Доступність посилання

ТОП новини

Український метафоричний фільм Михайла Іллєнка «Толока» виходить на великі екрани


Під час зйомок фільму «Толока»
Під час зйомок фільму «Толока»

У Львові відбувся допрем’єрний показ фільму українського режисера Михайла Іллєнка «Толока». Над стрічкою працювали з 2013 року. І ось лише у 2020-му роботу завершили. Створений фільм за мотивами балади Тараса Шевченка «У тієї Катерини…». Прем’єра романтичної стрічки «Толока» в Україні запланована на 12 березня.

Фільм про українську хату і толоку, а радше про любов. Це боротьба за виживання, за свою рідну домівку, яку постійно руйнує ворог. Кожна війна і лихо забирали людські життя і залишали тисячі українців без даху над головою. Однак рідні, друзі, односельці приходили на толоку і допомагали збудувати гуртом нову хату.12 домівок змінила героїня фільму Катерина (роль виконує акторка Іванна Іллєнко), а через них промайнула 400-літня історія України.

Сюжетом для сценарію Михайло Іллєнко взяв баладу Шевченка «У тієї Катерини…» – а це 66 рядків про те, як Катерина не одне століття чекає на кохану людину з полону. Жінка не старіє і не втрачає надію, вона красива і сильна, готова віддати все заради лише одного – побачити коханого. Щоразу, яке б лихо не пронеслось і не зруйнувало її домівку, знову і знову знаходить сили піднятись і жити.

«У тієї Катерини

Хата на помості,

Із славного Запорожжя

Наїхали гості».

Шевченко – актуальний поет і дозволив пофантазувати
Михайло Іллєнко

«Я не помічав вірша Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості», а коли його відкрив, то подумав, що це ж вірш про хату. Так почався сценарій. Шевченко – актуальний поет і дозволив пофантазувати. І цей сюжет привів фільм у наші дні», – каже режисер Михайло Іллєнко.

Презентація фільму у Львові
Презентація фільму у Львові

Ще у 1967 році Михайло Іллєнко задумав створити свій фільм. Але реалізувати ідею у радянський час йому не вдалося через цензуру, а на початку незалежності України про українське кіно не дбали на державному рівні. Лише у 2013 році режисер розпочав роботу над стрічкою. Однак творча група призупинила працю через події на Майдані і бойові дії на Донбасі. Це була складна творча перерва, але за цей час вдалося внести певні зміни у сценарій. Відтак з’явилась тема Криму, де свою останню, дванадцяту, хату збудувала героїня завдяки толоці.

Михайло Іллєнко толоку називає стратегією виживання України, таємною зброєю проти воєн, Голодомору, репресій, руйнування українського села, Чорнобиля.

Толока привчила людей до єдності
Михайло Іллєнко

«У нас є таємна зброя – толока. Збирається толока – і є шанс на виживання. І це почалось ще до трипільських часів. Після кожної біди будували, і толока привчила людей до єдності. Це залишилось в генетичному коді українців, коли біда і збираються на Майдан, разом перемагають біду. Кожного разу видається, що це найгірше випробування, а фільмом ми намагалися розказати про те, що були випробування, і вони в минулому. Трапилась біда і є глина, вода, очерет і деревина. Толока гуртувала, будувала, рятувала українців», – говорить режисер.

Зйомки фільму відбувались в Україні. Останню толоку, коли хату героїні Катерині будували у Криму, зняли під Борисполем. Місцевість добре відповідала творчому задумові. Костюми до фільму підбирали гуртом.

Іванна Іллєнко у ролі Катерини
Іванна Іллєнко у ролі Катерини

Михайло Іллєнко використав у фільмі дитячий спогад українського актора Івана Миколайчука.

«Іван Миколайчук розповів мені незадовго до смерті, що коли він був дитиною, міг загинути від божевільного маніяка. І хтось підказав йому виписати довідку, що той чоловік ніби нормальний, здоровий. Ця історія стала складовою фільму. Це дуже дорога для мене історія», – розповів режисер.

Через увесь фільм герої співають українську народну пісню «Чорні очка, як терен».

Цей фільм – як мікс музики і української ідентичності
Сергій Фоменко

«Ми з гуртом «Мандри» зробили музику, і до нас долучились багато класних людей. Цей фільм – як мікс музики і української ідентичності. Я фанат містифікації і казки, і це є у фільмі, як і було у стрічці Михайла Іллєнка «Фучжоу». Толока – це спільна сила. Наша українська сила – в тому, що ми можемо діяти спільно. Якщо ми об’єднані – ми сильні, якщо роз'єднані – нас немає. У цьому головна ідея фільму і пісенного твору. Це фільм-сага. Бо об’єднана вся історія України за 400 років і вдалося заглянути у майбутнє. Це творчий документ часу, коли ми жили і наша попередня історія», – наголосив музикант Сергій Фоменко.

Романтична балада «Толока» створена за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Фільм отримав понад 28 мільйонів гривень від держави – а це 98% вартості стрічки.

Зі Львова розпочався допрем’єрний показ. А прем’єра – 12 березня. Однак ще торік стрічку режисер і актори презентували бійцям у понад 20 містах і селищах Донецької і Луганської областей. І показ відбувався не у кінотеатрах, звісно, але для творчої групи це був дуже важливий глядач. Із кожного проданого квитка на фільм «Толока» 7 гривень перераховуватимуть на допомогу для української армії.

Режисер Михайло Іллєнко відомий фільмами «Фучжоу» (1994 рік), «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» (2011 рік). Його новий фільм – романтична притча, метафоричне кіно, майстерна і мистецька робота українського режисера, кажуть фахівці, де використані тонкі і вдалі художні образи, а ще це кіно з глибокими смислами, де є багато гумору і надії, що все буде в українців добре.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG