Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко не отримав дешевого газу, а Путін – аншлюсу Білорусі


Олександр Лукашенко (ліворуч) і Володимир  Путін. Санкт-Петербург, 20 грудня 2019 року
Олександр Лукашенко (ліворуч) і Володимир  Путін. Санкт-Петербург, 20 грудня 2019 року

Мінськ – Без прориву закінчилася друга за останній місяць зустріч президентів Білорусі та Росії Олександра Лукашенка і Володимира Путіна в російському Санкт-Петербурзі. Сторони планували узгодити «дорожні карти» поглибленої інтеграції, а по суті – в обмін на дешеві нафту і газ позбавити Білорусь частини економічного суверенітету.

Незважаючи на оптимістичні заяви після 1,5 годинної розмови Володимир Путіна та Олександра Лукашенка, зустріч закінчилася безрезультатно з питань, які цікавили сторони.

Міністр економічного розвитку Росії Дмитро Орєшкін повідомив, що не узгоджені три найважливіші теми – щодо ціни на газ, компенсації «податкового маневру» Росії, який приніс великі втрати для бюджету Білорусі, тобто щодо ціни на російську нафту для Білорусі, та уніфікація податкового законодавства Росії і Білорусі, яка поставила б білоруські товари в невигідне становище на ринку в порівнянні з російськими.

Переговори делегацій Білорусі та Росії у Санкт-Петербурзі, 20 грудня 2019 року
Переговори делегацій Білорусі та Росії у Санкт-Петербурзі, 20 грудня 2019 року

Олександр Лукашенко після зустрічі заявив, що ціни на нафту і газ узгоджені, і вони не будуть вищими цього року. Тобто залишиться ситуація, яка не передбачає компенсацію Білорусі за податкові маневри Росії на нафтовому ринку, і газ для білоруських підприємств коштуватиме дорожче, ніж для російських.

За словами Лукашенка, ціна газу на 2020 рік для Білорусі буде приблизно на рівні 2019 року – 127 доларів за 1 тисячу кубометрів. Мінськ же просив знизити ціну до 73 доларів, як у Смоленській області плюс витрати на транспортування.

Володимир Путін своє слово на цю тему сказав на пресконференції 19 грудня в Москві, він заявив, що «дивно» було б дотувати по газу іншу країну так само, як Смоленську область.

Володимир Путін. Москва, 19 грудня 2019 року
Володимир Путін. Москва, 19 грудня 2019 року

За словами Путіна, спочатку потрібно уніфікувати законодавство Білорусі та Росії у податковій та інших сферах (фактично білоруси мають прийняти російське законодавство), створити загальні наднаціональні органи, зокрема контрольні та емісійні (ввести єдину валюту), і ще багато чого зробити в плані реалізації Союзного договору 1999 року.

Лукашенко багато разів заявляв, що на це не готовий піти. Він каже, що буде лише економічна інтеграція, але не політична. Цього разу на політичні поступки він не пішов, тобто аншлюс Білорусі не пройшов. Але білоруська опозиція Лукашенкові не вірить.

Опозиція за скасування союзного договору з Росією

Саме проти такої перспективи аншлюсу виступили 20 грудня 2019 року у Мінську. Вже втретє за місяць, опозиційні активісти та молоді люди, які не входять до політичних структур, вийшли на антиросійський мітинг. Вони провели масову акцію в центрі міста проти поглиблення інтеграції з Росією, за скасування цього союзного договору.

Антиросійський мітинг у Мінську. 20 грудня 2019 року
Антиросійський мітинг у Мінську. 20 грудня 2019 року
Мінськ, 20 грудня 2019 року
Мінськ, 20 грудня 2019 року

«Укладена за спинами людей в 1999 році угода про союзну державу ще отримає свою юридичну оцінку. У Конституції Білорусі записано, що державні органи діють публічно, суспільство повинно знати про діяльність державних органів. За Конституцією Білорусь – унітарна суверенна держава. Це влада теж не виконує. Силові структури не захищають нас. Але ми самі захистимо наш суверенітет», – заявив на мітингу 20 грудня громадський діяч Лявон Борщевський.

Лявон Барщевський
Лявон Барщевський

Активісти вже збирають підписи за скасування союзного договору, з такою ініціативою також виступила ексдепутат парламенту Білорусі Ганна Канапацкая.

Якщо знадобиться, то ми повинні бути готові і взяти зброю, щоб захиститися від навали зі сходу
Ригор Кастусьов

«Сто років тому наші предки піднялися на боротьбу за незалежність нашої країни. І сьогодні ми повинні повторити їхній подвиг. Ми повинні бути готові захищати нашу незалежність, наш суверенітет, до кінця. Якщо знадобиться, то ми повинні бути готові і взяти зброю, щоб захиститися від навали зі сходу. Ми повинні бути готові до всього», – заявив на мітингу в Мінську голова партії «Білоруський народний фронт» Ригор Кастусьов.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG