Доступність посилання

ТОП новини

Перший бій за Євробаскет-2021: Україна у фартовому жовтому та з новачками


Новий головний тренер, дебютанти збірної, рідний жовтий колір та знайомі суперники… Чоловіча збірна України з баскетболу розпочинає боротьбу за путівку до чемпіонату Європи 2021 року. Уже сьогодні, 20 лютого, о 20:30 за київським часом «синьо-жовті» вийдуть на спортивну арену в Граці, де зіграють з господарями – збірною Австрії. Усього в лютому команда Айнарса Багатскіса проведе два матчі. Кого боятися із суперників? З якими труднощами можуть стикнутися «синьо-жовті»? Головне питання в усіх баскетбольних пабліках – «А де Михайлюк та Лень?». Усі відповіді читайте в матеріалі від Радіо Свобода.

До бою: без NBA, але із легіонерами

До складу збірної України не змогли приїхати Свят Михайлюк та Олексій Лень, які виступають зараз в NBA, де пік сезону. Також не побачать вболівальники через відновлення після травми і гравця «Дніпра» Іссуфа Санона. А Олександра Мішулу з турецького чемпіонату не відпустив клуб. Проте інші українці-легіонери приїхали всі. Щоправда, капітан команди В’ячеслав Кравцов після перельоту з Японії в заявку на ігри не потрапив.

«Важливо, що наші легіонери цього року отримують солідний ігровий час: Липовий один з ключових гравців віцечемпіона Греції «Промітеаса», Кравцов очікувано багато грає в Японії, стабільно у топовому чемпіонаті Іспанії виходять на майданчик Герун та Бобров. Особисто для мене найбільш інтригуючим у найближчих матчах виглядає виступ Артема Пустового, який на відміну від інших партнерів-легіонерів, отримує обмаль часу в «Барселоні». Проте каже, що знаходиться в хорошій формі. Щоденна робота пліч-о-пліч з зірками каталонського клубу теж багато вартує. Сподіваюсь, Багатскіс дасть Артему достатньо ігрового часу і можливо виступ у збірній якось позитивно вплине на подальшу ситуацію для нашого великого хлопця у клубі», – каже баскетбольний коментатор Філ Бурий.

Тренування збірної України з баскетболу
Тренування збірної України з баскетболу

А ось виклик до лав збірної гравців з українського чемпіонату – це постійна тема у соціальних мережах. Кожен вболівальник хоче бачити саме «своїх». І, звичайно,така думка не завжди збігається з рішенням тренера.

«Я не бачу великих проблем в команді, окрім нестачі «вогню» з периметра. Команди Багатсксіса завжди вирізнялися акцентом на триочкові кидки. У них вистачало гарних шутерів – особливо у збірній Латвії. У нас же, з огляду на закінчення кар'єри Сергієм Гладирем, травму Олександра Кобця та відсутність Свята Михайлюка, зараз з цим не дуже добре. Так, є Макс Пустозвонов, але він – не захисник. Дуже чекаю дебюту в збірній Кирила Марченка – це наш найкращий молодий шутер, і в цій системі його роль має бути дуже важливою. Відсутність Кейсі Шепарда проблемою не вважаю: Денис Лукашов здатен зіграти максимум хвилин на гарному рівні. А Липовий, Близнюк та Зотов його можуть підмінити колективними зусиллями», – пояснює спортивний оглядач Олександр Прошута.

Найбільше представників у складі збірної з команди «Київ-Баскет»
Найбільше представників у складі збірної з команди «Київ-Баскет»

Отже, остаточний склад збірної України на перший матч.

Захисники: Денис Лукашов («Прометей»), Богдан Близнюк («Київ-Баскет»), Віталій Зотов («Хімік»), Кирило Марченко («Хімік»), Олександр Липовий («Промітеас», Греція)

Форварди: Павло Крутоус, Максим Пустозвонов та Сергій Павлов (усі - «Київ-Баскет»), В’ячеслав Бобров («Фуенлабрада», Іспанія), Володимир Герун («Унікаха», Іспанія).

Центрові: В’ячеслав Петров («Київ-Баскет») та Артем Пустовий («Барселона», Іспанія).

Також зараз в австрійському Граці разом зі збірною Іван Ткаченко («Черкаські Мавпи») та Ілля Сидоров («Прометей»). Хоча вони не потрапили у заявку у матчі проти Австрії, але за словами головного тренера, склад команд у першому та другому матчі можуть різнитися.

Чоловіча збірна України на тренуванні у Граці (Австрія)
Чоловіча збірна України на тренуванні у Граці (Австрія)

Можливо четверта перемога над Австрією

За результатами жеребкування чемпіонату Європи-2021 чоловіча збірна України потрапила до групи F, де виступатиме проти Австрії, Угорщини і чинного чемпіона – Словенії. Проте у лютому «синьо-жовті» зіграють лише проти двох суперників. І саме в цих іграх українці мають здобувати лише перемоги та набирати необхідні бали, кажуть експерти.

Сьогодні Україна вийде проти австрійської команди. Ці команди вже тричі зустрічалися, усі матчі завершувалися перемогами «синьо-жовтих». Так під час кваліфікації Євробаскету-1995 року Україна розгромила Австрію з рахунком 71:100. У вже під час кваліфікації чемпіонату Європи 2013 року українці вибороли дві перемоги – (57:61 та 57:68).

Тренування збірної України у Граці (Австрія)
Тренування збірної України у Граці (Австрія)

«Австрія з Сільвеном Ландесбергом, який декілька років тому був найкращим бомбардиром чемпіонату Іспанії, це взагалі б була дуже небезпечна команда. Рашид Махальбашич – дуже сильний бігмен, недарма його зараз занесли до топ-3 кандидатів на титул MVP Єврокубку. Він грає в дуже специфічній манері, яку важко зупинити, і він реально робить партнерів краще. Сподіваюсь, слова тренера Багатскіса, що він знає, як його нейтралізувати – це не лише слова. В Австрії нема довгої лави запасних, але вдома вони можуть бути небезпечними», – каже спортивний оглядач Олександр Прошута.

Цікавий факт: Олександр Липовий та Максим Пустозвонов грали у матчах кваліфікації Євробаскету-2013 проти Австрії. Тож у них є шанс оформити третю перемогу через 8 років.

Збірна України на тренуванні у Граці (Австрія)
Збірна України на тренуванні у Граці (Австрія)

Чи покращить свою статистику Угорщина в зустрічах з Україною?

Уже за три дні, 23 лютого, у Запоріжжі команда Айнарса Багатскіса гратиме проти другого суперника – Угорщини.

З цією командою в України більш довга історія протистоянь – 8 ігор. І хоча перевага на боці «синьо-жовтих» – 6 перемог на рахунку українців, далися вони ненадто легко. Наприклад, остання зустріч у серпні 2012 року в рамках кваліфікації на Євробаскет завершилася мінімальною перевагою українців – 76:78.

За словами баскетбольного коментатора Філа Бурого, останніми роками збірна Угорщини демонструє певний прогрес. Тож легко в Запоріжжі українській збірній не буде, проте «синьо-жовті» мають перемагати.

Тренування збірної України в Австрії
Тренування збірної України в Австрії

«Більша частина гравців збірної Угорщини представляють національну першість, але є і люди, які грають за кордоном. Лідер команди Давід Войвода має хороші хвилини в Серії А у складі міцної італійської «Реджани». У другому італійському дивізіоні за «Орландіну» грає бігмен Акош Келлер, а Марцел Понго виступає у другому німецькому дивізіоні за «Нюрнберг». Ну і про натуралізованого американського захисника Дарріна Говенса, який виступає за угорців з 2017 року і грав за цю команду на Євробаскеті-2017 не забуваємо. У відборі на світову першість 2019 року Угорщина продемонструвала хороший результат: 6 перемог у 12 матчах і 4 місце у другому груповому раунді – ця команда зупинилася фактично за крок від третього місця, яке давало право поїхати у Китай», – розповідає Філ Бурий.

Тренування збірної України в Австрії
Тренування збірної України в Австрії

Дебют головного тренера

Влітку 2019 року збірну України очолив латвійський спеціаліст Айнарс Багатскіс. Українському вболівальнику на той момент тренер вже був відомим, своєю роботою з «Кривбасбаскетом» у сезоні 2011/2012 та двома чемпіонствами київського «Будівельника». А наразі є головним тренером «Київ-Баскета», з яким підкорює Кубок Європи ФІБА.

І якщо з «синьо-жовтими» Багатскіс лише робить дебютний крок до Євробаскету, то збірні очолює не вперше. Шість років він був керманичем чоловічої команди Латвії, з якою виходив у фінальні частини чемпіонатів Європи 2011 та 2013 років, а також посів восьме місце на домашньому Євробаскеті-2015.

Тренування збірної України з баскетболу
Тренування збірної України з баскетболу

Українські фанати та експерти знають Багатскіса, як амбіційного максималіста. Від своїх команд вимагає лише найвищого результату і грати саме тут, і саме зараз, не відштовхуючись від минулих чи майбутніх ігор. І ще влітку тренер зауважив: «головна мета – кваліфікуватися на чемпіонат Європи»!

«Мені подобається бажання Багатскіса звести роботу усіх збірних, починаючи з U-16 і закінчуючи національною до єдиної системи. Історія складна, звичайно, але це насправді може дати результат – прикладів вистачає. У матчах проти Австрії та Угорщини хотілося б, щоб тренерський штаб в обмежений термін зумів знайти оптимальні поєднання гравців та використати їх сильні сторони. Багатскіс добре знайомий з усіма, а з ким менше – у цьому він отримає допомогу від асистентів Степановського та Міхельсона. У те, що гратиме збірна, можна побачити на прикладі «Київ-Баскета»: швидкий баскетбол, агресивна гра на обох сторонах майданчика і, звичайно, правильний настрій команди на окремо взятий матч – коли це необхідно. З цим у колективів Айнарса проблем немає», – розповідає баскетбольний коментатор Філ Бурий.

Айнарс Багатскіс
Айнарс Багатскіс

«Від дебюту Айнарса Багатскіса я чекаю багато. Але якщо не поглиблюватися в нюанси, чекаю одного – перемог з мінімумом валідолу. Ми в тому стані, щоб перемагати цих суперників з достатнім рівнем комфорту та спокою, чого відверто кажучи, дуже бракувало збірній України в останні 5 років», – каже Олександр Прошута.

Це цікаво!

  • У кваліфікації континентальної першості українці беруть участь вже вчотирнадцяте, а ось пробитися до Євробаскету «синьо-жовтим» вдавалося лише 8 разів – у 1997, 2001, 2003, 2005, 2011, 2013, 2015, 2017 роках.

Україна повертається до рідного жовтого кольору. Востаннє в такому кольорі збірна грала на чемпіонаті Європи 2013 року, коли посіла шосте місце.

Денис Лукашов - другий капітан збірної України
Денис Лукашов - другий капітан збірної України
  • ​Тепер в українській збірній два капітани. До вже досвідченого «кепа» В'ячеслава Кравцова приєднався Денис Лукашов. А враховуючи, що В'ячеслав не зіграє проти Австрії, то у Лукашова той самий випадок, коли «з корабля на бал». Не встигнув отримати «капітанську пов’язку», а вже у першому ж матчі вести команду до перемоги! Проте, якщо на капітанському мостику у Лукашова дебют, то в грі у складі збірної – ні. Тож досвіду і характеру гравцю кам’янського «Прометея» вистачить.

Через п'ять років українську чоловічу команду знову тренує іноземний спеціаліст. Щоправда, вперше це не представник США. До цього часу керманичем із-за кордону був Майк Фрателло, з яким Україна і потрапила до топ-6 континенту.

Збірна України на тренуванні в Австрії
Збірна України на тренуванні в Австрії
  • ​Вперше! Українська команда мала шанс виїхати на важливі матчі у складі чотирнадцятьох гравців. Зазвичай, брали лише 12 баскетболістів, хто був у заявці. Проте в Австрії у Айнарса Багатскіса ще був шанс подивитися на гру команди та обрати той самий оптимальний склад на перший матч.

Отже, сьогодні о 20:30 за київським часом вболівайте за чоловічу збірну України з баскетболу 5х5, яка розпочинає кваліфікацію Євробаскета-2021 з матчу Австрії. А уже 23 лютого о 18:00 чекайте на гру проти Угорщини.

Також у понеділок, 24 лютого, Радіо Свобода опублікує матеріал-підсумки про виступ «синьо-жовтих» у перших матчах. Нагадаємо, що жіноча збірна з баскетболу розпочала виступи у кваліфікації Євробаскету ще у 2019 році.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG