмом у Росії, – небезпечно для життя.

У новій країні, зізнається вона, їй спочатку було теж важко, адже дехто акцентував увагу на тому, що вона з країни-агресора, а отже, нібито сама є агресором.

І хоч, за відчуттями Марини, українське суспільство її ще до кінця не прийняло, вона все одно сприймає себе як його частину.

Особливо приваблює в українцях дівчину те, що багато з них готовий допомогти у складних життєвих ситуаціях.

«Мені здається, що тут, люди більше допомагають одне одному, якщо чесно. І це мене надихає», – говорить Марина.

​«Я відчуваю більше натхнення і захоплення, коли я є частиною цього суспільства, яке проходить своє становлення, ніж частиною суспільства, яке вже сформовано», – ділиться своїми враженнями від життя в Україні швейцарський режисер Марк.

Водночас він відзначає, що нині недостатньо відчуває свою залученість в українське суспільство.

«Я думаю, що самі українці почувають себе так само, бо люди досі недостатньо відкриті одне до одного через радянське минуле», – пояснює він.

Режисерка Тетяна Крюковська
Режисерка Тетяна Крюковська

Українська режисерка Тетяна Крюковська вирішила зібрати ці шість історій для того, аби показати різноманітність українського суспільства і пояснити важливість поваги одне до одного.

«Я особисто не стикалася з проявами неприйняття мене суспільством, але багато спостерігала за проявами упередженого ставлення до людей, – розповідає вона. – Для мене упереджене ставлення через територіальне походження, мову, політичні погляди, колір шкіри, традиції, релігію, за будь-якою іншою ознакою є великою загрозою для будь-якого суспільства».

Героїв для свого проекту, створеного за підтримки «Українського культурного фонду», вона шукала через громадські організації та правозахисні рухи.

«Ми бачимо проект платформою, яка є альтернативою іншим джерелам інформації, що знайомить з різними людьми та дає можливість бути почутим. «Learn from people around» та «слухай всесвіт іншої людини» – два основних наших гасла», – зазначає режисерка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG