Доступність посилання

ТОП новини

У Лондоні заарештовано засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа 


Джуліан Ассанж після арешту в Лондоні біля Вестмінстерського суду. 11 квітня 2019 року
Джуліан Ассанж після арешту в Лондоні біля Вестмінстерського суду. 11 квітня 2019 року

Лондон –​ Засновника WikiLeaks Джулана Ассанжа було заарештовано у посольстві Еквадору у Лондоні, де він переховувався впродовж останніх семи років. Арешт Ассанжа, який користувався статусом біженця у дипломатичному представництві Еквадору у британській столиці, став можливим лише після того, як ця південноамериканська країна скасувала статус біженця для засновника WikiLeaks. Джулан Ассанж тепер має якомога швидше постати перед Вестмінстерським судом у Лондоні.

47-річний Джуліан Ассанж провів майже сім років у будівлі посольства Еквадору у Лондоні у намаганні уникнути екстрадиції до Швеції, де його звинувачують у статтевих домаганнях.

Ассанж побоювався, що зі Швеції його буде видано до США, де його допитуватимуть щодо діяльності його організації. Ордер на його арешт було видано судовими органам лондонського району Вестмінстер ще 29 червня 2012 року, по тому, як Ассанж не з’явився на судові слухання у його справі.

Власне, каталізатором і головним чинником того, що британська поліція змогла здійснити арешт Джуліана Ассанжа на суверенній території Еквадору, якою є амбасада тієї країни у Лондоні, стало рішення керівництва тієї країни щодо скасування статусу біженця для Ассанжа.

Президент Еквадору Ленін Морено назвав Джуліана Ассанжа «агресивним» у своєму телезверненні.
Президент Еквадору Ленін Морено назвав Джуліана Ассанжа «агресивним» у своєму телезверненні.

Президент Еквадору Ленíн Морено заявив, що Джуліан Ассанж неодноразово порушив міжнародні угоди.

Переклад твіту: «Своїм суверенним рішенням Еквадор скасував статус біженця для Джуліана Ассанжа після його неодноразових порушень міжнародних угод і правил порядку денного»:

Тим часом, представники WikiLeaks заявили, у свою чергу, що президент Морено діяв протизаконно, скасувавши статус політичного біженця для Ассанжа, і все це було здійснено з порушенням міжнародного законодавства.

Переклад твіту: «Еквадор протизаконно скасував політичний притулок Ассанжа у порушення міжнародного законодавства»:

Арешт Ассанжа стався буквально днем по тому, як представники WikiLeaks звинуватили уряд Еквадору у тому, що було визначено як «широкомасштабна шпигунська операція» проти Джуліана Ассанжа.

Джуліан Ассанж у поліцейському мікроавтобусі після свого арешту лондонською поліцією. 11 квітня 2019 року
Джуліан Ассанж у поліцейському мікроавтобусі після свого арешту лондонською поліцією. 11 квітня 2019 року

Поліція Великого Лондона, тим часом, повідомила, що Ассанжа було взято під варту у поліційній дільниці центральної частини Лондона, де він і залишатиметься перед тим, як постати перед Вестмінстерським судом вже якомога швидше.

«Ніхто не перебуває поза законом»

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджід Джавід також підтвердив арешт Ассанжа, висловивши подяку владі Еквадору за співпрацю з британськими правоохоронними органами і органами судочинства.

Переклад твіту: «Після майже 7 років у посольстві Еквадору, я можу підтвердити, що Джуліан Ассанж перебуває під вартою поліції і справедливо постане перед судом у Сполученому Королівстві. Я хотів би подякувати Еквадору за співпрацю»:

Власне, арешт Джуліана Ассанжа у еквадорській амбасаді не відбувся аж так надто тихо і спокійно. Засновник WikiLeaks пручався, вигукуючи гасла і активно вимахував руками, які було закуто у кайданки. Ассанжа виводили з посольства 7 агентів поліції Великого Лондона. Було також видно, що Ассанж тримав у руках якусь книгу.

Британське керівництво, заклопотане цими днями питаннями Брекзіту, попри все майже блискавично відреагувало на арешт Джуліана Ассанжа у посольстві Еквадору.

Будівля посольства Еквадору в Лондоні, в якій Ассанж провів сім років
Будівля посольства Еквадору в Лондоні, в якій Ассанж провів сім років

Міністр закордонних справ Сполученого Королівства Джеремі Гант заявив, що арешт засновника WikiLeaks демонструє, що ніхто не перебуває поза законом.

Переклад твіту: «Джуліан Ассанж не є героєм і ніхто не перебуває поза законом. Він ховався від правди впродовж років. Дякую Еквадору і президентові Морено за співпрацю, яка забезпечила те, що Ассанж постане перед правосуддям»:

Тим часом британські органи судочинства не виключили, що Ассанжа може бути видано безпосередньо до США після закінчення слухань його справи у Лондоні.

WikiLeaks: Джуліана Ассанжа прослуховують у посольстві Еквадору – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Передісторія

Австралійський компьютерний програміст Джуліан Ассанж заснував міжнародну організацію WikiLeaks, яка оприлюднювала таємну інформацію, витоки новин та засекречене листування, що їх надавали анонімні джерела.

Вебсайт WikiLeaks почав діяльність 2006 року в Ісландії і стверджує, що має у наявності 10 мільйонів документів. 2010 року WikiLeaks оприлюднили низку повідомлень, які надала колишній американський військовослужбовець Челсі Меннінґ щодо воєнної кампанії США в Афганістані та Іраку. Саме після цього уряд США розпочав кримінальне розслідування щодо діяльності WikiLeaks.

У листопаді 2010 року Швеція видала міжнародний ордер на арешт Ассанжа за звинуваченнями у насильстві на статтевому ґрунті. Сам Ассанж відкидає всі звинувачення, і каже, що його одразу видадуть зі Швеції до США з причини його ролі в оприлюдненні таємних американських документів. Ассанж здався британській поліції 7 грудня 2010 року, і його було звільнено під заставу. Але він порушив умови застави і попросив політичного притулку у посольcтві Екадору у Лондоні, де він і переховувався майже 7 років. Він також набув громадянство Республіки Еквадор.

Під час президентських виборів у США 2016 року WikiLeaks оприлюднили листування електронної пошти кандидата від демократичної партії США Гілларі Клінтон. Висуваються версії, що російські шпигуни зламали електронну пошту Клінтон, і передали інформацію до WikiLeaks. Ассанж, тим часом, відкидав будь-який зв'язок з Росією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG