Доступність посилання

ТОП новини

Закриття кордонів, але не для росіян. Як протистоїть COVID-19 влада сепаратистських регіонів 


Український військовий на одному з пунктів в'їзду-виїзду на непідконтрольну територію Донбасу неподалік селища Новотроїцьке, 16 березня, 2020 року
Український військовий на одному з пунктів в'їзду-виїзду на непідконтрольну територію Донбасу неподалік селища Новотроїцьке, 16 березня, 2020 року

Самопроголошені республіки Абхазія та Південна Осетія закрили кордони з Грузією, в молдавському Придністров'ї був обмежений вільний виїзд, а в так званій «ДНР», за словами українських чиновників, вже зафіксовані десятки випадків захворювання COVID-19. В міру того, як все більше країн закривають кордони через коронавірусну інфекцію, «Настоящее Время» вирішило розібратися, як з пандемією справляються на територіях, які контролюються сепаратистами.

Абхазія і Південна Осетія: «виключення» для росіян

Офіційної інформації щодо того, що на непідконтрольних столицям територіях пострадянського простору були виявлені випадки захворювання коронавірусною інфекцією, не надходило. Фактична влада самопроголошених республік через підконтрольні їм ЗМІ розповідають про вжиття заходів для попередження вірусної епідемії: ініціюють штаби, закривають кордони і запроваджують карантин – все як у звичайних державах.

Абхазія, яка в 2008 році проголосила незалежність від Грузії, з 14 березня оголосила про закриття кордону з нею. Про це повідомив Валерій Бганба, виконуючий обов'язки голови самопроголошеної республіки. Крім того, з кінця лютого в регіоні запровадили заборону на проведення масових заходів і припинили пускати до себе іноземців, проте росіяни під це обмеження не підпадають.

У Грузії, за даними на 16 березня, на COVID-19 захворіли 33 особи. Офіційні особи самопроголошеної Абхазії заявляють, що на її території не зареєстровано жодного випадку зараження коронавірусом. При цьому в сепаратистському регіоні досі відсутні експрес-тести для виявлення інфекції. Вони їх доставлять туди лише 19 березня.

Слідом за Абхазією крокує й Південна Осетія, яка теж в односторонньому порядку оголосила незалежність від Грузії в 2008 році. Там також закрили кордони і теж роблять винятки для російського напрямку. За останніми даними, російсько-південно-осетинський кордон працює в штатному режимі. За інформацією журналістів проекту RFE/RL «Эхо Кавказа», в Південній Осетії відсутні експрес-тести для виявлення вірусу, чи з'являться вони на території самопроголошеної республіки найближчим часом, з'ясувати не вдалося.

Влада Грузії в свою чергу декларує готовність допомогти населенню сепаратистських Абхазії і Південної Осетії в боротьбі з епідемією. У відповідь на це самопроголошена влада республік звинувачує своїх грузинських візаві в «політичному самопіарі».

«ЛНР» та «ДНР»: від 1 до 12 хворих

На непідконтрольних Києву територіях Донбасу ситуація виглядає неоднозначною. За даними міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, в одній тільки Горлівці (місто на окупованій території – ред.) вже зафіксовано 12 випадків зараження коронавірусом. Інформацію про наявність заражених також підтвердив голова РНБО України Олександр Данилов, але він повідомив подробиці лише щодо одного випадку.

Жінка, яка хвора, повернулася через Москву з Китаю, їхала в мікроавтобусі
Олександр Данилов


«Жінка, яка хвора, повернулася через Москву з Китаю, їхала в мікроавтобусі і саме [таким чином] все це відбувалося», – заявив Данилов з посиланням на Службу зовнішньої розвідки країни.

Представники контрольованих проросійськими сепаратистами регіонів спростовують цю інформацію і стверджують, що на їхній території був лише один випадок підозри на зараження, який [згодом] не підтвердився.

В перебігу засідання РНБО 13 березня Україна змінила режим роботи пунктів в'їзду-виїзду на непідконтрольну територію Донбасу. Тепер виїхати з так званих «ДНР» або «ЛНР» можуть лише люди, які мають прописку на підконтрольних Києву територіях або документ внутрішньо переміщеної особи. На другий день керівники сепаратистів з «народних республік» запровадили по відношенню до українців дзеркальні заходи перетину своїх КПП на лінії розмежуваня.

Придністров'я: тестування в Кишиневі і виїзд з дозволу міліції

Придністров'я, яке оголосило про свою незалежність від Молдови на початку 1990-х років, теж говорить про відсутність на його території хворих на COVID-19. В регіоні немає дефіциту тестів, проте на аналіз їх з Тирасполя відправляють в Кишинів, повідомляє Молдавська служба Радіо Свобода/Радіо вільна Європа.

Влада сепаратистської «ПМР» оголосила карантин у навчальних закладах і посилила контроль на адміністративному кордоні, але при цьому не перекрила його повністю, як це зробило багато країн. Проте за останній тиждень в'їзд до «ПМР» було заборонено 300 іноземцям, які приїхали з країн з нестабільною епідеміологічною обстановкою. Крім того, в Придністров'ї запроваджено обов'язкову ізоляцію для громадян, які відвідували країни з неблагополучною ситуацією з коронавірусною інфекцією.

Президент самопроголошеної республіки Вадим Красносельський рекомендував жителям виїжджати з території Придністров'я лише в разі гострої необхідності і зобов'язав їх перед виїздом повідомляти про цілі візиту в МВС сепаратистського регіону.

Якщо громадянин зібрався кудись виїхати за межі Придністров'я, він повинен в обов'язковому порядку повідомити МВС про мету поїздки
Президент Придністров'я


«Якщо громадянин зібрався кудись виїхати за межі Придністров'я, він повинен в обов'язковому порядку повідомити МВС про мету поїздки, куди він прямує і скільки діб планує там пробути. А коли повернувся, також потрібно повідомити дату прибуття і звідки», – заявив Красносельський.

Станом на 11 березня, на карантині в різних містах Придністров'я перебувало 8 людей.

Нагірний Карабах: карантин скасовано, заражень немає

У так званій «Нагірно-Карабаській республіці», територія якої є предметом військового конфлікту між Вірменією та Азербайджаном, протягом першого тижня у березні встигли оголосити та скасувати режим карантину для навчальних закладів. Місцева фактична влада, як і інші сепаратистські регіони, не підтверджували наявність інфікованих.

Карантин у так званій «НКР» був введений з 24 лютого в дошкільних установах і з 2 березня в школах, але вже 7 числа режим було скасовано, і діти повернулися до звичайного розкладу занять.

За інформацією місцевої провірменської влади, в самопроголошеній республіці було зафіксовано два випадки підозри на зараження коронавірусом. Йшлося про подружжя, яке повернулося з закордонної поїздки. У пари взяли аналізи і відправили їх на дослідження до Єревана. Результат виявився негативним.

За даними на 16 березня 2020 року загальна кількість людей, які захворіли на COVID-19 майже досягло 170 тисяч; випадки зараження зафіксовані в 148 країнах світу. Кількість інфікованих, як і тих, що вилікувалися, збільшується щодня. На пострадянському просторі лідером за кількістю захворілих є Росія, де на момент написання матеріалу було зареєстровано 63 випадки захворювання.

Стежити за поширенням коронавірусної пандемії можна за допомогою інтерактивної карти «Настоящего Времени». Інформація на ній оновлюється щогодини.

XS
SM
MD
LG