Доступність посилання

ТОП новини

«Я думаю, що це вийде» – Трамп про мирну угоду з талібами, яка може покласти край найтривалішій для США війні


Президент США Дональд Трамп розмовляє з пресою перед поїздкою до Індії,. Вашингтон, 23 лютого 2020 року
Президент США Дональд Трамп розмовляє з пресою перед поїздкою до Індії,. Вашингтон, 23 лютого 2020 року

Напередодні візиту до Індії президент США Дональд Трамп заявив, що готовий підписати мирну угоду з талібами в Афганістані, якщо будуть дотримані умови тимчасового перемир'я між двома сторонами. Семиденний період «зниження жорстокості» передбачає, що сили талібів та США мають утримуватися від великих наступальних дій. Проте з початку дії угоди таліби вже встигли вчинили кілька дрібних атак на контрольно-пропускні пункти афганських сил.

«Ми думаємо, що вони хочуть укласти угоду. Ми хочемо укласти угоду. Я думаю, що це вийде, ми побачимо», – сказав Дональд Трамп журналістам перед від'їздом до Індії 23 лютого.

На початку цього місяця обидві сторони оголосили про тижневе «зниження жорстокості», яке набрало чинності 22 лютого.

Якщо умови перемир'я будуть дотримуватися, наступним кроком стане підписання мирної угоди, яка покладе край найтривалішій для Сполучених Штатів війні.

«Ви знаєте, що у нас є певний період відмови від жорстокості. Він тримається півтора дня, тому ми подивимося, що буде далі», – сказав Трамп, додавши, що «після 19 років» війни настав час для сил США «повернутися додому».

Ми готуємося до підписання
Майк Помпео

21 лютого держсекретар США Майк Помпео заявив, що Сполучені Штати і таліби ведуть переговори щодо політичного врегулювання, щоб покласти край конфлікту в Афганістані і зменшити кількість американських військовослужбовців в регіоні, яких в Афганістані налічується понад 12 тисяч.

«Ми готуємося до підписання (мирної угоди – ред.), яке відбудеться 29 лютого», – сказав Помпео.

Він зазначив, що незабаром після цього відбудуться внутрішньо-афганські переговори задля «всеосяжного і постійного припинення вогню та майбутнього політичного плану для Афганістану».

Я вітаю заяву про те, що досягнуто порозуміння про значне скорочення жорстокості в Афганістані
Єнс Столтенберг

Таліби підтвердили заплановане підписання угоди 29 лютого «перед міжнародними спостерігачами» і заявили, що «основи для внутрішньо-афганських переговорів будуть врегульовані».

Раніше глава НАТО Єнс Столтенберг заявив, що угода про «зниження жорстокості» відкрила можливий шлях до стійкого миру в Афганістані.

«Я вітаю сьогоднішню заяву про те, що досягнуто порозуміння про значне зменшення жорстокості в Афганістані», – йдеться в заяві Столтенберга.

Крихка угода

Водночас, американські та афганські посадовці попереджають, що мирна угода досить крихка, оскільки в Афганістані є багато збройних угруповань, які не зацікавлені в мирі, пишуть в американському виданні The Washington Post. Представники США заявили, що наявні механізми моніторингу зможуть визначити, чи є ці атаки справою рук «противників угоди».

Через кілька годин після того, як угода «зниження жорстокості» набула чинності місцеві сили безпеки повідомили про низку зіткнень між урядом і силами талібів. Проте генерал армії США Остін Скот Міллер та високопоставлені афганські посадовці заявили, що насильство не обов'язково означає порушення угоди, йдеться у статті видання.

Генерал Остін Скот Міллер під час зустрічі з президентом Афганістану Ашрафом Гані, 7 жовтня 2017 року
Генерал Остін Скот Міллер під час зустрічі з президентом Афганістану Ашрафом Гані, 7 жовтня 2017 року

Міллер, як повідомляє The Washington Post, назвав скорочення насильства «випробувальним періодом», протягом якого американські і афганські урядові сили залишають за собою право захищатися в разі нападу.

«Ми всі спостерігаємо за цим, щоб побачити, чи всі сторони спроможні виконати свої зобов'язання», – заявив Міллер.

Видання також повідомляє, що представник губернатора провінції Пактія підтвердив, що атаки талібів на урядові контрольно-пропускні пункти тримали понад годину, після того, як почалося «зниження рівня жорстокості». Такі ж скоординовані атаки талібів підтвердили на півночі країни у провінції Балх.

«Талібан не оголошував про припинення вогню зі США, але про скорочення насильства протягом зазначеного періоду», – заявив представник талібів Забіулла Муджахід.

«Кожну атаку або «пожежу» талібів не слід розглядати як порушення, оскільки це не припинення вогню», – наголосив Муджахід.

У свою чергу, в ООН висловили стурбованість розвитком подій в Афганістані.

«Застосування сили або будь-яких інших незаконних засобів у той час, коли тривають зусилля по зниженню рівня жорстокості... ставить під загрозу надії населення на мир», – йдеться у заяві організації.

Моніторинг ситуації в Афганістані протягом наступного тижня будуть здійснювати спільні американсько-афганські групи.

Візит Трампа до Індії

Тим часом Дональд Трамп прибув до міста Ахмедабад, що на заході Індії, у своїй першій поїздці туди в ролі президента.

Під час виступу перед 100-тисячною публікою на другому найбільшому стадіоні у світі, Трамп пообіцяв зміцнити торговельні зв'язки між Вашингтоном і Делі. Він також додав, що США готові надати Індії «найкраще і найнебезпечніше військове обладнання» – від безпілотників до вертольотів і ракетних систем.

Президент США Дональд Трамп та прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді на стадіоні Сардар Патель, Індія, 24 лютого 2020 року
Президент США Дональд Трамп та прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді на стадіоні Сардар Патель, Індія, 24 лютого 2020 року

Президент США завив, що з нетерпінням чекає розширення космічної співпраці між двома країнами, і що обидві сторони перебувають на ранніх стадіях укладення «неймовірної» торгової угоди.

Трамп також подякував прем’єр-міністру Індії Нарендрі Моді, який був присутній на заході.

Пізніше Трамп у супроводі першої леді Меланії Трамп планує відвідати Агру на півночі Індії, щоб побачити знаменитий мавзолей Тадж-Махал.

Потім він вилетить в Нью-Делі, де 25 лютого проведе переговори на рівні делегацій разом із Нарендрою Моді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG