Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські депутати планують новий фронт з Путіним – світова преса


Президент Росії Володимир Путін (л) та один із лідерів проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук, Владивосток, 5 вересня 2019 року
Президент Росії Володимир Путін (л) та один із лідерів проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук, Владивосток, 5 вересня 2019 року
  • Проросійські депутати України планують новий фронт з Путіним – Atlantic Council
  • Що, якщо спроби України досягти миру лише погіршать ситуацію? – The National Interest
  • Масові військові навчання США в Європі все ще тривають, попри обмеження на поїздки – The Daily Signal

Американський аналітичний центр Atlantic Council звернув увагу, що більшість українців зосередилися на пандемії коронавірусу, однак війна з Росією є значно більшою загрозою для майбутнього добробуту країни. Автор статті відзначає, що низка останніх подій поставили під сумнів підхід президента України Володимира Зеленського до припинення війни. У статті мовиться, що не менш важливою проблемою є ризики, пов'язані з «прокремлівським контингентом» у політичному житті України.

Автор нагадує, що перші тривожні ознаки з'явилися, коли новопризначений прем'єр-міністр України Денис Шмигаль висловив свою підтримку відновленню постачання води в окупований Росією Крим. Слідом за цим, йдеться у статті, прозвучали заяви радника секретаря РНБО Сергія Сивохи, який означив війну на сході, як внутрішній конфлікт України. Але ще тривожнішім автору здалося те, що 10 березня Віктор Медведчук на чолі з делегацією українських парламентарів навідався до Москви, де їх прийняв Володимир Путін та голова Думи В'ячеслав Володін. Мета візиту полягала у тому, аби залучити проросійських депутатів з інших країн, зокрема Німеччини та Франції, разом зі своїми українськими колегами підтримати лінію Москви та посилити тиск на Київ, щоб він погодився на мир на російських умовах, йдеться у статті.

Адміністрація Зеленського, наголошує автор, не може собі дозволити просто закривати очі на діяльність Медведчука і його партнерів. Україна вживає жорстких заходів для запобігання поширенню коронавірусу у країні, але не менш сувора позиція потрібна для боротьби із загрозою Кремля. Адже на карту, мовиться у статті, поставлена не лише репутація Зеленського як захисника національних інтересів України, але авторитет країни як демократичного партнера.

Питання миру на сході України також підняв американський журнал The National Interest, опублікувавши статтю аналітичної організації Stratfor. У матеріалі йдеться, що своїм бажанням прокласти новий шлях до миру, Київ ризикує звести нанівець дипломатичні зусилля попередніх років, та навіть призвести до ескалації бойових дій. У матеріалі нагадують, що Міністерство закордонних справ України оголосило, що активно працює над пропозицією замінити Мінський протокол з 2014 року. Попри те, що шанси на остаточне припинення війни згідно з Мінськими угодами все ще незначні, але ймовірність, що Україні вдасться успішно домовитися зі російськими гібридними силами на Донбасі за нових умов, ще менша, йдеться у статті.

Український уряд, пише автор, дійшов висновку, що потенціал Мінських домовленостей для забезпечення миру на Донбасі вичерпався. Це спонукає Київ шукати альтернативу, проте такий поштовх до нових угод ставить під загрозу очевидний прогрес української влади, зокрема обмін полонених і відведення військ з лінії фронту. Автор також називає кульмінацією мирних зусиль Києва саміт Нормандської четвірки, який попри оптимізм, не зміг забезпечити великого прориву. Ба більше, у статті додають, що перегляд переговорів може спровокувати посилення вогню на сході. Київ намагається уникнути такого сценарію, але зміна дипломатичного процесу цілком може призвести до цього, вважає автор.

У матеріалі статті додають, що Росія прямо відмовляється від ідей зміни нинішніх Мінських угод, але Київ, ймовірно, спробує залучити Францію, Німеччину та США задля тиску на Кремль. У довгостроковій перспективі, заручившись підтримкою Західних союзників, Україна могла б відновити свою військову силу та змусити Росію і підконтрольні їй формування прийняти умови миру Києва. Однак без жодних змін політичного впливу Києва, гібридні російські сили буду продовжувати бойові дії на сході, наполягаючи на поверненні до принципів Мінських угод, йдеться у статті.

Через пандемію коронавірусу США планує скоротити масштаби найбільших військових навчань в Європі за останні 25 років Defender Europe 2020, пише американське видання The Daily Signal. Приблизно 20 тисяч американських військовослужбовців повинні були розпочати навчання у 10 європейських країнах вже цієї весни. Автор статті пояснює, що навчання Defender Europe 2020 призначені для того, щоб показати Москві, що США готові та спроможні силою захищати своїх європейських союзників.

Ініціативу щодо забезпечення європейської безпеки ухвалила адміністрація Барака Обами ще в червні 2014 року, через три місяці після окупації Росією Криму та початку військових дій на сході України. Програма, йдеться у статті, передбачала нарощення військових сил та техніки США у східній та центральній Європі. Тоді загальна кількість інвестицій склала приблизно 1 мільярд доларів, що мало стати тимчасовим заходом, щоб утримати Росію від військових провокацій та показати НАТО і його європейським партнерам готовність США для їхнього захисту, пише автор.

З приходом до влади Дональда Трампа, адміністрація президента збільшила витрати на програму, тепер відому як Європейська ініціатива стримування, пообіцявши виділити у 2020 році приблизно 6 мільярдів доларів та збільшити кількість військовослужбовців. Однак, мовиться у статті, представники Європейського командування США серйозно ставляться до спалаху коронавірусу та безпеки своїх військових, тому були змушені зменшити кількість учасників, але навчання Defender Europe 2020 будуть продовжуватися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG