Доступність посилання

ТОП новини

Антивірусна терапія по-італійськи: співи на балконах як спосіб єднання країни


Плакат на вікні будинку в Римі з гаслом «Все буде добре!»
Плакат на вікні будинку в Римі з гаслом «Все буде добре!»

Рим — Майже тиждень після запровадження жорсткого карантину в Італії шириться хвиля ініціатив громадської солідарності у боротьбі з коронавірусом. Облетіли світ відео й фото, як жителі півострова співають і танцюють на балконах, колективно демонструючи силу духу і витримку під час епідемії. Але не всі італійці підтримують балконну співотерапію, вважаючи її сумним явищем на зразок «бенкету під час чуми».

«Виходьмо на балкони, щоб засвідчити, що Італія жива, що італійці об’єднані і сильні. Лише в єдності переможемо!» Такий заклик вперше поширився у соціальних мережах 13 березня, на другий день дії указу про драконівські заходи щодо непоширення коронавірусу. Основний наказ: два тижні сидіти в хаті і виходити виключно у разі крайньої необхідності.

Того ж вечора численні житлові квартали у багатьох містах півострова вибухнули колективним виконанням гімну Італії та популярних пісень. Хтось акомпанував своє сопрано музичним інструментом, хтось підключив гучні колонки, хтось брязкав каструлями й пательнями – все це для демонстрації згуртованості і наявності сили волі долати екстремально важкі часи пандемії.

Так італійці надали колоритного сенсу своїй філософії життя, запропонувавши свій рецепт подолання страху і самотності в умовах вимушеної домашньої ізоляції. «Сидіти в хаті – дах їде», «Сирени швидкої допомоги не дають спокою», «Дитина рахує, скільки людей побачила через вікно на вулиці» — жаліються люди у телефонних розмовах між собою.

«Відчути солідарність»

Вечірні музичні акції тим часом набувають регулярного ритму до 22 березня, про що сповістило повідомлення у чаті WhatsApp. Опівдні оплески з вікон адресують медикам – солдатам санітарного фронту, о 6-й вечора – музичні флешмоби, щодня з новою піснею. У середу в програмі Felicità – вічний хіт Аль Бано та Роміни Пауер. На завершення вечора –​ гімн країни.

«Вперше, як я почула співи й музику у моєму кварталі, це мене зворушило, чудова ініціатива, щоб відчути солідарність між людьми. Але якщо це буде щовечора, то втратить свою принаду та актуальність. Будьмо відвертими, кожна родина закрита у чотирьох стінах переживає скрутну тривожну ситуацію. Треба мати холодний розум, внутрішню дисципліну і тоді можна організуватися, щоб ці важкі дні протікали менш болісно психологічно», – ділиться думками мешканка Рима Елізабетта.

Відомі телевізійні персонажі, співаки, актори закликають не виходити з дому і демонструють своє захоплення флешмобами та «італійцями, які реагують». Декотрі пропонують нові хіти, написані в піжамі і озвучені у власній вітальні. Один гурт не довго фантазував над твором: на місці приспіву закашляли хором. Назва синглу теж невибаглива –​ «Вірус Корона» .

Віртуозні пілоти військової аеронавтики Італії здійснили захоплюючий політ над морем, залишаючи у небі довгий слід у кольорах італійського прапору.

Красивий маневр літаків не залишив байдужим американського президента Дональда Трампа, який виставив відео на своїй сторінці у мережі Твіттер з підписом:«The United States loves Italy!»​.

Показуха чи спосіб бути разом?

Через пару днів з’явилася ще й третя ініціатива: о 9-й вечора запалювати на балконах ліхтарі і лампи, щоб «засвітити або увімкнути Італію». Настоятелі безлюдних храмів також мобілізують прихожан на відстані: близько опівдня дзвонять церковні дзвони, людей закликають залишатися вдома і молитися за тих, хто у лікарнях або потребує допомоги.

«Я у цих флешмобах бачу більше реклами на закордон, що Італія об’єднана у боротьбі з вірусом, це сильний позитивний образ країни, яка тримається і робить усе, щоб вистояти. Ми так звикли до вітальних обіймів і поцілунків, відомі тим, що завжди викручуємося і не дотримуємося правил, а тут демонструємо світові, що знайшли спосіб бути разом і підтримувати один одного навіть на відстані, навіть не цілуючись», – говорить на мікрофон Радіо Свобода Стефанія, мешканка Риму.

Інший житель столиці Вітторіо каже, що не має бажання долучатися до «фольклористичних забав на балконах»: ​«Це для мене сумне явище і зовсім неприйнятне, зважаючи на вкрай складну ситуацію на півночі. Ми в Римі або на півдні ще мало відчуваємо усю трагічність епідемії, у нас мало померлих. Не думаю, що у Берґамо так співають, де цвинтарі нині відкриті цілодобово».

Перед і після випусків теленовин деякі канали демонструють відеоролик з дивовижними краєвидами Італії під супровід національного гімну. Задум телевізійників чіткий – нагадувати глядачам про красу і велич країни, яка опинилася на передовій у боротьбі з пандемією COVID-19, і важко, але гідно долає її наслідки. Після живописного ролика картинка змінюється – з екрану лунають оновлені зведення про інфікованих, померлих, тих, хто одужав, про переповнені лікарні, наметові шпиталі та невтішні поки що прогнози експертів-епідеміологів.

Нині найбільш критична ситуація у містах Берґамо та Брешії в північній області Ломбардії. У Берґамо з населенням 120 тисяч внаслідок нової хвороби щодня помирають півсотні людей, понад три тисячі інфікованих.

Одна українка, жителька міста Берґамо, розповіла Радіо Свобода, що не чула співів й музики у своєму кварталі. «Якщо я чую звідусіль, ось повезли до лікарні чи на цвинтар... Самі родиною сидимо в хаті з температурою, хворіємо, хто знає, який там діагноз. На швидкій сказали лікуватися вдома. У мене немає бажання виходити й співати», – додала жінка.

Відновлений дух єднання

Згадані флешмоби –​ не єдині акції на свідчення єдності нації, сплеску патріотизму, піднесення національної свідомості, зазначають соціологи. Молодь організовує мережу волонтерів, які доставляють ліки чи продукти самотнім літнім людям. Інші просто спілкуються з бабусями по телефону, через домофон, щоб підняти настрій і запитати синьйору про її здоров’я. Декотрі пропонують добровільні послуги няні чи догсіттера.

Поширені багато ініціатив з допомоги санітарній системі країни, яка умінням реагувати в надзвичайній ситуації викликає співчуття і захоплення у всіх італійців. У містах найвищого ризику люди звертаються до місцевої влади, щоб прислужитися бодай чимось у складній ситуації. Підприємці перераховують кошти для лікарень і дарують захисні маски медикам.

Відомий модельєр Джорджо Армані пожертвував понад 1 мільйон євро на потреби медичних установ. Стилісти Доменіко Дольче і Стефано Габбана вирішили фінансово підтримати наукове дослідження невідомої хвороби COVID-19. Їхній приклад наслідували інші відомі бренди моди. Найвідоміший багатій і політик країни Сильвіо Берлусконі подарував 10 мільйонів євро для створення нового відділення інтенсивної терапії у Мілані на 400 місць.

На Апеннінах уважно стежать і за розвитком ситуації в інших країнах. Здебільшого критикують дії британського прем’єра Бориса Джонсона, який закликав британців бути готовими, що «рідні помруть» та обрав іншу стратегію боротьби із поширенням вірусу. Італія не впадає у розпач й не опускає рук перед пандемією, яку можна подолати, захищаючи здоров’я усіх громадян, як на цьому наголошує Конституція країни, пише на шпальтах La Stampa соціолог Лінда Лаура Саббадіні.

«Із цим невидимим ворогом ми віднаходимо усвідомлення і гордість, наскільки Італія є великою країною, здібною бути зразком для світу та Європи не лише завдяки тому, як ми їмо, одягаємося, працюємо, які ми творці музики й мистецтва, але також як демократична країна лікує своїх громадян та захищає їх усіма засобами. Нині кажуть: все буде добре! Так. Якщо будемо залишатися єдиною спільнотою під час і після епідемії», –​ підсумовує Саббадіні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG