Доступність посилання

ТОП новини

Як київський програміст робить музичні інструменти зі старих меблів


Київський айтішник Богдан Тодчук у пошуках старих дощок для музичних інтрументів
Київський айтішник Богдан Тодчук у пошуках старих дощок для музичних інтрументів

У Києві 36-річний програміст після роботи йде на смітник за старими меблями і робить із них музичні інструменти.

Богдан Тодчук працює на найбільшому в Україні концерні оборонно-промислових підприємств «Укроборонпром». «Ідеш із роботи, просто бачиш дощечку і береш її. Або перекладаєш і, наприклад, дорогою назад ідеш і забираєш», – розповідає він.

Коли я почав працювати, я відчував, що в мене незакритий ґештальт якийсь, незакрита можливість
Богдан Тодчук


Богдан – фізик за освітою. Робити музичні інструменти він почав три роки тому. Хоча свою найпершу гітару зробив, коли був ще школярем. «Мені подобалася музика завжди. Я теж знайшов дерево на підворітті десь і зробив. Коли я почав працювати, я відчував, що в мене незакритий ґештальт якийсь, незакрита можливість», – говорить він.

Богдан упевнений, що інструменти зі старих меблів звучать краще і не деформуються з часом: «Якщо ми беремо дошку з крамниці, то вона висушена в спеціальній мікрохвильовці. Коли пара виходить з усього дерева – воно деформується, псуються волокна, звук проникає через нього гірше. Матеріали, ті, що на вулиці, – вони проходили природну сушку протягом дуже довгого часу. Наприклад, старі речі сушаться років 20 у домашніх умовах».

Матеріали, ті, що на вулиці, – вони проходили природну сушку протягом дуже довгого часу. Наприклад, старі речі сушаться років 20 у домашніх умовах
Богдан Тодчук


У майстерню він приходить після роботи кілька разів на тиждень: зібрані дошки потрібно обробити. На виготовлення однієї гітари або скрипки зі старих меблів у Богдана йде від трьох до шести місяців. Програміст зробив уже п’ять музичних інструментів і відремонтував контрабас.

Після того як про Богдана розповіли журналісти, у нього почали замовляти інструменти. Наприклад, одну таку гітару чи скрипку зі старих меблів він оцінив в 10 тисяч гривень.

Відео телеканау Радіо Свобода «Настоящее время» мовою оригіналу:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG