Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Коронавірус атакує Європу. Як протидіятиме Україна?


Люди стоять в черзі біля супермаркету в місті Казальпустерленго, в якому італійська влада оголосила карантин
Люди стоять в черзі біля супермаркету в місті Казальпустерленго, в якому італійська влада оголосила карантин

Захворювання від Covid-19 виявлено вже у понад 30 країнах. Але ВООЗ не оголошує стану пандемії

Спалах захворювань, викликаних новим коронавірусом Covid-19, поза межами Китаю протягом останнього тижня викликав у всьому світі занепокоєння, що всесвітню пандемію цієї хвороби може бути вже не можливо стримати. Нині, коли фахівці в Північно-Східній Азії, на Близькому Сході і в Європі намагаються локалізувати ці спалахи, дедалі більше міжнародних фахівців кажуть, що коронавірус уже не стримати.

Так, перші випадки захворювання на коронавірус зафіксували у Хорватії і Швеції. Обидва пацієнти, у першому випадку – молодий хлопець, у другому – 70-річний чоловік, нещодавно побували в Італії.

Крім того, заступник міністра охорони здоров'я Ірану Ірадж Харірчі теж заразився коронавірусом Covid-19. Про зараження вірусом у соцмережах повідомив також депутат парламенту Ірану Махмуд Садекі.

Через коронавірус міжнародний олімпійський комітет допускає скасування Олімпіади-2020. Компанія Paramount зупинила виробництво сьомої частини фільму «Місія нездійсненна» з Томом Крузом. А міланський «Інтер» зіграє з болгарським «Лудогорцем» в 1/16 фіналу Ліги Європи перед пустими трибунами.

А тепер – про ситуацію в Україні. Що робитиме український уряд після Нових Санжар?

Повідомлення про спалах коронавірусу в Італії наразі не викликало паніки в Україні. На українських автомобільних пунктах перетину кордону та в міжнародних аеропортах запроваджені додаткові протиепідеміологічні заходи. Також влада ухвалила рішення проводити температурний скринінг усіх громадян, як прибувають на територію країни. У Міністерстві охорони здоров’я запевняють, що можуть протягом кількох годин підтвердити чи спростувати підозру на коронавірус у прибулого з-за кодону. А експерти нагадують, що коронавірус у приблизно в 98 відсотках випадків не загрожує життю і є виліковним. Як захиститися від інфекції, що буде з інфікованими та чим коронавірус відрізняється від попередніх епідемі? Читайте про це за лінком.

Інтерв’ю голови МОЗ України про карантин у Нових Санжарах

Україна робить усе можливе, щоб не допустити поширення коронавірусу в країні. З минулого тижня в медичному центрі в селищі Нові Санжари Полтавської області на карантин на два тижні розміщені українці, евакуйовані з Китаю. На карантині в Санжарах разом із евакуйованими українцями перебуває міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька. Щоправда, вона не обмежена в переміщеннях, на відміну від евакуйованих, так як спілкується з ними виключно в захисному костюмі. Про ситуацію у Нових Санжарах і загалом в Україні, вона розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.

Далі коротко:

  • Поліція відкрила справу проти продюсерки телеканалу «1+1» Олени Єремєєвої після заяв про «тональність української мови», повідомив Володимир Ар’єв.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що заборгованість з виплати заробітної плати гірникам державних шахт має бути погашена впродовж березня та квітня.
  • Секретар Ради національної безпеки України Олексій Данілов вважає, що говорити про відновлення подачі дніпровської води до анексованого Росією Криму неможливо до деокупації півострова.

Децентралізація, нова Конституція і «червоні лінії»: про що партія влади домовляється з місцевими громадами та експертами

Які права матимуть об’єднані територіальні громади та що буде з містами і селами, які ще не об’єдналися? Як формуватимуться місцеві бюджети і будуватиметься інфраструктура? Хто дбатиме про безпекові питання? І які функції зрештою центральна влада залишить собі? Ці та інші зміни до українського законодавства почали обговорювати в Києві, з ініціативи партії «Слуга народу», після того, як минулий текст змін до Конституції (щодо децентралізації) президент Володимир Зеленський відкликав на доопрацювання. Після обговорення в столиці з експертами та дипломатами, дискусію «повезуть» по українських регіонах. Якою буде українська децентралізація та коли її внесуть до Конституції? Це з’ясовувало Радіо Свобода.

Від Муратової до Цілик:​ 10 фільмів, якими Україна може пишатися на «Берлінале»

Берлінський кінофестиваль або ж просто «Берлінале» святкує 70-річчя. Майже щороку фільми про Україну беруть участь у різноманітних програмах форуму, але лише одиниці з них отримали престижні нагороди. Радіо Свобода згадує режисерів та фільми про Україну, які боролися за нагороди «Берлінале».

Із архівів КДБ: доля останнього полковника УПА Василя Левковича-«Вороного»

Побратими вважали його загиблим і надали звання полковника «посмертно». Він пройшов через численні допити протягом року слідства у львівській Тюрмі на Лонцького – товаришів не видав, а про свою позицію і боротьбу за незалежну Україну говорив прямо. У концтаборах сталінського ГУЛАГУ провів 25 років. Був реабілітований у 1997 році. Матеріали КДБ із грифом «цілком таємно» – до століття від дня народження останнього полковника УПА Василя Левковича-«Вороного» – опублікував Центр досліджень визвольного руху.

Василь Левкович, останній полковник УПА із псевдо «Вороний»
Василь Левкович, останній полковник УПА із псевдо «Вороний»

Шість років після Майдану. Монолог Піаніста

Шість років тому ми записали інтерв’ю з Піаністом Майдану у старій будівлі Київського бюро Радіо Свобода на Хрещатику. Тоді після того, як відео з одним із перших його виступів стало вірусним, про Піаніста говорили всі, а фортепіано несподівано стало з’являтися на протестах в інших українських містах. Тоді ще не було близько сотні загиблих на Інститутській та Грушевського, Росія ще не окупувала Кримський півострів, і ще не почалася війна на Донбасі. Цього разу ми зустрічаємося перед одним із його концертів у Києві до роковин тієї зими. За цей час Піаніст майже не давав інтерв’ю, але залишався у центрі подій. Подаємо його розповідь прямою мовою.

Піаніст Майдану досі публічно не з'являється без балаклави і майже не дає інтерв'ю
Піаніст Майдану досі публічно не з'являється без балаклави і майже не дає інтерв'ю

Пам'ятайте про важливе!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG