Доступність посилання

ТОП новини

Прапор у часи України-Русі був надзвичайно важливою річчю – історик


Ілюстраційне зображення. Пам'ятник засновникам Києва на майдані Незалежності під час Революції гідності. Київ, 20 лютого 2014 року
Ілюстраційне зображення. Пам'ятник засновникам Києва на майдані Незалежності під час Революції гідності. Київ, 20 лютого 2014 року

Синьо-жовтий стяг – Державний прапор України – має довгу, майже тисячолітню історію. Його піднімали руські воїни над ворожою фортецею, котру здобули. Синьо-жовтий стяг несли найкращі воїни у походах. Цим стягом покривали тіла загиблих… І від доби княжої України-Русі фактично нічого не змінилось, а за умов нинішньої війни з Росією роль синьо-жовтого стягу у свідомості українців зросла. Про походження прапора та його «еволюцію» Радіо Свобода розповів історик Олександр Алфьоров.

Четвертий том (1903 року) оригінального видання десятитомної монографії «Істория України-Руси» в Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського. Львів
Четвертий том (1903 року) оригінального видання десятитомної монографії «Істория України-Руси» в Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського. Львів

– Із літописних джерел відомо, що прапорами Русі часто були полотнища, зафарбовані у червоний колір. Також можемо дізнатись, що на прапорах наших князів зображали різні геральдичні фігури. У цілому, прапор був неймовірно важливою річчю. Адже прапор міг привести до перемоги, для цього інколи князі вдавались до маніпуляцій.

– Князі і маніпуляції?!.

– Наведу приклад: іноді князі під час військових походів піднімали прапори відомих й поважних князів над табором, чим, по суті, сіяли паніку у лавах супротивника. Водночас треба було уважно слідкувати за княжим прапором, згідно з літописами. Іноді вороги захоплювали «головний» княжий прапор і піднімали його над певним місцем. І наша дружина, коли їхали «на прапор», потрапляла у пастку.

– Тобто це була така стратегія військова, з використанням прапора?

– Так: піднімаючи прапор опонентів, князі заманювали у пастки війська, які, нічого не підозрюючи, йшли до свого прапора, упевнені, що там є місце збору. А потрапляли – до табору ворога.

– Повернімось до кольорової гами прапорів: які були найпоширенішими?

– Якщо подивитись мініатюри доби Русі, то побачимо прапори червоного кольору (найчастіше), були сині, жовті та зелені прапори, які супроводжувались емблемами та малюнками. А на хоругвах (так званий релігійний прапор – ред.), відповідно, часто зображали Ісуса Христа, Богоматір.

– Коли з’явився синьо-жовтий прапор?

– Це друга половина XIII сторіччя. І прапор мав такий вигляд: на ньому зображено золотого лева на синьому тлі. Це був основний прапор Галицьких князів Романовичів. Але оскільки не кожен прапор було реально так зображати (вишити лева золотом – то вартувало чималої суми), – просто передавали кольорову синьо-жовту гаму.

Прапор Галицько-Волинського князівства
Прапор Галицько-Волинського князівства

Отже, з великою часткою вірогідності ми можемо сказати, що вже у другій половині XIII століття на прапорах Королівства Русі після коронації Данила Галицького можна було бачити синьо-жовті полотнища. Вони символізували золотого лева на синьому тлі. Золотий лев на синьому полотнищі став гербом Галицького Королівства.

Скульптура короля Данила Галицького в будівлі Львівської ратуші
Скульптура короля Данила Галицького в будівлі Львівської ратуші

– Але ж історична доля цього королівства склалася непросто…

– Так, пізніше воно увійшло до складу Корони Польської, пізніше – до складу Австро-Угорської імперії. Але синій і жовтий кольори були невід’ємною частиною української символіки на цих теренах!

ДОВІДКА:

Данило Романович Галицький – король Русі, правитель Галицько-Волинського князівства (1238–1264). Князь Галицький, Володимирський. Останній самостійний великий князь Київський. Представник роду Романовичів, гілки Волинських Мономаховичів із династії Рюриковичів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG