Доступність посилання

ТОП новини
Все про визволення незаконно утримуваних Росією військовополонених моряків та політв'язнів
Все про визволення незаконно утримуваних Росією військовополонених моряків та політв'язнів

Хроніка обміну полоненими: Моряки і «в’язні Кремля» повернулися, «але боротьба триває».

Україна, щоб визволити утримуваних Росією своїх громадян, видала Кремлю підозрюваних у скоєнні злочинів

Українські моряки та політичні в’язні Кремля повернулися до України. Радіо Свобода оперативно інформувало про перебіг подій і в Києві, і в Москві.

Україна визволила 24-х взятих у полон Росією у Керченській протоці військових моряків, а також політв'язнів Кремля – громадян України, засуджених Росією. Серед них, як сподіваються, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карп'юк, Павло Гриб та інших.

Україна, щоб визволити своїх незаконно утримуваних Росією громадян, видає Кремлю підозрюваних у скоєнні злочинів.

Серед тих, кого забрала Росія, понад два десятки росіян, які визнали себе військовополоненими і написали листа до президента Росії Володимира Путін із проханням включити їх у списки на обмін. Окрім них також є громадяни України, засуджені за державну зраду, за «створення терористичної групи» і за колаборацію із проросійськими незаконними збройними угрупованнями та окупаційною владою Криму. Це, зокрема, Володимир Цемах, Валерій Кірсанов, Кирило Вишинський, керівник інформаційного агентства «РИА Новости-Україна», якого підозрюють у поширенні «недостовірної, необ’єктивної, упередженої інформації щодо України.

Обмін відбувся за схемою «35 на 35».

Радіо Свобода завершило Живий блог про історичний і емоційно насичений день повернення моряків і бранців Кремля на Батьківщину. Дякуємо, що були з нами!

Найбільш емоційні миті повернення українських моряків та політичних в’язнів в Україну – в фотогалереї Радіо Свобода.

Україна визволила 24-х військових моряків, взятих у полон Росією у Керченській протоці минулого листопада, а також політв'язнів Кремля – громадян України, засуджених Росією. Серед них: Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карп'юк, Павло Гриб та інші.

Заява МЗС Швеції: «Швеція вітає те, що обміняні між Україною та Росією в’язні нині можуть возз’єднатися зі своїми родинами. Ми зокрема задоволені бачити Олега Сенцова та інших незаконно затриманих у Криму, що вони зараз повернулися додому:


Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен: одного дня Олег Сенцов повернеться до українського Криму.

«Сенцов та політичні політичні в’язні повернулися до України. Одного дня він повернеться до українського Криму. Я сподіваюсь, що позитивна динаміка триватиме, але, знаючи Путіна, ми маємо «не довіряти, але перевіряти», – написав Расмуссен в Твіттері:

Президент Словаччини Зузана Чапутова: «Я вітаю сьогоднішній обмін в’язнями між Україною та Росією. Це є ознакою, що змістовний діалог є можливим і приносить результати. Я сподіваюся, що ця динаміка допоможе просуванню до мирного вирішення конфлікту»:

«Величезний за значенням день в Україні, Олег Сенцов повернувся додому. Так само і Володимир Балух, Павло Гриб, Роман Сущенко, 24 українських моряка та інші. Важко повірити, що цей день врешті настав», – пише журналіст англомовної газети Kyiv Post Метью Купфер:

Родичі зустрічають кількох зі звільнених моряків на летовищі «Бориспіль», 7 вересня 2019 року
Родичі зустрічають кількох зі звільнених моряків на летовищі «Бориспіль», 7 вересня 2019 року

Українські моряки, звільнені з російського полону, просто на летовищі отримали нагороди і чергові військові звання, повідомили в Військово-морських силах України.

«Сьогодні в аеропорту «Бориспіль» українських військових моряків із полону зустрічали традиційним українським короваєм із сіллю та нагородами. Командувач Військово-морських сил ЗС України адмірал Ігор Воронченко вручив нашим військовим нагороди та чергові військові звання, – мовиться в повідомленні.

По тому військових повезли на медичний огляд, після чого вони поїдуть по домівках на відпочинок, повідомили в ВМСУ.

Ще відео від Радіо Свобода з «Борисполя», як раніше сьогодні зустрічали українських моряків і в’язнів Кремля, які повернулися на Батьківщину:

Впливова американська газета The New York Times зазначає, що обмін десятками в’язнів між Україною та Росією є «першим кроком до завершення війни» і «першою виконаною обіцянкою виборчої кампанії Зеленського». Газета також цитує президента Зеленського, який вважає обмін «першим кроком до розблокування нашого діалогу»:

Заява речниці НАТО Оани Лонґеску: «Ми вітаємо, що українські моряки, захоплені минулого листопада, врешті повернулися додому, а також кінорежисер Олег Сенцов. Це крок у правильному напрямку. Країна НАТО закликатимуть Росію виконати свої зобов’язання згідно з Мінськими угодами, включно зі звільненням усіх в’язнів»:

Європейський Союз сподівається, що Україна і Росія використають сьогоднішній обмін як імпульс для врегулювання ситуації на Донбасі, заявила кервіник європейської дипломатії Федеріка Моґеріні.

«Сьогодні відбувся обмін полоненими між Україною і Росією. Це означає, що, нарешті, Олег Сенцов, Павло Гриб, Едем Бекіров, 24 захоплених українських моряків та інші, до звільнення яких ЄС закликав стільки разів, вільні і повернулися до своєї країни», – йдеться в заяві.

Моґеріні зазначила, що звільнення українців є свідченням роботи і рішучості тих, в тому числі громадянського суспільства, активістів і юристів, хто невтомно працював для досягнення цього результату.

«Ми сподіваємося, що вони зможуть швидко відновити стосунки зі своїми сім'ями, і бажаємо їм швидкого одужання після виснажливого ув'язнення. ЄС очікує, що всі сторони будуть використовувати цей імпульс», – заявила Верховний представник ЄС з зовнішньої та безпекової політики:

Ексміністр охорони здоров’я Уляна Супрун про повернення бранців в Україну: «Тепер надважливим завданням є повернення їх до нормального життя. Наслідки перебування у неволі дуже серйозні, тому всі бранці потребують якісної та вчасної фізичної і психологічної реабілітації.

Ступінь стресу, викликаний цим досвідом, залежить від умов перебування, психологічного досвіду, ступеня жорстокого поводження, а також культурного контексту. У випадку з українськими полоненими ситуація була вкрай критична. Багато з них, живучи у неволі, не мали доступу до нормальної медичної допомоги, постійно перебували під фізичним та емоційним тиском, нерідко переживали тортури та не мали можливості спілкуватися зі своїми рідними».

А це допис у Фейсбуці про враження від зустрічі в московському аеропорту «Внуково»:

Кілька деталей і емоційних вражень від сьогоднішньої зустрічі українських моряків і в’язнів Кремля в «Борисполі»:

Реакція на обмін в’язнями колишнього прем’єр-міністра Швеції Карла Більдта:

Глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак, який також нині головує в ОБСЄ, заявив, що надзвичайно задоволений сьогоднішнім обміном між Росією та Україною. «Це позитивний розвиток і це призведе до величезних змін в житті десятків людей, їхніх родин та друзів!» – написав Лайчак у Твіттері:

Коментатор Радіо Свобода Віталій Портников: «Треба визнати, що обидва учасники «великого обміну» – і Володимир Зеленський, і Володимир Путін – максимально наблизились до досягнення цілей, які вони пов’язували з цим процесом. Зеленський домігся звільнення українських в’язнів, яких ми сьогодні з полегшенням зустріли на Батьківщині. Путін домігся видання Цемаха, дискредитації української позиції перед Заходом, продовження «конструктивного» переговорного процесу, який може привести або до нового серйозного конфлікту, або до капітуляції і полегшення позицій російських «доброзичливців» на Заході. «Великий обмін» завершився, але «велика гра» за Україну лише починається»:

В інтерв’ю Білоруській редакції Радіо Свобода український політичний експерт Євген Магда прокоментував обмін: «В нинішньому обміні є певні нюанси. Серед тих, кого вимагала Росія для обміну, – біля двох десятків громадян України. Наше законодавство забороняє видавати громадян України іншій державі. Не знаю, може їх позбавили громадянства».

Щодо моряків, то Магда вважає, що вони мали бути звільнені без передумов ще в червні цього року за рішенням Міжнародного морського трибуналу.

«Тут Росія нагадує шулєра, який пересмикнув карти, і скористався сильними очікуваннями в Україні», – додав експерт.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG