Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Голова МОЗ Скалецька 14 днів проведе із евакуйованими із Уханя на карантині у Нових Санжарах


Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька
Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька

Евакуація українців із Уханя: як їх зустрічали

45 громадян України та 27 іноземців, супроводжуючі лікарі та екіпаж прилетіли 20 лютого з Китаю до України. За даними української влади, усі вони – здорові. Однак, їх все одно впродовж 14 днів будуть утримувати на обсервації (карантині) у закритому медичному центрі Національної гвардії у Нових Санжарах.

Місцеві жителі влаштували протест проти розміщення своїх співгромадян у закритому медичному закладі. Це пояснювали тим, що він розташований у самому населеному пункті та межує з житловими будинками. Внаслідок сутичок кілька автобусів із евакуйованими зазнали ушкоджень. Щонайменше у двох автобусах із пасажирами були побиті вікна.

Із закликами до людяності навіть виступили провідні християнські церкви України.

Зокрема, у Православній церкві України (ПЦУ) заявили: «Кожен з нас може і має зрозуміти, як нам ставитися до тих, кого евакуюють з Китаю – так само, як би ми хотіли, щоби поставилися до нас, якщо би ми опинилися на їхньому місці! …Отже, нехай страх перед хворобою не затуманює наші розум і совість, нашу людяність! …Нехай Господь дасть усім нам, як суспільству, мудрість та витримку, збереже від пошесті згубної хвороби та від згубної ненависті й відчуження!»

Близько 20:00 автобуси з українцями та іноземцями таки заїхали в санаторій «Нові Санжари». Поліція повідомила про два кримінальні провадження за фактом заворушень.

Міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька заявила, що вирішила приєднатися до людей, евакуйованих із Китаю, яких на два тижні помістили під карантин-спостереження (обсервацію), і провести наступні 14 днів разом із ними в одному приміщенні і в тих самих умовах.

І поки одні засуджують нечуйність місцевих мешканців, інші обговорюють, хто винен у спалаху паніки: уряд, медіа чи всі разом. Чи є підстави для хвилювання щодо небезпеки поширення коронавірусу в Україні? Про це Радіо Свобода розпитало лікарів і науковців.

У Києві вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні

У Києві відбулася Хода гідності. Родичі Героїв Небесної сотні, поранені майданівці та активісти пройшли урядовим кварталом від Кріпосного провулку через вулицю Грушевського до майдану Незалежності. А звідти – до меморіалу Небесній сотні. Біля меморіалу відбувся молебень пам’яті загиблих учасників Революції гідності. По закінченню молебню на алеї провели акцію «Ангели пам’яті».

Банер «Росія почала війну тут!», який активісти повісили на пішохідному мосту на Алеї Небесної Сотні в шосту річницю загибелі найбільшої кількості учасників Революції гідності. Київ, 20 лютого 2020 року
Банер «Росія почала війну тут!», який активісти повісили на пішохідному мосту на Алеї Небесної Сотні в шосту річницю загибелі найбільшої кількості учасників Революції гідності. Київ, 20 лютого 2020 року

Одразу після обстрілу. Золоте-4, Оріхове, Новотошківка – фотоісторія

18 лютого контрольовані Росією збройні формування атакували та здійснили спробу захопити позиції ЗСУ поблизу селища Оріхове. Про планомірність та ретельність планування атаки свідчить масштаб артпідготовки, кажуть фахівці. Загалом по позиціях українських військових на цій ділянці фронту, за даними штабу ООС, було випущено понад 400 снарядів забороненого «Мінськом» калібру. Українська артилерія відповіла російським гібридним силам не меншою кількістю.

Начальник Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак заявив, що ситуація наразі повністю контрольована і бойовикам не вдалося реалізувати плани із захоплення нових територій.

Кореспонденти Радіо Свобода побували в усіх трьох населених пунктах поблизу цієї ділянки фронту.

Таємні українські угіддя олігарха-сепаратиста з «ПМР» (спецрепортаж-розслідування)

Уже майже шість років українські військові воюють із проросійськими бойовиками на Сході України. І в той же час на її мирних територіях угіддями обзаводиться придністровський олігарх Віктор Гушан, якого називають «одним із основних бенефіціарів існування невизнаного «Придністров'я», підприємства якого наповнюють скарбницю самопроголошеної «ПМР» і з яких годуються тамтешні проросійські сепаратисти, контрольовані Росією.

«Схеми» виявили, що Віктор Гушан володіє значною кількістю нерухомості – і її географія виходить далеко за межі Одещини, сусіднього із невизнаним «Придністров’ям» регіону. Крім того, журналісти з’ясували, що проросійський олігарх має українське громадянство і все більше часу проводить в Україні серед своїх володінь.​

Війська Туреччини і Росії вступили в бої у Сирії, загинули двоє турецьких військових

У Сирії посилюється військове протистояння на тлі невдалих переговорів щодо вирішення кризи між Росією та Туреччиною, інтереси яких у цьому конфлікті суттєво розходяться. Міністерство оборони Туреччини заявило, що двоє турецьких солдатів загинули внаслідок авіаудару у сирійській провінції Ідліб. У результаті нападу було поранено ще п’ять солдатів. У заяві міністерства, розміщеній у твітері, йдеться про те, що військові Туреччини реагують на напад. Міністерство також повідомило про знищення 50 сирійських урядових солдатів у відповідь.

Російські військові заявили, що «бойовики» в Ідлібі розпочали масштабний наступ на позиції сирійської армії поблизу села Нейраб під прикриттям турецької артилерії, додавши, що лише чотири сирійські солдати були поранені турецьким артилерійським залпом.

Читайте Радіо Свобода, щоб не пропустити головне!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG